Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Era beat în momentul accidentului soldat cu decesul unui profesor de sport din Satu Mare

EXCLUSIV: SENTINȚĂ DEFINITIVĂ – Polițistul Sebastian Chira a fost condamnat la 3 ani și șase luni închisoare CU EXECUTARE.

EXCLUSIV: SENTINȚĂ DEFINITIVĂ – Polițistul Sebastian Chira a fost condamnat la 3 ani și șase luni închisoare CU EXECUTARE.
Curtea de Apel Cluj a soluționat astăzi definitiv dosarul de ucidere din culpă în care a fost cercetat un polițist din Fărcașa.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Curtea de Apel Cluj a soluționat astăzi definitiv dosarul de ucidere din culpă în care a fost cercetat un polițist din Fărcașa. Totul s-a întâmplat în dimineața de 26 aprilie 2022, pe DJ 193, în zona podului peste Someș de la Ardusat. Atunci un autoturism condus de profesorul de educație fizică Ovidiu Oros (43 de ani) din Satu Mare a intrat pe contrasens și s-a lovit violent de un autoturism condus de un tânăr polițist din Maramureș, agentul Sebastian Chira (23 de ani) de la Postul de poliție Fărcașa. Și profesorul și polițistul se îndreptau spre locul de muncă. În urma accidentului, Oros, care avea 3 copii, a murit. Polițistul a fost internat în spital, fiind rănit.

 

 

 

Conform legii, s-au luat probe de sânge de la ambii șoferi implicați în accidentul mortal. Proba profesorului mort, negativă. Proba polițistului (nevinovat, conform raportului de caz)… pozitivă. Polițistul era în stare de ebrietate (beat). Avea alcoolemie de 0,83 g/l alcool pur în sânge.

 

CE SPUNE CURTEA DE APEL CLUJ

 

În baza art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul formulat pe latură penală de inculpatul CSI împotriva sentinţei penale nr.2357/2023 pronunţate la data de 26 iunie 2023, de Judecătoria Baia Mare, în dosarul nr. 13270/182/2022. II.

Soluția Judecătoriei Baia Mare:

În temeiul art. 192 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, condamnă pe inculpatul Chira Sebastian Dorin, la pedeapsa închisorii de 3 ani pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.

 

În temeiul art. 336 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, condamnă pe inculpatul Chira Sebastian Dorin, la pedeapsa închisorii de 1 an şi 6 luni pentru comiterea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

 

EXCLUSIV: SENTINȚĂ DEFINITIVĂ – Polițistul Sebastian Chira a fost condamnat la 3 ani și șase luni închisoare CU EXECUTARE.
EXCLUSIV: SENTINȚĂ DEFINITIVĂ – Polițistul Sebastian Chira a fost condamnat la 3 ani și șase luni închisoare CU EXECUTARE.

 

În baza art. 67 alin. 1 Cod penal raportat la art. 66 alin. 1 lit. i) Cod penal, alăturat pedepsei principale, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de 3 ani.

 

În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, aplică inculpatului cu titlu de pedeapsă accesorie interzicerea dreptului prevăzut de art. 66 alin. 1 lit. i) Cod penal. În baza art. 38 alin. 1 Cod penal şi art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, la care adaugă 6 luni închisoare, reprezentând sporul obligatoriu de o treime din cealaltă pedeapsă, pedeapsa rezultantă stabilită fiind de 3 ani și 6 luni închisoare.

 

În baza art. 45 alin. 3 lit. a) ?i alin. 5 Cod penal alăturat pedepsei principale rezultante, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de 3 ani și pedeapsă accesorie interzicerea dreptului prevăzut de art. 66 alin. 1 lit. i) Cod penal.

 

Decizii pe parte civilă Curtea de Apel Cluj

 

 

În baza art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile formulate pe latură civilă de partea civilă OC, prin reprezentant legal OLI şi de partea responsabilă civilmente EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE – REASIGURARE SA, cu sediul Bucureşti împotriva aceleiaşi sentinţe, respectiv a încheierii de îndreptare eroare materială din 28.06.2023, pe care le desfiinţează strict cu privire la cuantumul daunelor morale şi despăgubirilor materiale, şi pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite: Majorează de la 40.000 Euro, la 80.000 Euro, echivalent în lei la data plății, cuantumul daunelor morale acordate părţii civile OC (fiul persoanei decedate OOA ), prin reprezentant legal OROS LI . Reduce de la 10.676 lei, la 9.636,72 lei suma stabilită cu titlu de daune materiale către partea civilă OLI, la care se adaugă dobânda legală de la data de 21.03.2023 până la plata efectivă a debitului.

 

Reduce de la 40.000 Euro, la 20.000 Euro, echivalent în lei la data plății, cuantumul daunelor morale acordate părţii civile OM (fratele persoanei decedate OOA ).

 

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate în măsura în care nu contravin prezentei decizii penale.

 

În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă pe apelantul inculpat CSD la plata sumei de 500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare ocazionate de soluționarea căii de atac.

 

În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de apelurile formulate pe latură civilă a cauzei de partea civilă OC şi partea responsabilă civilmente EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE – REASIGURARE rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a Reprezentantului Ministerului Public, prin intermediul Grefei Curţii, azi, data de 21 martie 2024.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns