Image 1
Image 2

TURISM CULTURAL

Patrimoniul Mondial: 42 de situri noi adăugate pe lista UNESCO în 2023

Ansamblurile Sacre ale Hoysalas
Anul acesta, UNESCO a adăugat 42 de noi situri pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ridicând totalul la 1.199 de repere din 168 de țări. Selectate pentru semnificația lor istorică sau culturală, aceste situri vor beneficia acum de cel mai înalt nivel de protecție culturală.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lista din 2023 a Patrimoniului Mondial UNESCO s-a extins cu 33 de situri culturale și nouă naturale, marcând un moment istoric pentru Africa, care acum se mândrește cu 100 de situri recunoscute. Printre acestea, Rwanda face debutul pe listă cu Parcul Național Nyungwe și monumentele memoriale ale genocidului, subliniind diversitatea și bogăția patrimoniului cultural și natural mondial.

 

 

Eforturile Comitetului Patrimoniului Mondial nu se opresc la recunoașterea și includerea de noi situri. Acestea includ, de asemenea, o monitorizare atentă și măsuri de conservare pentru siturile deja înscrise. Exemplu pozitiv, Mormintele Regilor Buganda din Uganda au fost eliminate de pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol, reflectând succesul proiectelor de restaurare. În schimb, situația tensionată din Ucraina a determinat includerea Catedralei Sfânta Sofia și a complexului monahal Lavra din Kiev-Pechersk, precum și a ansamblului centrului istoric din Lviv pe lista siturilor în pericol, subliniind necesitatea sprijinului internațional pentru conservarea acestora.

 

 

Anul acesta, UNESCO a adăugat o serie de situri remarcabile, fiecare cu propria poveste și semnificație. Iată câteva dintre acestea:

 

 

 

Ansamblurile Sacre ale Hoysalas

 

 

Ansamblurile Sacre ale Hoysalas
Ansamblurile Sacre ale Hoysalas

 

Această proprietate în serie cuprinde cele mai reprezentative trei exemple de complexe de temple în stil Hoysala din sudul Indiei, datând din secolele XII-XIII. Stilul Hoysala a fost creat printr-o selecție atentă a trăsăturilor templului contemporan și a celor din trecut pentru a crea o identitate diferită față de regatele vecine. Altarele sunt caracterizate de sculpturi hiper-reale și sculpturi în piatră care acoperă întreaga suprafață arhitecturală, o platformă circumambulatorie, o galerie sculpturală la scară largă, o friză cu mai multe niveluri și sculpturi ale legendei Sala. Excelența artei sculpturale stă la baza realizării artistice a acestor complexe de temple, care reprezintă o etapă semnificativă în dezvoltarea istorică a arhitecturii templului hindus.

 

 

 

Gaya Tumuli (Republica Coreea): Acest sit arheologic include movile funerare, reflectând sistemul politic și cultural distinctiv al Confederației Gaya, care a prosperat în sudul Peninsulei Coreene.

 

GAYA TUMULI (REPUBLICA COREEA)
GAYA TUMULI (REPUBLICA COREEA)

 

 

Această proprietate în serie include situri de cimitire arheologice cu movile funerare atribuite Confederației Gaya, care s-a dezvoltat în partea de sud a Peninsulei Coreene din secolul I până în secolul al VI-lea d.Hr. Prin distribuția lor geografică și caracteristicile peisajului, tipurile de înmormântări și bunuri funerare, cimitirele atestă sistemul politic distinctiv Gaya în care politicile existau ca egali politici autonomi, împărtășind în același timp comunități culturale. Introducerea de noi forme de morminte și intensificarea ierarhiei spațiale în siturile de tumuli reflectă schimbările structurale experimentate de societatea Gaya de-a lungul istoriei sale. (Descriere prin UNESCO )

 

 

Orașul Antic Si Thep și Monumentele Dvaravati Asociate (Thailanda): Complexul arheologic ilustrează influențele culturale și artistice din Imperiul Dvaravati și rolul său în răspândirea civilizației în Asia de Sud-Est.

 

ORAȘUL ANTIC SI THEP ȘI MONUMENTELE DVARAVATI ASOCIATE (THAILANDA)
ORAȘUL ANTIC SI THEP ȘI MONUMENTELE DVARAVATI ASOCIATE (THAILANDA)

 

Acest complex masiv include un oraș interior și exterior înconjurat de șanțuri, monumentul antic masiv Khao Klang Nok și monumentul antic al Peșterii Khao Thamorrat. Împreună, aceste situri reprezintă arhitectura, tradițiile artistice și diversitatea religioasă a Imperiului Dvaravati care a prosperat în Thailanda Centrală din secolele al VI-lea până în secolele al X-lea, demonstrând influențele din India. Adaptarea locală a acestor tradiții a dus la o tradiție artistică distinctă cunoscută sub numele de Școala de Artă Si Thep, care a influențat mai târziu alte civilizații din Asia de Sud-Est. (Descriere prin UNESCO )

 

 

Deșerturile de Iarnă din Turan (Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan): Această zonă vastă găzduiește o biodiversitate remarcabilă și ecosisteme deșertice, fiind un exemplu de adaptare la condiții climatice extreme.

 

 

 DEȘERTURILE DE IARNĂ DIN TURAN (KAZAHSTAN, TURKMENISTAN, UZBEKISTAN)

DEȘERTURILE DE IARNĂ DIN TURAN (KAZAHSTAN, TURKMENISTAN, UZBEKISTAN)

 

Această proprietate transnațională cuprinde paisprezece părți componente care se găsesc în zonele aride din zona temperată a Asiei Centrale, între Marea Caspică și munții înalți Turanian. Zona este supusă unor condiții climatice extreme, cu ierni foarte reci și veri fierbinți și se mândrește cu o floră și o faună excepțional de diversă, care s-a adaptat la condițiile dure. Proprietatea reprezintă, de asemenea, o diversitate considerabilă de ecosisteme deșertice, care se întind pe o distanță de peste 1.500 de kilometri de la Est la Vest. Fiecare dintre părțile componente le completează pe celelalte în ceea ce privește biodiversitatea, tipurile de deșerturi și procesele ecologice în curs.
(Descriere prin UNESCO )

 

 

 

 

Parcul Arheologic Național Tak’alik Ab’aj (Guatemala): Situl, situat pe coasta Pacificului, a fost un centru important în tranziția de la civilizația olmecă la cultura Maya timpurie și continuă să fie un loc sacru pentru grupurile indigene.

 

PARCUL ARHEOLOGIC NAȚIONAL TAK'ALIK AB'AJ (GUATEMALA)
PARCUL ARHEOLOGIC NAȚIONAL TAK’ALIK AB’AJ (GUATEMALA)

 

Tak’alik Ab’aj este un sit arheologic situat pe coasta Pacificului din Guatemala. Istoria sa de 1.700 de ani se întinde pe o perioadă care a văzut tranziția de la civilizația olmecă la apariția culturii Maya timpurii. Tak’alik Ab’aj a avut un rol principal în această tranziție, în parte pentru că era vitală pentru ruta comercială pe distanțe lungi care lega Istmul Tehuantepec din Mexicul de astăzi cu El Salvador actual. Ideile și obiceiurile au fost împărtășite pe larg de-a lungul acestui traseu. Spațiile și clădirile sacre au fost amenajate conform principiilor cosmologice și pot fi găsite sisteme inovatoare de management al apei, ceramică și artă lapidară. Astăzi, grupurile indigene de diferite afilieri consideră încă un loc sacru și îl vizitează pentru a efectua ritualuri.
(Descriere prin UNESCO )

 

 

 

 

Planetariul Eisinga din Franeker (Olanda): Această structură mecanică la scară a sistemului solar, construită în secolul XVIII, este o mărturie a cunoștințelor astronomice și a meșteșugului de la acea vreme.

 

 

 PLANETARIUL EISINGA DIN FRANEKER (OLANDA)
PLANETARIUL EISINGA DIN FRANEKER (OLANDA)

 

 

Construită între 1774 și 1781, această proprietate este un model mecanic la scară în mișcare al sistemului solar așa cum era cunoscut la acea vreme. Conceput și construit de un cetățean obișnuit – producătorul de lână Eise Eisinga – modelul este încorporat în tavanul și peretele sudic al fostului living/dormitor al creatorului său. Alimentat de un singur ceas cu pendul, oferă o imagine realistă a pozițiilor Soarelui, Lunii, Pământului și a altor cinci planete (Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn). Planetele se învârt în jurul Soarelui în timp real, iar distanța dintre planete este la scară. Modelul umple întregul tavan al camerei, făcându-l unul dintre cei mai timpurii predecesori ai planetarii de tavan și proiecție din secolele XX și XXI.
(Descriere prin UNESCO )

 

 

 

 

 

Insula Anticosti (Canada): Insula oferă o înregistrare paleontologică extraordinară a unei perioade cruciale din istoria Pământului, fiind un sit de referință pentru studiul disparițiilor în masă și a evoluției vieții marine.

 

ANTICOSTI (CANADA)
ANTICOSTI (CANADA)

 

 

Situată pe insula Anticosti, cea mai mare insulă din Quebec, această proprietate este cea mai completă și cel mai bine păstrată înregistrare paleontologică a primei dispariții în masă a vieții animale, acum 447-437 milioane de ani. Conține cea mai bine conservată înregistrare fosilă a vieții marine, acoperind 10 milioane de ani din istoria Pământului. Abundența, diversitatea și conservarea rafinată a fosilelor sunt excepționale și permit lucrări științifice de clasă mondială. Mii de suprafețe mari de așternut permit observarea și studiul scoicilor și, uneori, animalelor cu corp moale care trăiau pe fundul mării de mică adâncime a unei mări tropicale antice.
(Descriere prin UNESCO )

 

 

Aceste situri, împreună cu restul celor incluse în lista din 2023, sunt embleme ale diversității culturale și naturale a patrimoniului nostru mondial, fiecare având propria poveste și importanță. Vizitați site-ul UNESCO pentru a explora lista completă și a descoperi minunile pe care lumea noastră le oferă.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with