Image 1
Image 2

DIN LADA DE ZESTRE

Expoziția „Bradul – axis mundi” se deschide la Carei

Secția din Carei a Muzeului Județean Satu Mare a legat o colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român și cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș pentru a realiza expoziția "Bradul - axis mundi".
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vernisajul va avea loc în 15 decembrie, la Muzeul din Carei iar Laura Melinda Tătăran va fi curator. Expoziția reunește obiecte de patrimoniu arheologice și etnologice, ornamentate cu simbolul bradului, cum ar fi blide, oluri, ceramică de nuntă, dar și funerară.

 

 

Lingurare încrustate cu frunza bradului vor fi expuse, dar și celebrele lăzi de zestre cu „pomul nunții”, cămeși și spăcele brodate cu „pana bradului”, tezaurizate în cuprinsul colecțiilor muzeale, la care muzeografii au adăugat citate din lirica tradițională românească, ce oglindesc importanța bradului.

 

 

Considerat copac–totem al românilor, bradul este reprezentat sub mai multe forme: „brad cu rădăcină”, „frunză de brad”, „rămurică de brad”, „pana bradului” și alte forme pe care vizitatorii le vor întâlni în expoziție. Fiecare dintre aceste reprezentări ale bradului conțin prefigurarea unei divinități dendrolatrice.

 

 

Bradul ține locul împăratului (mirelui), într-un moment anume din ceremonialul nupțial, însoțește „dalbul de pribeag nelumit” în drumul său în Lumea fără dor, fiindu-i tovarăș – fie printr-o nuntire simbolică, fie ca semn al unei înfrățiri simbolice, al unei comuniuni de destin – toate acestea venind în completarea credinței că, la nașterea unui copil, se zămislește un arbore în vârful căruia îi stă scris destinul.

 

 

În prezent, multe dintre simbolurile și obiectele, care în trecut aveau funcții magice, au ajuns simple ornamente. Un bun exemplu în acest sens este evoluția din ultimele secole a bradului, în spațiul românesc. Simbolul poate fi asimilat unei civilizații perisabile, prin alegerea materialului pentru construcții sau reprezentare, dar eternă prin simbolurile și semantica pe care a dezvoltat-o și a creat-o.

 

 

Este o civilizație clădită sub semnul verticalității, dată de însăși verticalitatea bradului ocrotitor.

Călătoria la care vă invită muzeografii este nu doar o oglindire a trecutului, ci și o inițiere în lumea credințelor originare, marcată de simboluri ce provin din timpuri străvechi. Expoziția va putea fi vizitată până în luna ianuarie 2024, de marți până duminică, între orele 9:00 și 17.00, cu ultima intrare la ora 16:30, la Castelul din Carei.

Citește și:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with