Image 1
Image 2
Acasa

Expoziție cu demonstrație de olărit la Muzeul Județean

Această inițiativă are ca scop adunarea în același spațiu a oamenilor care sunt cu adevărat interesați de acest meștesug.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Această inițiativă are ca scop adunarea în același spațiu a oamenilor care sunt cu adevărat interesați de acest meștesug.
Această inițiativă are ca scop adunarea în același spațiu a oamenilor care sunt cu adevărat interesați de acest meștesug

Muzeul Județean a găzduit miercuri, 11 noiembire, de la ora 14.00, o expoziție ceramică inedită, unde elementul surpriză pregătit publicului a fost oferit chiar de către artiștii prezenți, care și-au demonstrat măiestria pe viu.

Titlul expoziției – “Ceramica de ieri și de azi” – încearcă să exprime o comparație între modern, unde inovația și dexteritatea transmisă prin artă și meșteșug este la ea acasă și arhaic.
Aici s-a format un contrast clar, vernisajul fiind compus din obiecte aparținând colecției Muzeului Județean, dar și operele binecunoscutului olar din Vama, Istvanfi Geza și artiștii Gheorghe Rusu de la Centrul Ceramic Medieșu Aurit și Babi Barga de la Asociația Freres Europa – Emmaus, din Satu Mare.
Mara Lobonț, șef al secției de etnografie și artă și organizator al acestui vernisaj este încântată de prezența destul de mare a persoanelor interesate și consideră expoziția un adevărat succes. “Această inițiativă are ca scop adunarea în același spațiu a oamenilor care sunt cu adevărat interesați de acest meștesug. Printre invitați il avem și pe Babi Varga, un novice al olăritului, care își dorește să dea o rază de speranță și altor tineri, care aflați în dificultate s-ar putea regăsi în acest meșteșug.

Aceasta este defapt și idea de bază a expoziției“, a declarat Mara Lobonț pentru Informația Zilei.
Procedeul de creație a obiectului ce va deveni o bucățică de artă este unul ce necesită multă experiență, răbdare, dexteritate și bineînțeles imaginație. Frumosul dăinuie în mințile artiștilor, iar instrumentele folosite sunt propriile mâini. Puterea pe care o deține artistul în momentul construcției și sentimentul acestuia în momentul în care își vede lucrarea finalizată, îi conferă o satisfacție pe care mulți dintre noi, datorită acestui eveniment o vom putea experimenta.
Babi Varga, olar și voluntar în cadrul Asociației Freres Europa-Emmaus a povestit în fața audienței, despre modul în care a început și puțin din tainele acestei meserii pe care o îndrăgește atat de mult. Deși novice în ale olăritului, începând doar din 2011 să îi învețe dichisurile, speră că în viitor tot mai mulți tineri să fie atrași de acest meșteșug. “În anul 2011 am intrat pentru prima dată într-un atelier de olărit, iar la prima impresie mi s-a părut destul de simplu. Când am început să lucrez singur am observat că ai nevoie de o anumită cunoaștere a materialului, să ai dexteritate, răbdare și mai presus de toate să știi să stăpânești roata. Îmi place foarte mult și îmi doresc ca tot mai mulți tineri să fie atrași de olărit.

Trebuie să ne gândim că astfel vom putea lăsa ceea ce creem ca și moștenire urmașilor noștri”, povestește Babi Varga.
La eveniment au mai fost prezenți și primarul municipiului Satu Mare Dorel Coica, viceprimarul Radu Roca, directorul Muzeului Județean Liviu Marta și restauratorul de textile al muzeului Adela Dobrescu. Primarul Dorel Coica a promis un loc de desfășurare a unor cursuri de olărit și de expunere a lucrărilor în viitoarea Casă a Meșteșugarilor.
Perioada în care expoziția poate fi vizitată de publicul larg este una nedeterminată. Până la sfârșitul acestei săptămâni se vor organiza aici și ateliere, unde Babi Varga îi va învăța, pe toți cei interesți, tainele olăritului. În prima sală vizitatorii pot vedea obiecte din ceramică veche, parte din ele fiind deja plasate în tezaurul României, iar in cea de a doua sală obiectele contemporane, ceramica de azi.

Ciornă automată

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with

Ioan Cristescu, Director General al MNLR

CEL MAI MARE FESTIVAL LITERAR DIN ROMÂNIA: Doi scriitori sătmăreni, Dumitru Păcuraru şi George Vulturescu, invitaţi la Festivalul Internaţional de Poezie, Bucureşti, 11-17 septembrie 2023

În perioada 11- 17 septembrie 2023, la Bucureşti are loc la Bucureşti Festivalul Internaţional de Poezie. Cea mai prestigioasă manifestare literară din România, ediţia din acest an, a 13-a, se desfăşoară după cunoscutul dicton al lui Cicero, Inter arma silent musae, dar cu semnul întrebării la sfârşit. Adică în timp de război, între arme, muzele trebuie să tacă?

CULTURĂ LA ARDUD

Tabără de creaţie şi expoziţie de arte vizuale

Primăria Oraşului Ardud şi Consiliul Local al Oraşului Ardud împreună cu Casa de Cultură ,, Dr. Augustin Mircea”, organizează Tabăra de creaţie Ardud 2023 (20-27 iulie 2023) la sediul Primăriei oraşului Ardud şi expoziţia de Arte Vizuale, “West meets East- A Cultural Book Exchange 2023 ediţia a- XII-a” (26 iulie – 26 august 2023) la Casa de Cultură “Dr. Augustin Mircea”- Ardud.