Image 1
Image 2

EXPOZIŢIE LA CLUJ-NAPOCA: Retrospectiva artistului Samy Briss, MÉMOIRES

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Personalitate remarcabilă a lumii artistice internaţionale, artistul israelian de origine română Samy Briss revine acasă după 12 ani pentru expoziţia retrospectivă MÉMOIRES.

Evenimentul va fi inaugurat joi, 27 iulie 2023, ora 18:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca în prezenţa artistului. Iniţiatorul şi curatorul expoziţiei este istoricul de artă Adina Renţea, preşedinte al Asociaţiei pentru Sprijinirea Artelor Frumoase. Invitat: prof. univ. dr. Florin Ştefan, prorector al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca,

Oficiile de gazdă vor fi asigurate de istoricul Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, responsabilitatea privind coordonarea organizării expoziţiei revenindu-i muzeografului Alexandra Sârbu.

Peste 110 lucrări de pictură, sculptură, desen, neexpuse niciodată de Samy Briss „acasă”, reprezintă patrimoniul acestei expoziţii. Ele vor fi completate de repere din viaţa personală şi artistică, de asemenea, neexpuse în România.

Afişul expoziţiei din 1959, interzisă în România alături de alte câteva lucrări care ar fi trebuit să fie expuse atunci, vor întregi acest proiect expoziţional.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 6 august 2023, de miercuri până duminică, inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Colaboratori: Asociaţia pentru Sprijinirea Artelor Frumoase, Institutul Cultural Francez, Ambasada Statului Israel, Galeria Rotenberg-Uzunov şi Centrul de Interes.

Câteva date biografice despre artist:

Născut la Iaşi, în 18 mai 1930, urmează Institutul de Arte Plastice Bucureşti şi, concomitent, între 1950 şi 1954,frecventează atelierul pictorului Camil Ressu.

Între anii 1955-1957 participă la primele expoziţii de pictură şi grafică. Realizează decoruri şi costume de teatru şi lucrează ca asistent la catedra de scenografie de la Institutul de Teatru Bucureşti, în preajma unor viitori mari regizori.

Expune pentru prima dată în anul 1957 la Trienala de Gravură din Elveţia, unde reprezintă România. În 1958, Samy Briss, asemenea multor intelectuali români, devine victima valului de „realism socialist”.

Prima sa expoziţie de pictură, în 1959, de la Bucureşti este interzisă. Părăseşte România împreună cu familia la sfârşitul anului. După o lungă călătorie prin Europa, trecând prin muzee şi galerii de artă din Viena şi Napoli ajunge cu vaporul la Haifa, în Israel. Israelul îl apropie de valorile şi simbolurile iudaice, de temele biblice, de tradiţiile, sărbătorile şi arta muzicanţilor cleizmeri, muzica populară evreiască.

În această perioadă îl cunoaşte pe cofondatorul mişcării Dada, Marcel Iancu, de care-l va lega o  prietenie fructuoasă şi decisivă pentru tot restul carierei. Din 1961-1966, de numele său se leagă realizarea unor decoraţiuni murale pentru spitale, biblioteci, hoteluri, instituţii publice.

La îndemnul sculptorului Dani Karavan, cel care a realizat uriaşa sculptură a zidului din parlamentul israelian, Knesset, numită „Rugaţi-vă pentru pacea Ierusalimului”, Samy Briss expune pentru prima dată la Tel Aviv. Până în anul 1970, participă la mai multe expoziţii de grup în Israel şi în străinătate.

Începutul anului 1971, îi aduce artistului Briss primul contract cu adevărat important. Galeria pariziană Romanet îl invită să expună la Paris şi îi propune un contract de exclusivitate pe 5 ani. Din 1972 urmează primele sale expoziţii în Franţa, Statele Unite şi în întreaga lume. Contactul direct cu experienţe din arealul stilistic al lui Picasso, Paul Klee,Victor Brauner sau din repertoriul lui Braque, ori al pictorului din Vitebsk, Marc Chagall, i-au reconfigurat patrimoniul de imagini din spaţiul românesc, israelian, francez şi nu numai.

În anul 2019, Samy Briss este numit de către guvernul francez Chevalier des Arts et des Lettres, drept o recunoaştere a artei şi aprecierii operei sale la nivel internaţional.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUSAEROPORTUL SATU MARE

În 1937 Orașul Satu Mare începea o chetă publică pentru achiziționarea unui Avion

În anul 1937, în orașul Satu Mare a demara o acțiune de achiziție a avionului „Satu-Mare”, al cărui cost se ridica la aproape un milion de lei.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now