Image 1
Image 2
Acasa

Fă-te frate cu oricine ca să treci Guvernul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Întâlnirile dintre PNL și PSD, la fel de așteptate ca sfârșitul primului război mondial, vor rezolva, pe moment, problema guvernului, dar alianța în sine deschide calea unor noi bătălii politice. PSD repune pe tabet vechile teme populiste, creșterea pensiilor, alocațiilor, a salariului minim, în timp ce PNL insistă pe continuarea reformelor. Care reforme nu s-au prea văzut în timpul fostei coaliții de dreapta. Așa cum nici PSD când se afla la guvernare nu se prea grăbea să-și pună în practică presiunile electorale bombastice, nesustenabile.

Dacă se va forma un guvern PNL-PSD, sau PSD-PNL, în funcție de culoarea premierului, președintele Iohannis poate sta liniștit în ceea ce privește suspendarea din funcție. Abia în momentul în care se va sparge alianța stânga/dreapta PSD va reveni la tema suspendării președintelui.

Din primele zile ale așa ziselor negocieri, fiecare partid a lansat teme care nu au nimic de-a face cu situația actuală din țară. Asta se datorează lipsei soluțiilor. Cum niciun partid nu are un program concret, suplinește acest handicap punând condiții greu de acceptat de celălalt partid.

PSD vrea să intre la guvernare ca un Moș Crăciun, cu sacul plin de daruri, de la medicamente anti-covid în farmacii la gratuități greu de imaginat și în condiții normale. Cu alte cuvinte, social-democrații profită de ocazie pentru a face campanie electorală pe față. Marcel Ciolacu se dovedește un politician abil, dar nepractic.
Nu știm cât de bun negociator este când se află față în față cu Florin Cîțu.

Despre liderul PNL nu se poate spune că ar fi un politician abil sau un bun negociator. Spre deosebire de Ciolacu, are un grup în spate care-i suplinește calitățile de om politic. La vedere, singur în fața presei, Florin Cîțu nu se dovedește un bun comunicator public.

Are un limbaj limitat, face dese referiri la “români”, la “responsabilitate” și “datorie”. Trecerea de la dușmanii României, de la “Ciuma roșie” la un posibil partener de guvernare, este la fel de grea ca trecerea Dunării când cresc apele. Indiferent la ce rezultat se va ajunge, în urma negocierilor, PSD are șanse mai mari să iasă în avantaj. Susținerea președintelui Iohannis atârnă greu în balanța raportului de putere dintre cele două partide principale.

Până la urmă, și PNL și USR au ocazia să constate că este mai greu de câștigat o pace decât să declanșezi un război. Lui Florin Cîțu, în cazul în care va fi desemnat prim ministru, îi va fi greu să conducă un guvern din care face parte un partid mai mare decât partidul său. PSD nu-i USR și nici Klaus Iohannis nu-i Traian Băsescu.
S-a dovedit că, ajuns la greu, președintele Iohannis nu are nici capacitatea, nici disponibilitatea, de a scoate PNL-ul din situații dificile. Relația lui cu Florin Cîțu nu este atât de strânsă ca relația dintre Băsescu și Emil Boc. Ceea ce se poate constata în această perioadă este că niciun partid nu-și scoate “greii” la bătaie. Poate pentru că partidele nu mai au “grei”. În loc să se “reseteze” societatea, vedem că “s-a resetat” doar scena politică. Amatorii au aruncat peste bord “profesioniștii”, “greii”.

Mai că se pune întrebarea dacă președintele Iohannis este un “profesionist” Acest lucru permite unui partid ca AUR să jongleze cu ideea de suspendare a șefului statului. Bine observa Vasile Dâncu atrăgând atenția că AUR nu este tocmai indicat să-i facă agenda unui partid ca PSD. :i PNL poate spune la fel.

PNL nu are niciun dram de accid muriatic, care deosebește aurul de fierul vopsit. În bună parte din cauza proastei relații pe care o are PNL cu mass media tradițională, bazându-se, la fel ca USR, pe rețelele de socializare, pe like-uri și șeruiri, PNL nu a reușit să limiteze influența oportuniștilor, în special de la AUR, asupra populației.

Ca partid de guvernare a pierdut controlul psihologic asupra maselor. A pierdut și prețuirea și încrederea mediului de afaceri, mic și mijlociu. :i-ar putea recâștiga PNL reputația de principal partid de dreapta guvernând alături de PSD?

După întâlnirile de joi dintre PNL și PSD, ca și după anunțul președintelui Iohannis, nu avem niciun răspuns la genul acesta de întrebări. Acum important este găsirea unei soluții de compromis pentru instalarea unui guvern stabil.

În timp ce PSD își poate permite să negocieze mai dur, s-ar părea că, în acest moment, doar PNL este dispus să se facă frate cu oricine pentru a trece un guvern.

Ciornă automată
Sigla Informatia Zilei

Există baroni locali?

Asculta acest articol Supra-optimistul Nicolae Ciucă nu se dezminte: “România are resursele energetice de care are nevoie pentru prezent şi