Consumatorii casnici care folosesc gazele naturale pentru încălzire ar putea plăti facturi mai mici cu sume cuprinse între 60 şi 150 lei pe lună în timpul iernii, în situaţia în care schimbă contractul sau furnizorul, şi chiar cu peste 200 de lei pe lună, dacă locuiesc în zone mai friguroase, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei, remis Agerpres. Autoritatea de concurenţă a finalizat prima etapă a analizei derulate în contextul liberalizării activităţii de furnizare a gazelor naturale către clienţii casnici.
Până la acest moment, procesul de liberalizare a furnizării gazelor naturale consumatorului casnic nu a generat un interes semnificativ în rândul clienţilor casnic: în prima lună de la debutul liberalizării, o mare parte dintre clienţii casnici au fost pasivi, iar cea mai mare parte a celor care au trecut în regim concurenţial au făcut acest lucru fără a schimba furnizorul curent de gaze naturale.
“Credem că acest lucru este rezultatul unui cumul de factori. Pe de o parte, în perioada verii, volumul redus al gazelor naturale consumate nu a generat un interes deosebit pentru schimbarea furnizorului, aşa cum s-ar putea să fie cazul în timpul sezonului rece, când consumatorii ar putea fi mult mai interesaţi de diferenţele de preţ ale diverşilor furnizori. Pe de altă parte, ofertele de gaze naturale realizate la debutul procesului de liberalizare s-ar putea să nu fi fost suficient de atractive pentru a determina schimbarea furnizorului curent de gaze naturale de către clienţii casnici”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Ca urmare, Consiliul Concurenţei consideră că, cel puţin până în iulie 2021, este necesară desfăşurarea unei campanii intense de informare publică (cu privire la rolul diverşilor operatori activi în sectorul gazelor naturale, cu privire la elementele ce formează preţul final al gazelor naturale, cu privire la modalitatea de schimbare a furnizorului de gaze naturale etc). Presiunea concurenţială exercitată de consumatorii casnici bine informaţi este esenţială pentru succesul liberalizării.
Ofertele cu abonament asigură avantaje în cazul clienţilor cu un anumit nivel de consum
Autoritatea de concurenţă a analizat o parte a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial elaborate de titularii licenţelor cu ocazia liberalizării, precum şi a proiectelor de contracte propuse de aceştia. O mare parte a furnizorilor au inclus în ofertă un abonament, stabilit în sumă fixă/zi/ loc de consum. Acest lucru, în principiu, permite furnizorului să oferteze clienţilor casnici un preţ unitar al gazelor mai mic decât cel din alte oferte proprii (care nu conţin un abonament) sau faţă de preţul propus de alţi furnizori pe piaţa concurenţială. Cu toate acestea, ofertele de gaze naturale cu abonament reprezintă produse care asigură avantaje în cazul clienţilor cu un anumit nivel de consum, astfel că, pentru o parte dintre clienţii casnici (cei cu un consum relativ scăzut), s-ar putea dovedi dezavantajoase. Ca urmare, consumatorii ar trebui să aleagă dintre ofertele propuse de furnizori după efectuarea unei evaluări privind avantajul sau dezavantajul achitării unui abonament.
În cadrul analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că, deşi majoritatea furnizorilor au respectat reglementările specifice ale ANRE, unele oferte şi contracte cuprind şi clauze care, în anumite situaţii, pot genera bariere în calea clienţilor casnici de a alege în deplină cunoştinţă de cauză cele mai potrivite condiţii de furnizare sau care pot bloca, fie şi temporar, posibilitatea clienţilor casnici de a schimba furnizorul de gaze naturale.
Consiliul Concurenţei recomandă consumatorilor să fie atenţi la clauzele contractuale, de exemplu la cele ce privesc garanţiile solicitate de furnizor, termenul de plată a facturii, penalităţile de întârziere, precum şi eventuale clauze care ar putea îngreuna o schimbare ulterioară a furnizorului.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a pus deja la dispoziţia clienţilor o aplicaţie web menită să ofere informaţii comparative privind ofertele-tip ale furnizorilor de gaze naturale.
Fii primul care comentează