Image 1
Image 2

NOUTĂȚILE ANULUI

Familiile și persoanele singure nu mai beneficiază de ajutor social

Coada la depunerea actelor pentru ajutor de incalzire a locuintei pe tot sezonul rece in anii anteriori
Directia de Asistență Socială Satu Mare reamintește faptul că de la începutul lui 2024, drepturile de ajutor social acordate familiilor și persoanelor singure precum și alocația pentru susținerea familiilor cu copii nu vor mai fi acordate, fiind înlocuite cu venitul minim de incluziune.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cele două tipuri de ajutoare bănești se vor transforma în venitul minim de incluziune, care poate fi de diferite categorii financiare.

 

Drepturile de ajutor social acordate familiilor și persoanelor singure, stabilite în baza prevederilor Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat și drepturile de alocație pentru susținerea familiei acordate familiilor cu copii, stabilite în baza prevederilor Legii nr. 277/2010, privind alocația pentru susținerea familiei încetează de drept, în baza Legii nr. 56 din 3 martie 2023, privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, începând cu data de 01 ianuarie 2024, după cum informează Direcția de Asistență Socială Satu Mare.

 

În ceea ce privește categoriile de ajutoare financiare care sunt la venitul minim de incluziune, acestea se referă la: ajutorul de incluziune (vechiul ajutor social) care reprezintă ajutorul financiar acordat familiilor și persoanelor singure și ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 275 lei inclusiv, pentru asigurarea necesităților zilnice de viață; ajutor pentru familia cu copii (vechea alocație pentru susținerea familiei) care reprezintă ajutorul financiar acordat familiilor ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 700 lei inclusiv și care au în întreținere unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 18 ani în scopul prevenirii riscului de sărăcie în rândul copiilor și stimularea participării acestora în sistemul de educație, după cum se precizează în informarea Direcției de Asistență Socială Satu Mare.

 

Venitul minim de incluziune poate veni însoțit de anumite măsuri de asistență socială complementare acordate în bani sau în natură, precum sunt: stimulentele care constă în măsurile speciale luate pentru participarea pe piata muncii și sunt acordate în bani, sau reprezintă deduceri aplicate veniturilor persoanei; facilitățile contributive, care constă în înscrierea în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției aferente; alte drepturi complementare care se referă la plata asigurării obligatorii a locuinței în condițiile Legii nr.260/2008, acordarea de ajutoare comunitare și de urgență, măsuri de sprijin financiar, acces la servicii sociale; de ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie pot beneficia persoanele singure și familiile nevoiașe cu venit minim de incluziune.

 

Mai multe categorii de persoane pot beneficia de acest tip de ajutor financiar

 

Este vorba despre: familiile cu situație financiară dificilă sau persoanele singure care au domiciliul în România; familiile și persoanele care nu au o locuință, dar care se află în evidența Direcției de Asistență Socială Satu Mare.

 

Există câteva condiții care trebuie întrunite la solicitarea venitului minim de incluziune, și anume: veniturile nete lunare ajustate ale persoanelor singure sau familiilor vulnerabile trebuie să fie de cel mult 275 de lei inclusiv; venitul net lunar ajustat al persoanei care are cel puțin 65 de ani trebuie să fie de cel mult 400 de lei; veniturile nete lunare ajustate trebuie să fie de cel mult 700 de lei, în cazul familiilor cu unul sau mai mulți copii cu vârsta de până la 18 ani.

 

Venitul minim de incluziune se poate obține în urma înaintării unei cereri adresate Direcției de Asistență Socială Satu Mare, completată chiar de către persoana îndreptățită, sau de către reprezentantul familiei, document însoțit obligatoriu de o declarație pe propria răspundere cu referire la veridicitatea datelor trecute în cerere.

 

“Cererea de acordare a venitului minim de incluziune însoțită de documentele doveditoare se înregistrează de către solicitant la serviciul public de asistență socială de la nivelul primăriei în a cărei rază teritorială își are domiciliul, reședința sau trăiește, urmând ca cererea să fie prelucrată de personalul serviciului de asistență socială de la nivelul primăriei în Sistemul Național Informatic pentru Asistență Socială (SNIAS)”, se mai arată în informarea Direcției de Asistență Socială Satu Mare. 

 

Mai multe informații despre posibilii beneficiari, condițiile de acordare a venitului minim de incluziune, modalitatea de completare și depunere a cererii, consiliere, documentele necesare la dosar, drepturi și obligații se pot obține la sediul Direcției de Asistență Socială Satu Mare, situat pe strada Ilișești, la numărul 4.

 

Solicitarea acestui sprijin financiar se poate face la sediul Direcției de Asistență Socială Satu Mare de luni până vineri între orele 08.30-14.30.

Toate detaliile privind modalitatea de acordare a acestui sprijin financiar se pot obține și accesând link-ul: https://infosm.ro/i/venitincluziune.

 

Citește și:

Înscrieri în Satu Mare pentru Venitul Minim de Incluziune 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with