Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fată cu handicap mental accentuat, împiedicată să se întoarcă în sânul familiei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Marți, 29 octombrie 2019, Instituția Prefectului Județului Satu Mare a organizat o nouă serie de audiențe cu cetățenii. Am fost la fața locului pentru a asculta cu ce probleme se confruntă sătmărenii din județul nostru.

Un alt caz semnalat reprezentanților Guvernului în teritoriu, descrie o tânără de 21 de ani, cu handicap mental accentuat, beneficiară a Centrului de Îngrijire și Asistență Adulți ”Șansa„. În fața autorităților s-a prezentat mama fetei, Czumbil Agnes și concubinul acesteia, Erdei Adrian Ioan care susțin că tânăra este manipulată și influențată să refuze întoarcerea acasă. Aceștia susțin că reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare nu doresc reintegrarea tinerei în familie și refuză să îi ofere bărbatului curatelă pentru tânără. Curatela este solicitată de concubin în numele mamei, fiindcă și aceasta este încadrată cu grad de handicap.

”Ea locuiește cu mine în concubinaj de 10 ani și DGASPC susține că nu este sigur locul în care locuiește mama fetei, deși am dovedit prin anchetă socială că avem condiții bune de locuit. Ei zic că ar fi spus fata că eu aș fi alcoolic, că aș fi autoritar. Fata este lămurită să nu vină acasă. Ea suferă de o boală mentală și ce i se spune, aia face”, a declarat Erdei Adrian Ioan.

Fata este instuționalizată încă din anul 1998, iar părinții susțin că fac eforturi de 5 ani pentru a o aduce înapoi în sânul familei.

Pe de altă parte, cazul este binecunoscut, atât la Prefectură, cât și la DGASPC, deoarece tânăra a fost crescută de mică în sistem, dar nu a fost căutată niciodată de mama sa, care este și ea o persoană cu dizabilități mentale. Reclamanții au început să se intereseze de ea abia de vreo 5 ani, când fata era deja mărișoară și dispunea de niște bănuți ce i se adună într-un cont. Atunci locuia la o casă de tip familial, la Amați. După cum am fost informați de conducerea DGASPC, fata a fost lăsată în vizită la mama sa, chiar și pe perioadă mai lungă, dar acum nu mai dorește să se întâlnească nici cu mama sa, nici să vorbească cu ea la telefon, iar de concubinul ei nici nu vrea să audă. Când tânăra se afla la Amați reclamanții susțineau că este manipulată de șefa casei, acum de conducerea centrului “Șansa”. În condițiile în care, conform legislației actuale majoritatea unităților de protecție socială vor fi nevoite să-și reducă numărul de beneficiari, nimeni nu este interesat să mențină în sistem o persoană care ar avea alte posibilități.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with