Image 1
Image 2

ÎNGRIJIREA PĂSĂRILOR

Fazanii crescuţi în captivitate îşi pierd instinctul clocirii

Fazanii crescuţi în captivitate îşi pierd instinctul clocirii
Diversele discuţii avute cu inginerii silvici Marius Cionca, din partea Gărzii Forestiere, Daniel Dragoş – directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi AJVPS Satu Mare ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. şi Balogh Sandor – director Asociaţie de vânătoare Valea Bercului, evidenţiau faptul că, de mai mulţi ani, populaţiile de fazani de pe toate fondurile de vânătoare din judeţ sunt în scădere.

 

În scădere sunt şi populaţiile de potârnichi, ca să dăm şi acest exemplu. Printre explicaţiile date de către cei trei menţionaţi ca fiind cunoscători ai faunei cinegetice din judeţ se numără: secetele prelungite din perioada de vară, intervale de timp în care numeroşi pui mai ales de fazan, mor în lipsa apei, dar şi chimizarea care ucide o serie de insecte şi gândaci care fac parte din hrana puilor de fazan, dar şi de potârniche, mai ales în primele stadii de creştere.

 

Este o certitudine, spuneau cei trei ingineri menţionaţi, că popularea fondurilor de vânătoare cu fazani adulţi, crescuţi în captivitate, nu va reprezenta o şansă spre creştere efectivelor din teren în sensul înmulţirii.

 

Exemplarele adulte eliberate pe fondurile de vânătoare reprezintă în cel mai bun caz piese care sunt recoltate de vânători, la vânătorile colective. Femelele de fazan crescute în captivitate, mai ales dacă este vorba despre mai multe generaţii succesive, şi-au pierdut instinctul de a cloci. Chiar dacă în câmp vor rămâne femele în urma populării, acestea nu vor contribui la creşterea efectivelor speciei. Nu vor fi preocupate de a-şi face un cuib în care să depună ouăle, iar apoi să le clocească.
Pentru a satisface curiozitatea unor iubitori de natură, în mod expres de fazani, vă prezentăm câteva soiuri de faza, majoritatea regăsite în captivitate. Este demn de remarcat faptul că, penajul fiecărei rase de fazan are ceva specific.

 

Fazanul Verde – este originar din Japonia, motiv pentru care este cunoscut și ca Fazanul Japonez. Prezintă o mare diversitate de culori, penajul fiind predominant verde-smarald de o frumusețe uimitoare.

 

Fazanul Diamant – Penajul acestor păsări strălucește cu adevărat ca un diamant. Pe cap sunt plasate pene late, albe, asemănătoare cu o perucă purtată de noblețe pe vremuri.

 

Fazanul Auriu – Această rasă se deosebește printr-un penaj excepțional cu nuanțe aurii, după cum se înțelege din denumire.

 

Fazanul Regal  – Vârful capului și suprafața de sub cioc sunt albe, urmate de o linie neagră, care creează o conturare și mai puternică. Pe față, o linie subțire neagră creează aspectul de ochelari. Coada este lungă, în dungi argintii. Femelele sunt mai puțin arătoase, cu penaj roșcat pestriț.

 

Înmulţirea acestor rase se face prin folosirea incubatorului şi apoi îngrijirea prin asigurarea unor condiţii artificial, menite a reduce pierderile care de regulă s-ar consemna în mediul natural de viaţă al fiecărei rase.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with