Image 1
Image 2

DECIZIE ISTORICĂ

Femeile votează pentru prima dată într-un Sinod la Vatican

Femeile fac istorie la Sinodul despre Sinodalitate al Vaticanului, peste 50 dintre ele obținând dreptul de vot în cadrul adunării. Află ce subiecte se discută, cu implicații de lungă durată.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În perioada 4-29 octombrie se desfășoară la Vatican Sinodul asupra Sinodalității. Este un eveniment cu adevărat istoric: femeile au primit dreptul de vot în cadrul acestei adunări majore. Se discută inclusiv posibilitatea femeilor de a lua decizii în cadrul Bisericii Catolice.

 

Vaticanul a anunțat de altfel în 7 iulie 2023 lista participanților la Adunarea care are loc în aceste zile. O treime din cei 364 de delegați au fost aleși direct de Papa Francisc, inclusiv patru reprezentanți din România și numeroși prelați din SUA și Germania.

 

Pe lângă episcopii prezenți, 70 de laici vor avea drepturi depline în Sinod și vor vota documentul final. Din România delegații desemnați au fost: ÎPS Gergely Kovács, Arhiepiscop de Alba Iulia; PS József-Csaba Pál, Episcop de Timișoara; PS Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș; și prof. Klára Antonia Csiszár, informează www.catholica.ro.

 

În sesiunile adunării care s-au concentrat pe viitorul Bisericii Catolice s-au discutat subiecte sensibile, inclusiv binecuvântarea cuplurilor gay, sacramentele pentru divorțați și recăsătoriți și rolul femeilor în Biserică.

 

Dar marea surpriză a acestei adunări sinodale este dreptul femeilor la vot. Participă peste 50 de femei inclusiv sora Xiskya Valladares din Nicaragua, profesoară și jurnalistă foarte influentă în lumea digitală. Supranumită „călugărița Twitter”, pe platforma TikTok are peste 700 000 de urmăritori și peste 13 milioane aprecieri.

 

Avocata Helena Jeppesen-Spuhler, care pledează pentru hirotonirea femeilor, a fost inițial sceptică privind disponibilitatea Vaticanului pentru acest subiect. Într-un interviu publicat în New York Times, aceasta s-a declarat plăcut surprinsă de deschiderea și sprijinul pe care l-a întâlnit din partea unor clerici pentru avansarea femeilor în biserică.

 

Deși unii critici sugerează că hirotonirea femeilor ca diaconi ar putea fi un pas spre hirotonirea lor ca preoți –ceea ce ar încălca învățăturile tradiționale ale Bisericii Catolice – sentimentul dominant pare a fi unul de recunoaștere a nevoii de schimbare, menționează sursa citată.

 

Această adunare marchează fără îndoială un moment definitoriu pentru Biserica Catolică, iar rezultatul acesteia ar putea avea implicații de lungă durată pentru rolul femeilor în biserică. Actuala sesiune se încheie duminică, 29 octombrie, iar a doua adunare se va desfășura în octombrie 2024.

IFPLUSISTORIA ARTEI

Cum Fotografia a Schimbat Arta

Apariția fotografiei a schimbat semnificativ modul în care era percepută arta și a făcut loc unor noi mișcări artistice. Aceste mișcări au transformat modul în care e percepută arta contemporană.