Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fermierii români au importat utilaje agricole de producţie Argentina

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

 

Recent, ambasadorul Republicii Argentina la Bucuresti, Claudio Perez Paladino, a declarat ca anul acesta, a ajuns în ţara noastră primul utilaj de însămânţare directă. A fost folosit în Teleorman şi Iaşi.

În 2013, ingineri agronomi din Argentina au realizat însămânţări directe experimentale în Teleorman, dar şi în apropiere de Iaşi. Utilizarea a fost una de succes.

Oficialul argentitian a precizat totodată că importurile de tehnologie argentiniană de însămânţare directă se face în mare parte din ţări ex-sovietice. Dacă aceste facilităţi de producţie s-ar transfera în Romania, ţara noastră ar avea doar de câştigat. Ruşii, ucrainienii şi kazahii ar putea reprezenta un imens potenţial de export pentru România. Portul Constanta ar putea avea o activitate în plus – poarta de tranzit pentru exportul de utilaje agricole.

Piaţa mondială a utilajelor agricole valorează peste 60 miliarde dolari în prezent şi poate depăşi 100 miliarde în trei ani, se arată într-un studiu din anul 2013. În România, statisticile privind maşinile agricole indicau un parc auto de peste 600.000 de unităţi. Cifra include tractoare, pluguri şi remorci. Parcul total de semănători este de 75.000 de unităţi, cu repartizare aproape egală între cele pentru plante paioase (grâu, orz, secară) şi plante prăşitoare (porumb, sfeclă, floarea-soarelui, soia).

Peste două treimi dintre utilaje au o durata de funcţionare normată depăşită. Vânzările anuale de utilaje noi, cele cumulate la partea de tractoare, combine agricole şi secerători totalizează 3.000 de unităţi în România, în timp ce în pieţele mari din Vest se ajunge la zeci de mii pe an. Variantele pe care şi le permit fermele mai mici sunt în jurul a câteva zeci de mii de euro.

Un sfert din parcul de utilaje este concentrat în patru judeţe: Dolj, Giurgiu, Timiş şi Teleorman. Semănătorile pentru plante praşitoare costă şi sub 10.000 de euro, cele de păioase costa între 15.000 şi 30.000 euro în versiunile cel mai des întâlnite, cu şase rânduri. Cele mai ieftine sunt pe două rânduri, cele mai scumpe au peste 40 de rânduri şi costă 300.000 euro.

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns