Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

SECTORUL VEGETAL

Fermierii susțin că primăvara timpurie din luna februarie va afecta recolta tradițională de fructe timpurii

Fermierii susțin că primăvara timpurie din luna februarie va afecta recolta tradițională de fructe timpurii
Trăim perioade controversate din punct de vedere meteorologic, dar şi prin prisma evoluţiei termice. Valorile termice mult prea ridicate ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

… în comparaţie cu perioada calendaristică pe care o traversăm şi cu valoriile medii multianuale, pun pe gânduri fermierii, indiferent că am vorbi despre sectorul vegetal şi/sau despre ceea ce înseamnă pomicultură.

 

 

Fermierii din sectorul vegetal spun că prelungirea perioadei cu valori termice ridicate este benefică anumitor culturi de toamnă semnănate cu întârziere, dar că urmată de scăderi ale temperaturilor sub limita îngheţului, aduce cu siguranţă pagube.

 

Una dintre culturile de toamnă care ar putea avea mult de suferit, chiar compromiterea culturii, este rapiţa, care de regulă, suferă pierderi însemnate în urma îngheţurilor târzii din primăvară, fapt ce nu poate fi exclus.

 

Tot despre pierderi vorbesc şi pomicultorii, mai ales cei care deţin în livezi specii precum cais, piersic, cireş timpuriu, chiar corcoduş.Ca o consecință a perioadei îndelungate de până acum în care au fost valori termice nocturne şi diurne cu mult peste mediile multianuale ale perioadei, susţin că, unele specii de pomi fructiferi au intrat în vegetaţie.

 

Mugurii încep să se umfle, fapt ce conduce spre o posibilă înflorire precoce. Depăşirea butonului floral şi apoi apariţia câtorva nopţi cu valori termice negative, vor conduce la compromiterea producţiei de fructe la speciile care intră deja în vegetaţie.

 

Urmarea este uşor de intuit. Asemeni anilor anteriori, este pusă sub semnul incertitudii producţia de caise, de piersici, fapt resimţit de câţiva ani în zona pomicolă Săuca, acolo unde de câţiva ani, la cais în mod expres se înregistrează pierderi de 60-70%, a producţiei de fructe, ca urmare a îngheţurilor târzii de primăvară, dar şi în alte zone. Intervenţia cu perdele fumigene sau cu perdele de apă pe toată perioada îngheţurilor târzii este aproape imposibilă, iar substanţele de protecţie comercializate, nu au în totalitate efectele prezentate de producători şi comercianţi.

 

Opinii ale fermierilor

 

 

Pentru a afla opiniile celor care trudesc în domeniul producţiei agricole, indiferent că ar fi vorba despre sector vegetal, zootehnie, pomicultură, am contactat câteva persoane implicate în aceste sectoare. Majoritatea celor contactaţi susţin că scăderea temperaturilor până şi sub cele de îngheţ şi menţinerea lor o perioadă mai lungă, ar fi benefică pentru toate sectoarele din agricultură. Valorile termice apropiate de punctul de îngheţ ar frâna vegetaţia, fapt ce ar conduce implicit la protecţie reală, mai ales în pomicultură.

 

Vă prezentăm câteva din opiniile consemnate, în urma dialogurilor la care i-am invitat pe fermieri.

 

Porumbvics Gellert, fermier din zona Turulung, implicat în zootehnie, dar care are activitate şi în sectorul vegetal pentru a-şi produce furajele necesare fermei de vaci pentru lapte. Acesta ne-a spus că pentru zootehnie, pentru bovine în mod expres, vremea este deosebit de bună. Nu este exces de precipitaţii, iar bovinele suportă cu mai multă uşurinţă perioadele cu valori termice mai scăzute, fără să fie curenţi de aer.

 

Cât priveşte sectorul vegetal, interlocutorul nostru este de părere că până acum, vremea a fost bună, dar prelungirea perioadei cu valori termice anormale comparativ cu perioada calendaristică pe care o traversăm, poate aduce prejudicii unor culturi, în mod expres la rapiţă.

 

Inginerul Ciprian Mureşan, şef de fermă exclusiv vegetală în zona Carei, este de părere că pentru culturile de toamnă, vremea a fost favorabilă. Potrivit estimărilor sale, încă aceste culturi precum grâu, orz, triticale şi chiar rapiţa, nu au intrat încă în faza de vegetaţie, fapt în favoarea fermierilor, dar în câteva zile, cu siguranţă se vor vedea efectele căldurii anormale.

 

Odată ce intră în vegetaţie, cultura de rapiţă este pusă în pericol dacă vor veni îngheţuri sub 10 – 15 grade Celsius, pentru o perioadă mai lungă. Vremea bună din punct de vedere termic oferă majorităţii fermierilor şansa de a putea lucra în condiţii optime în activităţile de reparare a utilajelor agricole necesare în perioada imediat următoare. Zilele trec, iar campania de primăvară este aproape. Doar vremea, evoluţia valorilor termice, o să decidă când va fi primăvară.

 

Fermier care a dorit să-şi exprime opiniile sub rezerva anonimatului. Vremea de până acum a fost benefică în cazul culturilor de toamnă semănate târziu, care n-au apucat să se dezvolte suficient. Acum au recuperat, s-a fortificat sistemul radicular, iar în cazul grâului, se face simţită înfrăţirea, ceea ce teoretic înseamnă un plus de producţie. Probleme ar putea să apară la anumite culturi în momentul în care intră din plin în vegetaţie.

 

Îngheţurile târzii ar putea să diminueze producţia. Cele mai mari probleme o să apară cu siguranţă în cazul livezilor, mai ales acolo unde există specii de pomi fructiferi care înfloresc timpuriu precum caisul, piersicul, chiar şi cireşul, toate din soiuri timpurii.

 

 

Daniel Frei, fermier implicat în creşterea vacilor de lapte, dar şi în vegetal, la nivelul asigurării stocului de furaje verzi, dar şi a concentratelor pentru tot anul, mai ales pentru perioada de stabulaţii. Vremea de până acum, spunea interlocutorul nostru, a fost deosebit de bună pentru zootehnie.

 

Vacile au avut parte de temperaturi care nu le-au produs stres, aşa cum se întâmplă vara când este foarte cald, dar şi iarna, când este deosebit de rece şi sunt curenţi de aer. De câştigat au şi fermierii care deţin oi. Vremea le-a permis să poată scoate cât mai mult animalele afară din adăposturi economisind furajele, iar acum când este perioada fătărilor, chiar este bine că este cu mult mai cald decât în iernile pe care le cunoşteam.

 

Oier care a dorit să rămână anonim, spunea că este o perioadă deosebit de bună pentru că este cald, iar fătările se pot desfăşura fără teama că mielul/iedul ar putea îngheţa. Ba mai mult, spunea interlocutorul nostru, natura, cu referire directă la iarba de pe păşuni, a început să se trezească. Desigur, creşterea firelor  de iarbă se materializează mai ales prin schimbarea culorii. Începe să apară acel verde crud, printre firele de iarbă uscată existentă pe toate câmpurile.
Toţi cei menţionaţi mai sus şi-au manifestat îngrijorarea faţă de pomicultură, acolo unde fluctuaţiile de temperatură, în sensul instalării îngheţurilor după această perioadă relativ lungă cu valori termice anomale pentru perioada pe care o traversăm o să producă pagube însemnate.

 

În urma unor îngheţuri târzii, iar ar urma să consumăm cireşe sau te miri ce alte fructe aduse din Turcia sau alte ţări cu un climat mai blând, asemeni anilor precedenţi. Cu o doză de umor, unul dintre cei menţionaţi mai sus spunea că, această căldură anormală o să ne lase fără pălincă, utilizată adesea în agricultură şi nu numai.

 

CITEȘTE ȘI:

 

33,69 milioane euro pentru sprijinirea micilor producători de legume

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with