Image 1
Image 2
Acasa

INTERZICEREA TUTUNULUI

Finlanda vrea să devină prima țară de nefumători din lume

Finlanda, al cărei guvern a dezvoltat de curând un plan ambiţios, ce vizează sănătatea şi bunăstarea financiară a rezidenţilor acestei ţări, vrea să devină până în anul 2040 primul stat din lume fără fumători, informează  postul de televiziune CNN.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Oficialii finlandezi vor ca mai puţin de 2% din totalul adulţilor din această ţară să consume tutun în orice formă înainte de anul 2040. Acest lucru ar însemna ca peste 98% din populaţia Finlandei să refuze să fumeze ţigarete clasice, pipă, trabuc, ţigări electronice şi să consume tutun de prizat.

 

Respectând tendinţele din ţările industrializate, rata fumatului din Finlanda a urmat o curbă descendentă în ultimele decenii datorită unor măsuri eficiente, precum interzicerea reclamelor la ţigări şi interzicerea expunerii pachetelor de ţigarete în magazine, dar şi crearea unor spaţii în zone publice în care fumatul este interzis.
Începând din ianuarie 2017, guvernul finlandez a implementat un nou set de măsuri împotriva fumatului. În loc să vizeze un domeniu pe rând, precum expunerea la fumat în spaţiile publice, oficialii finlandezi vor să abordeze chestiunea fumatului din toate unghiurile simultan. Ei refuză să promoveze produse mai ”blânde”, care provoacă mai puţine daune, precum e-ţigaretele sau inhalatoarele cu tutun.

 

Finlanda nu este singură în dorinţa sa de a reduce fumatul

Suedia, unul dintre vecinii Finlandei, a beneficiat la rândul ei de o scădere considerabilă a numărului de fumători – doar 12,7% în rândul bărbaţilor şi 15,2% în rândul femeilor în anul 2013 – însă a obţinut aceste rezultate parţial prin promovarea ”snus-urilor”, un produs comercializat sub forma unei pudre de tutun, care nu se fumează, ci se administrează oral.
Acel produs, alături de alte forme de tutun cu administrare orală, este interzis în alte state din Uniunea Europeană. Marea Britanie a adoptat la rândul ei o strategie de reducere a fumatului. În locul ”snus-urilor”, britanicii susţin folosirea e-ţigaretelor, pentru a-i ajuta pe fumători să renunţe la acel viciu. Însă Finlanda vrea să elimine fumatul definitiv.

 

La cealaltă extremăse află China

 

Finlanda nu este singură în dorinţa sa de a reduce fumatul şi toate obiceiurile asociate fumatului în rândul populaţiei sale. În Australia, pachete de ţigarete monocolore, în combinaţie cu o taxare superioară, au contribuit la scăderea rapidă a numărului de fumători. În 2014-2015, doar 14,7% dintre adulţii australieni încă fumau zilnic – un procent mai mic decât cel înregistrat în Finlanda. În 2011-2012, acest proces fusese de peste 16% în Australia.
După o creştere spectaculoasă a cererii pentru produse bazate pe tutun în ultimii ani, când tot mai mulţi chinezi au început să fumeze, trei oraşe din această ţară au interzis fumatul în spaţiile publice închise. Printre aceste oraşe se află capitala ţării, Beijing.
La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății şi-a stabilit obiectivul de a reduce fumatul în rândul persoanelor de peste 15 ani cu 30% până în 2025, pentru a se alinia cu obiectivul său de a reduce rata de incidenţă a bolilor nontransmisibile, precum cancerul.

 

CITEȘTE ȘI:

Ţigările cu arome vor fi interzise, iar pe ambalaje vor fi avertismente de mari dimensiuni

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with