Image 1
Image 2

DNA

Update: Fostul premier Florin Cîțu, la DNA

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) a fost citat la DNA, pentru a fi audiat. Update: DNA face noi precizări.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Fostul premier al României, Florin Cîțu (PNL), a fost miercuri, 6 decembrie, la Direcției Naționale Anticorupție (DNA) după ce a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19.

 

 

Cîțu a petrecut mai puțin de o jumătate de oră în fața procurorilor, fiind informat că este vizat într-o anchetă în care prejudiciul estimat se ridică la peste 1 miliard de euro.

 

 

 

La ieșirea de la DNA, Florin Cîțu a subliniat că și-a exercitat atribuțiile de prim-ministru în conformitate cu legislația în vigoare și a exprimat încrederea sa în sistemul judiciar.

“Nu pot să fac mai multe declarații. Mi-am îndeplinit atribuțiile de prim-ministru cu respectarea legislației în vigoare. Binențeles, am încredere în justiție”, a afirmat Cîțu în fața jurnaliștilor.

 

 

 

Florin Cîțu, în prezent senator, a rămas fără imunitate în urma unei decizii a Senatului din 29 noiembrie. Dosarul privind achiziția de vaccinuri COVID-19 vizează și alți membri ai Guvernului, precum foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu (USR) și Ioana Mihăilă (atunci USR, acum REPER).

 

 

 

Procurorii DNA susțin că, în perioada ianuarie – mai 2021, membri ai Guvernului României ar fi contractat un număr semnificativ mai mare de doze de vaccin Pfizer și Moderna decât era necesar, generând un prejudiciu de peste 1 miliard de euro pentru bugetul statului.

 

 

 

Florin Cîțu a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la dosar, menționând că așteaptă ca adevărul să iasă la suprafață în timpul anchetei. “Adevărul o să iasă la suprafaţă în timpul acestei anchete”, a adăugat fostul premier.

 

 

Conform DNA, achiziționarea a peste 52 de milioane de doze de vaccin în plus față de necesar ar fi generat un prejudiciu  în valoare de 1.005.498.687 euro.

Update: Procurorii DNA fac o serie de precizări.

 

” Ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul

 

 

 

CÎȚU FLORIN VASILE, în prezent senator, la data faptelor având și funcția de prim – ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

 

 

 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

 

 

 

În contextul menționat mai sus, în datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, suspectul Cîțu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA.

 

 

 

Suspectului Cîțu Florin Vasile i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.” se arată într-un comunicat DNA remis miercuri, 6 decembrie.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:Dosarul Cîțu-Covid, butoiul cu pulbere din campania electorală

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with