Image 1
Image 2

Dosarul Cîțu-Covid, butoiul cu pulbere din campania electorală

Dosarul DNA în care miniștri Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, precum și fostul prim ministru Florin Cîțu,  acuzați că au fraudat milioane de euro cumpărând milioane de doze de vaccin peste necesar, va deveni subiectul major în jurul căruia se vor arunca săgețile electorale de anul viitor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acestui mega-dosar i se vor adăuga dosare mai mici, tot de corupție. Cazurile Dumitru Buzatu de la Vaslui, a primarului Cătălin Cherecheș de la Baia Mare, desigur și altele mai puțin cunoscute, poate pe cale să se facă, vor determina partidele să ia în serios corupția ca element definitoriu al sistemului public, perpetuat de la mandat la mandat în administrațiile locale. Președinții de consilii județene și primarii în exercițiu nu vor avea o campanie ușoară.
Ca parlamentarii, de exemplu. Cea mai comodă campanie electorală este a candidaților pentru parlament.  Cel mai greu hop este includerea pe un loc eligibil. După completarea listelor, partidele mai ales primarii, îi vor împinge de la spate până la liftul de la Casa Poporului.
Unde se vor amesteca printre alți parlamentari și vor ridica mâna după cum le dictează șeful de grup parlamentar. Care și el primește indicațiile de la conducerea partidului.
Ascensiunea AUR  le cam dă de furcă tuturor. PNL este obligat să tragă mai tare decât de obicei pentru că sondajele arată o egalitate greu de acceptat pentru onoarea liberalilor.
Dacă PNL cade pe locul trei nu mai poate avea pretenția că este un partid mare. Trece de la grupa mare la grupa mijlocie. Iar de pe podiumul care are doar trei trepte nu este prea greu să cazi, amestecându-te cu celelalte partide care nu au pretenția că sunt formațiuni de top.
Apariția acestui mega-dosar de corupție lovește în plin USR, și razant PNL. De altfel Florin Cîțu a și cerut să fie luat la întrebări și Ludovic Orban, pentru că în mandatul acestuia de prim ministru au fost discutate contractele de achiziții pentru vaccinurile anti-covid.
Dacă mâna lungă a DNA ajunge și la Ludovic Orban – și probabil va ajunge – se duce de râpă ideea formării unei alianțe de dreapta, USR-PMP-Forța Dreptei.
Practic, întreaga configurație a scenei politice se reconfigurează ca urmare a sumelor imense plătite de statul român pentru niște doze de vaccin nefolosit.
După ieșirea de la guvernare, USR este în pierdere de viteză electorală.
Dacă își va păstra măcar cele zece procente pe care le are acum în sondaje să fie mulțumit. În funcție de mersul dosarului Covid este  previzibilă a scădere. Unde se vor duce voturile? Cel mai probabil în coșul AUR. Sau, în cel mai bun caz,  susținătorii partidului care s-a lansat prin sloganul “Fără penali în funcții publice”, nu se vor prezenta la vot.
Acest dosar ce se anunță ca fiind cel mai mare din istoria DNA scapă PSD de eticheta de cel mai corupt partid din România. Spre exemplu Liviu Dragnea, care trece drept întruchiparea corupției, a făcut pușcărie pentru că a pus două angajate de la Protecția Copilului să lucreze pentru PSD.
Fiind un fel de lup singuratic, odată cu funcția executivă de șef al guvernului  Florin Cîțu pierzând și președinția partidului, imaginea PNL va fi mai puțin afectată de dosarul dozelor de vaccin anti-covid.
În schimb, PNL are destule pete negre și gri care îl trag în jos, iar liderii partidului nu găsesc nicio soluție nici de urcare, nici de stopare a căderii în sondaje.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

PSD devine partid istoric

Asculta acest articol Social democraţia nu a fost inventată în România după revoluţia din decembrie 1989. La fel ca Radu