Image 1
Image 2

MOARTE VOLUNTARĂ

Fostul premier olandez și soția sa au murit împreună ținându-se de mână

Fostul premier olandez și soția sa au murit împreună ținându-se de mână
Pe 5 februarie, fostul premier olandez, Dries van Agt și soția sa, ambii în vârstă de 93 de ani,  înconjurați de cei dragi, au murit „ținându-se de mână” după ce s-au supus eutanasiei împreună, după ce au fost căsătoriți 70 de ani. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Eutanasia este legală în Țările de Jos din anul 2002, dar este autorizată în condiții foarte stricte și poate fi efectuată doar sub supraveghere medicală, așa că orice altă modalitate de a ajuta la sinucidere este considerată ilegală.

 

În anul 2022, ultimul an pentru care au fost accesibile cifre oficiale, în Olanda au avut loc aproape 9.000 de eutanasii.  29 de cupluri au avut parte de moarte asistată. În anul 2021 erau 16 cupluri, iar în 2020 alte 13. Procentul este mic, dar în creștere, conform datelor de la Comitetele Regionale de Revizuire a Eutanasiei ( RTE ).

 

Fostul premier olandez și soția sa au murit împreună ținându-se de mână
Fostul premier olandez și soția sa au murit împreună ținându-se de mână

 

Printre cuplurile care au decis să-și pună capăt vieții cu eutanasie programată pentru aceeași zi și oră s-a aflat și fostul premier olandez, Dries van Agt și soția sa. Van Agt a trăit  70 de ani împreună cu soția sa Eugenie , pe care a cunoscut-o pe vremea când studiau la Nijmegen , în estul Olandei. De atunci au fost nedespărțiți. Ea l-a însoțit și l-a sfătuit în perioada sa de ministru al Justiției ( 1971-1977), de la Afaceri Externe (1982) și ca prim-ministru a trei cabinete între 1977 și 1982.

 

 

Împreună au călătorit prin lume pentru muncă, și au fost de nedespărțit zeci de ani, motiv pentru care au fost clar și că nu vor să trăiască fără celălalt.

 

 

Van Agt a suferit o hemoragie cerebrală în 2019, iar sănătatea sa s-a deteriorat de atunci. „Atunci a spus că eutanasia este o opțiune dacă viața și suferința deveneau insuportabile pentru el (”) Sănătatea lui era din ce în ce mai fragilă și dorea să-și concentreze atenția asupra soției, copiilor și plaselor sale”, a adăugat Gerard Jonkman , directorul The Rights. Forum, care a confirmat că și starea de sănătate a lui Eugenie s-a deteriorat rapid în ultimii ani.

 

 

Cerințele impun ca decizia să fie „voluntară și bine gândită”, în fața „suferințelor insuportabile și disperate”, și că „nu există o alternativă rezonabilă”. În plus, medicul trebuie să „informeze situația și perspectiva” și să se solicite o a doua opinie a unui „medic independent”, astfel încât procesul „să fie exact din punct de vedere medical”, cu medicamentele corecte și pașii corespunzători.

 

 

Doi medici diferiți fac o evaluare separată, după care un alt medic independent o reexaminează și toți medicii trebuie să se asigure că toate punctele sunt îndeplinite înainte ca eutanasierea să fie autorizată. În cazul cuplurilor, mai trebuie să se verifice că nu există „presiuni nejustificate” din partea uneia dintre părți.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns