Image 1
Image 2

ÎN CURS DE APROBARE

Fumatul ar putea fi interzis în apropierea școlilor și stațiilor de autobuz

O nouă propunere legislativă ar putea interzice fumatul în apropierea școlilor, dar și a stațiilor de transport în comun, respectiv în proximitatea unităților spitalicești.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Inițiativa a trecut de Senatul României, însă mai trebuie să aibă votul deputaților, pentru a fi pusă în aplicare.
„Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite. Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei”, se arată în expunerea de motive.

Referitor la consumul de tutun şi ţigarete electronice în rândul copiilor din România al organizaţiei Salvaţi Copiii (2019), relevă că 15% dintre fumătorii adulţi din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38% înainte de a împlini 18 ani. Același studiu mai arată faptul că 14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează actual tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnic.

Fumatul ar trebui interzis în apropierea şcolilor şi unităţilor sanitare (50 de metri), precum şi în apropierea staţiilor de transport în comun (15 metri), iar aruncarea chiştoacelor de ţigări şi a altor deşeuri din tutun în locurile publice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei, prevede un proiect legislativ iniţiat de către parlamentari USR, adoptat de plenul Senatului, potrivit edupedu.ro.

Conform Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ţări precum Irlanda şi Marea Britanie au implementat deja legi similare cu succes, cu rezultate pozitive în reducerea expunerii la fumatul pasiv şi în îmbunătăţirea sănătăţii publice. în această privinţă. România ar face un pas important în alinierea la standardele Uniunii Europene privind controlul tutunului.

După cum se arată în expunerea de motive, această modificare legislativă este menită să protejeze sănătatea populaţiei din România, în special a grupurilor vulnerabile precum copiii, de consecinţele nocive ale fumatului pasiv.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns