Image 1
Image 2

RESTURI VEGETALE

GAEC 10 instituie interdicţia de a incendia păşunile, pentru a nu pierde subvenţia

GAEC 10 instituie interdicţia de a incendia păşunile, pentru a nu pierde subvenţia
După cum subliniază mai multe publicaţii cu profil agricol, regula pe care trebuie să o respecte anul acesta toți fermierii, crescătorii de animale care dețin sau au pășuni închiriate, .....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

….. este obligatorie pentru cei care vor să obțină subvenția APIA pe hectarul de pășune.

GAEC 10: Interdicția de a incendia vegetația pajiștilor permanente. Modificări făcute în Planul Național Strategic 2023-2027:

“Standardul GAEC 10 continuă aplicarea cerințelor GAEC 6 – Menţinerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicţia de a incendia miriştile arabile, din perioada 2014-2020, în ceea ce privește interdicția arderii miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, într-o versiune mai clară ce vizează pajiștile permanente, asigurând astfel reducerea emisiilor de GES și acoperirea solului.

 

 

Astfel, prin introducerea standardului nou este urmărită creșterea nivelului de ambiție în ceea ce privește obiectivele în materie de mediu și de climă și se urmărește întărirea cadrului național privind protecția mediului în ceea ce privește interdicția arderii vegetației pajiștilor permanente.

Interdicția privind arderea vegetației pajiștilor permanente (vegetație uscată, miriște și resturi vegetale rămase după recoltarea fânului, vegetație invazivă/dăunătoare covorului ierbos pe pajiștile permanente), este o cerință specifică care vizează în principal menținerea nivelului de materie organică din sol – obiectivul standardului GAEC 10, dar și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură.

 

 

Acest standard GAEC devine obligatoriu pentru toți fermierii care dețin sau administrează suprafețe de pajiști permanente, iar rezumatul practicii in situ constă în interdicția arderii vegetației pajiștilor permanente (pășuni și fânețe) și va fi aplicat pe toate pajiștile permanente de pe teritoriul național.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Orfanele bugetului: Cultura și Agricultura

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with