Image 1
Image 2
Ciornă automată
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    O conferinţă de presă a liderului liberal Crin Antonescu nu este întâmplătoare şi nu trebuie socotită ca un gest formal. Conferinţa de presă vine la scurtă vreme după şedinţa de guvern prezidată de Victor Ponta cu întregul ansamblu determinat de aceasta, analize politice, alte ecouri în presă, etc.
    Conferinţa de presă organizată de Crin Antonescu vine ca o replică la generoasa mediatizare a lui Victor Ponta.

Liderul liberal vrea să-şi cristalizeze, să-şi consolideze poziţia de copreşedinte al USL şi dă de înţeles că nu doreşte cu niciun chip să staţioneze în rolul ingrat de a doua personalitate a puterii.

Excluderea din partid a Adrianei Săftoiu este un avertisment pentru o parte a membrilor liberali ce încalcă autoritatea liderului. Adriana Săftoiu s-a exprimat în nenumărate rânduri asupra unor defecţiuni de caracter ale lui Crin Antonescu şi, prin atitudinea ei, se anunţa ca un pericol la adresa preşedintelui partidului. Dacă vor urma şi alte excluderi, vom vedea, dar socotim că acestea sunt sigure.

De altfel, tema disciplinei în PNL se pare că a devenit prioritară pentru Crin Antonescu. Graba cu care intenţionează să organizeze un congres al PNL este o dovadă. Un astfel de congres nu poate fi amânat, lunile următoare pot fi imprevizibile pentru dinamica internă a USL.

Acum Crin Antonescu şi liberalii sunt pe val. E adevărat că acestora li s-au adus critici.
Alianţa cu PSD a fost considerată împotriva naturii. PNL  a terfelit – au zis unii – moştenirea brătienilor. În sfârşit, este o chestiune doctrinară ce merită o analiză în alt context.

Însă dacă punem pe masă, pentru o atentă examinare, rezultatele ultimelor alegeri legislative, constatăm un succes uriaş al liberalilor. Singuri, fără PSD, nu ar fi obţinut niciodată un număr atât de mare de mandate în Parlament şi nici în alegerile locale atât de mulţi primari, consilieri şi preşedinţi de consilii judeţene.

Este o evidenţă pe care liderul liberal doreşte să o folosească din plin. Are toate argumentele pentru a pune pumnul în gura cârcotaşilor din partid, pentru a se preleva de felul inspirat în care a evoluat în cadrul USL şi are, deci, toate motivele pentru a-şi mări ascendentul asupra PNL. Autoritatea sa se va accentua în continuare în interiorul grupării liberale.

Un teren pe care îşi propune să evolueze în anul următor este – după cum se observă din conferinţa sa de presă – Parlamentul. Gigi Becali de altfel a anunţat că este pe cale să convertească o serie de parlamentari din PDL şi PPDD.

S-ar putea să fie adevărat, anul ce vine s-ar putea să fie anul traseiştilor. Chestiunea asupra căreia trebuie să reflectăm este care din cele două forţe ale USL, PSD sau PNL vor avea capacitatea mai mare de a atrage parlamentari interesaţi să trăiască sub aripa puterii.

Un astfel de Becali va apare şi în PSD, în afară de Liviu Dragnea. Dar travaliul de a atrage parlamentari de la alte formaţiuni politice este vital pentru PNL. Cu cât numărul acestora va fi mai mare, cu atât mai bine pentru schimbarea raportului de forţe în interiorul USL.

A devenit foarte limpede după această conferinţă de presă că liderul liberal este pus pe fapte mari şi pregătit pentru confruntările din USL. Crin Antonescu este gata de luptă, şi cu liberalii, şi cu aliaţii. Momentul anti-Băsescu este depăşit.

Ciornă automată

Un Kutuzov al zilelor noastre

Nu încetez să cred că Nicolae Ciucă este un fel de Kutuzov al zilelor noastre. Stă și așteaptă. Așteaptă și gândește. Gândește și așteaptă.

Germania, în aşteptarea unui miracol

Din când în când mai trebuie să privim şi în curtea vecinilor. Aflaţi la doi paşi de Ungaria, de regulă luăm ca reper preţurile din Ungaria, măsurile pe care le ia guvernul Orban, neîndrăznind să mergem mai departe, spre Austria, Germania, Franţa, Italia etc. Adică în ţări în care trăiesc şi lucrează zeci, sute de mii de români.