Image 1
Image 2

Un Kutuzov al zilelor noastre

Nu încetez să cred că Nicolae Ciucă este un fel de Kutuzov al zilelor noastre. Stă și așteaptă. Așteaptă și gândește. Gândește și așteaptă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din motive pe care nu le știm nu spune la nimeni cât are de gând să stea și, mai ales, nu spune la ce se gândește.
Să zicem că se gândește că, la fel ca în fiecare an, vine Generalul Iarnă cu nămeți până la ștreașină, cu prețuri mari la energie, la alimente, iar lumea nemulțumită își va îndrepta nemulțumirile spre guvernul condus de Marcel Ciolacu.

 

Este o variantă plauzibilă. Starea de nervozitate din societate crește de la o zi la alta. Este un lucru dovedit că întotdeauna costurile le plătește partidul care are primul ministru. Așa cum PNL s-a erodat la guvernare se poate întâmpla și cu PSD.

 

USR plătește și acum erodarea la guvernările din care a făcut parte, respectiv guvernul Orban și guvernul Cîțu. Greșelile făcute nu iartă pe nimeni, indiferent de culoarea politică. Ministerele grele pot ridica un partid, dar îl pot trage și în jos.

 

Pentru că a deținut ministere importante procesul de erodare a fost mai profund în cazul USR. Să conduci ministerul Sănătății în pandemie nu a fost ușor. Să ai Justiția și să nu poți demonstra că ai demarat reforma în Justiție, deși ai pariat pe sloganul “Fără penali în funcții publice” este iarăși grav. Cătălin Drulă, actualul lider, a deținut funcția de ministru al Transporturilor, dar nu s-a remarcat prin mari realizări.

 

Dacă la USR este relativ ușor să găsești cauzele ridicării și decăderii în sondaje este relativ ușor, la PNL situația este mai complicată.
USR s-a născut în stradă, având ca mamă o fundație care își propunea să salveze Bucureștiul, iar ca tată un adversar perfect, diabolizatul Liviu Dragnea.

 

Astfel de la salvarea Bucureștiului la salvarea întregii țării nu a fost decât un pas. USR putea deveni o alternativă la partidele tradiționale. De ce s-a împiedicat pe drum? Din cauza liderilor, din cauza indisciplinei.
Din punctul de vedere al fluctuațiilor în sondaje, mereu în jos, PNL este comparabil cu USR. Numai că la PNL situația este mai gravă. Fiind un partid mare și așteptările față de el sunt mai mari.

 

La prima vedere pare că luptele interne, schimbarea președinților prin scandal, ar fi cauza principală. Ludovic Orban l-a numit pe Florin Cîțu ministru la Finanțe, Cîțu l-a săpat pe Orban și l-a dărâmat. Desigur cu ajutorul președintelui Iohannis.
Poate că nu greșim foarte mult dacă avansăm ideea că principala cauză a decăderii PNL este modul de comportare a președintelui Klaus Iohannis.

 

În multe privințe actualul președinte tratează partidul al cărui candidat a fost cu modul urât în care Emil Constantinescu s-a comportat cu PNȚCD.
Un grup din partid l-a schimbat pe Victor Ciorbea cu Radu Vasile, iar Emil Constantinescu l-a mazilit pe Radu Vasile înlocuindu-l cu Mugur Isărescu.

 

1996-2000: patru ani, trei prim miniștri. 2020-2023: trei ani, trei prim miniștri. Dacă nu cumva vom mai avea unul până la sfârșitul mandatului.
Dinamica schimbărilor politice nu are o coresponență în dinamica reformelor. Pentru PNL este greu să-și găsească un public nou după modul în care s-a comportat ca principal partid de guvernare. S-a plâns că a moștenit o administrație opacă, învechită, înzestrată cu multe privilegii, refractară reformelor.

 

Acțiunile sociale ale liberalilor în ansamblu nu s-au constituit într-un pilon de sprijin pentru partid. Programul PNL pare conceput în așa fel încât nu se poată lua decizii care să fie în consens cu nevoile societății, care să ghideze populația spre acțiuni benefice economic.
Pur și simplu PNL nu pare să cunoască nici realitatea economică, nici modul de funcționare a administrațiilor locale. Astfel un președinte de consiliu județean ca Ilie Bolojan a devenit o excepție în PNL.

 

Este posibil ca domnul Nicolae Ciucă, generalul Ciucă tocmai la astfel de lucruri să se gândească. Numai că nu prea are cum să le spună că s-ar putea să se supere domnul Iohannis, chiar dacă este plecat, în buza iernii, într-un mic turneu în țările calde din Africa.
(Încă ceva: Kutuzov, cel din romanul Război și pace, a fost generalul care l-a învins pe Napoleon prin tactica așteptării. A tot așteptat până a venit iarna peste trupele lui Napoleon. Probabil de atunci este pomenit cu teamă Generalul Iarnă.)