Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Gazetarul Iosif Ţiproc a fost comemorat la Biserica Greco-Catolică din Dumbrava Mică

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Hram la Biserica Greco-Catolica din Dumbrava Mica
Hram la Biserica Greco-Catolica din Dumbrava Mica

 Duminică, 7 iulie, a fost sărbătoare mare în satul Dumbrava Mică, aşezare ce face parte din oraşul Livada. Zeci de localnici, fii ai satului şi chiar sătmăreni au participat la hramul Bisercii Greco-Catolice din sat. Hramul acesteia este Sfânta Treime. În cadrul evenimentului s-a ridica şi un paos în memoria regretatului nostru coleg de breaslă Iosif Ţiproc.

În mod normal această sărbătoare are loc în a doua zi de Rusalii, însă după cum spunea părintele Radu Huton, parohul acestui lăcaş de cult, pentru a da fiecărei sărbători demnitatea ce i se cuvine, cele două evenimente se sărbătoresc separat. Tot cu această ocazie a fost oficiată o slujbă de pomerire a gazetarului şi scriitorului Iosif Ţiproc, trecut în eterninate în urmă cu aproape 3 ani, cel care a pus umărul la reabilitarea biserici, dar şi la repararea drumului spre această aşezare ce risca să rămână izolată.

Sfânta Liturghie de hram a fos oficiată de la ora 11, când lăcaşul de închinăciune s-a dovedit neîncăpător.  La altar au slujit vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice a Maramureşului şi Sătmarului, părintele Vasile Tofan. Alături de cei doi preoţi amintiţi mai sus, mai menţionăm prezenţa protopopului greco-catolic de Ţara Oaşului – părintele Iacob Feier şi protopop onorar – preot paroh în Boineşti, preotul Gheorghe Lohan.

În cadrul evenimentului s-a ridica şi un paos în memoria regretatului nostru coleg de breaslă Iosif Ţiproc, care, pe bună dreptate, este considerat cel de al doilea ctitor al acestui lăcaş al Domnului. Se cuvine subliniat faptul că în urmă cu mai mulţi ani bisericuţa din Dumbrava Mică era într-un stadiu avansant de degradare, fiind pe calea pieirii. Acoperişul era fisurat, pereţii erau scorojiţi, geamurile putrezite şi sparte, pardoseala şi mobilierul erau ca şi inexistente.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns