Image 1
Image 2

IFPLUSRĂZBOIUL DIN UCRAINA REAPRINDE SPIRITUL MILITAR AL GERMANIEI

Germania mobilizează 5.000 de soldați în Lituania, la doar o sută de kilometri de granița cu Rusia

Germania s-a angajat să desfășoare o brigadă grea cu trei batalioane de manevră și toate facilitățile necesare, inclusiv unitățile de sprijin și aprovizionare de luptă. „Majoritatea brigăzii va avea sediul la poligonul de antrenament militar Rūdnininkai, iar restul la Rukla, unde trupele aliate sunt încă dislocate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Germania va trimite 5.000 de soldați în Lituania, la o distanță de aproximativ 100 de kilometri de granița cu Rusia, într-un gest care reînnoiește spiritul militar al țării, ca urmare a conflictului din Ucraina. „Aceasta reprezintă o decizie istorică pentru Lituania și Germania, consolidând semnificativ potențialul nostru de apărare și contribuind la descurajarea și apărarea colectivă a NATO”, a declarat Anušauskas după semnarea acordului. Germania se angajează să desfășoare o brigadă grea, formată din trei batalioane de manevră și facilități necesare, inclusiv unități de sprijin și aprovizionare de luptă. „Majoritatea brigăzii va avea sediul la poligonul de antrenament militar Rūdnininkai, iar restul la Rukla, unde trupele aliate sunt deja staționate. Alte locații din Lituania vor servi drept puncte logistice pentru brigadă. Soldații și familiile lor vor fi în stații precum Vilnius și Kaunas, asigurându-li-se accesul la educație, servicii de sănătate și altele în limba maternă”, a explicat ministrul.

Conform declarațiilor lui Arvydas Anusauskas (ministrul apărări din Lituania), prima etapă a transferului Brigăzii germane în Lituania a început deja, iar echipa inițială va ajunge în primăvara anului viitor. Până la sfârșitul anului, brigada va deveni un element redistribuit, având sediul la Vilnius. Relocarea principală a unităților de brigadă este programată între 2025 și 2026, iar până în 2027, Brigada Germană ar trebui să fie complet operațională. Anušauskas a subliniat persistența amenințărilor la adresa Lituaniei și a statelor NATO, precizând că politica externă agresivă a Rusiei rămâne cea mai mare amenințare. Ministrul a evidențiat importanța pregătirii și implementării Planurilor Regionale de Apărare NATO.

Cu toate acestea, Anušauskas a admis că Lituania va trebui să găsească surse de finanțare durabilă pentru nevoile brigăzii, o provocare atât pentru Guvern, cât și pentru Seimas. Ministrul german al Apărării, Pistorius, a remarcat că aceasta este o decizie istorică, menționând că brigada va costa între 25 și 30 de milioane de euro lunar. Acesta a subliniat că, în ciuda îndoielilor inițiale, implementarea proiectului a fost rapidă și că brigada dislocată în Lituania va fi sub comanda unei divizii germane. Brigada va fi formată din unități existente și nou formate, iar aproximativ 5.000 de membri ai brigăzii, împreună cu familiile lor, sunt așteptați să se mute în Lituania, cu prima unitate programată să sosească în 2024.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with