Image 1
Image 2

PREGĂTIRI DE RĂZBOI

Germania și Franța dezvoltă o armă teribilă pentru Ucraina

Germania și Franța  dezvoltă  o armă teribilă pentru Ucraina
Tancuri, avioane, roiuri de drone, dublate de tancuri. Sisteme de luptă aeriană în rețea FCAS. Moment istoric. Germania și Franța anunță că vor să ajute mai mult Ucraina.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Proiectul de înarmare comună franco-german intră în linie dreaptă. Cele două țări construiesc un tanc de luptă modern. „Acesta este un moment istoric”, a declarat vineri ministrul federal al apărării Boris Pistorius  după o întâlnire cu omologul său francez Sébastien Lecornu. Întălnirea a avut loc la Berlin.

Ambii politicieni au fost de acord ca o mare companie germano-franceză  KNDS să înființeze o fabrică în care să producă piese de schimb și muniție în Ucraina. După ce recent au existat anumite disensiuni în relațiile germano-franceze cu privire la modul de a proceda în războiul din Ucraina, ambii politicieni, după o cină comună, s-au întâlnit pentru discuții oficiale vineri dimineața.  În timp ce mergea spre sala unde avea loc conferința de presă, Pistorius și-a pus în mod demonstrativ brațul pe umărul lui Lecornus.  Asta înseamnă  proiecte comune de înarmare MGCS și FCAS.

Progresul asupra sistemului de luptă la sol MGCS a fost lent prelungindu-se pe o lungă perioadă de timp și chiar s-a vorbit despre eșecul proiectului. A existat un acord fundamental că Franța va prelua conducerea în FCAS ( lupta aeriană)și Germania în MGCS( Lupta la sol). Până acum cele două țări, cu industriile lor de arme concurente, nu au ajuns la un acord ce să facă fiecare țară.

Acum există un acord. „Astăzi am realizat un progres”, a spus Pistorius, ministrul german al Apărării. Acest acord a fost precedat de „negocieri complicate, aprofundate și, de asemenea, dificile”. Prin urmare, producția sistemului de luptă la sol ar trebui împărțită în mod egal între cele două țări.

Pe 24 aprilie, ambele părți vor semna un memorandum  care va prezenta detaliile. Un contract cu industriile implicate ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului.

Lecornu a subliniat că este întotdeauna un drum dificil atunci când două țări dezvoltă împreună un sistem atât de complex. Nu este vorba despre succesorul tancului francez Leclerc sau al germanului Leopard-2, ci mai degrabă despre un sistem de arme complet nou – un „salt generațional” în termeni tehnici. Noul tanc de luptă urmează să fie dezvoltat în opt domenii tematice, cum ar fi sistemele de arme, armura, mobilitatea și crearea de rețele.

Germania cumpără avioane de luptă F-35 de ultimă generație de la producătorul american Lockheed Martin, urmând ca Germania să pună în practică  sietemul de luptă FCAS cât se poate de repede.

În prezent este în desfășurare faza 1B a proiectului, în care, printre altele, sunt dezvoltate prototipuri zburătoare.  Compania franceză Dassault , care a fost implicată în proiect alături de divizia de apărare Airbus , a indicat anul trecut că pentru ei dezvoltarea noului standard francez de avioane de luptă Rafale F5 a avut prioritate față de proiectul FCAS. Potrivit lui Lecornu, ministru francez,  va avea loc o întâlnire tripartită cu Spania, care va participă și la FCAS.

Franța și Germania au convenit că compania de apărare KNDS, care include constructorii de tancuri Nexter din Franța și Krauss-Maffei Wegmann (KMW) din Germania, va începe să întrețină sistemele de arme desfășurate și să producă piese de schimb și muniție în Ucraina.

Ambele părți au spus că capacitățile de producție ar trebui să fie mai aproape de linia frontului, ceea ce ar facilita logistica. Lecornu a subliniat că companiile de apărare din Germania și Franța deja se ajută reciproc cu producția de muniție. Deși companiile sunt de fapt concurente situația din Ucraina, amenițările venite de la Ktemlim, obligă Europa să se pregărească serios de război.

Pe de altă parte, Germania sprijină Ucraina  cu mai multe arme decât Franța și este al doilea furnizor ca mărime după SUA. Guvernul de la Paris se apără de acuzațiile că nu a făcut suficient – și subliniază că a rezervat aproximativ trei miliarde de euro pentru ajutor militar Ucrainei în bugetul actual. Germania a alocat un buget de șapte miliarde de euro.

Citește și:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with