Image 1
Image 2

CONSILIUL JAI

Gorghiu: Avem camere de audiere a minorilor

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a prezentat subiectele dezbătute în cadrul Consiliului JAI.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Ministra Justiției Alina-Ștefania Gorghiu, a fost prezentă la o reuniune Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), desfășurată la Bruxelles.

Potrivit Ministerului Justiției, unul dintre aspectele-cheie abordate în cadrul reuniunii a fost facilitarea accesului victimelor la despăgubiri și compensații. Propunerea prevede o serie de măsuri menite să ofere sprijin atât victimelor generale, cât și celor minore. Printre acestea se numără instituirea unei linii de asistență telefonică, acordarea de sprijin psihologic gratuit pentru victimele vulnerabile și dreptul de a fi însoțite de o altă persoană în etapa premergătoare procesului.

 

 

De asemenea, se propune crearea de servicii specifice și integrate pentru minorii victime, inclusiv modelul Barnahus, unde diferite servicii, cum ar fi evaluarea psihologică și medicală, audierea și protecția copiilor, sunt integrate într-un singur spațiu. O chestiune deosebit de importantă a fost adresață în primul rând articolului din Directivă referitor la acordarea de despăgubiri și compensații victimelor de către stat.

 

 

 

Ministrul român al Justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, a subliniat necesitatea ca victimele să primească despăgubiri, menționând totodată importanța de a ține cont de specificul fiecărui stat membru. În acest context, a prezentat un exemplu din România, unde victimele infracțiunilor beneficiază de un voucher pentru acoperirea cheltuielilor imediate, suma urmând a fi recuperată ulterior de la agresor.

„În România, avem o procedură nouă prin care victimele infracțiunilor beneficiază prompt de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de hrană, cazare, uz personal, medicamente și transport, materiale sanitare, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute. Suma se va suporta din bugetul Ministerului Justiției și se va recupera ulterior de la agresor.” a spus ministrul Gorghiu.

 

 

 

Opiniile exprimate de miniștrii justiției din statele membre UE au relevat un sprijin general și puternic pentru protecția victimelor, fie că acestea primesc despăgubiri de la stat, care ulterior recuperează suma de la agresor, fie direct de la agresor.

Un alt aspect discutat în cadrul reuniunii s-a concentrat pe situația victimelor minore. Propunerea de directivă vizează integrarea într-un singur spațiu a serviciilor destinate copiilor, inclusiv evaluare psihologică și medicală, audiere și protecție, conform modelului Barnahus. În acest context, ministra justiției a subliniat că modelul Barnahus nu ar trebui să devină o obligație în sistemele judiciare din UE, lăsând statelor membre libertatea de a-și organiza sistemul de justiție pentru a proteja copiii victime ale infracțiunilor.

 

 

 

În încheierea intervenției sale, Alina-Ștefania Gorghiu a subliniat importanța discutării tuturor mijloacelor de a asigura siguranța victimelor în întreaga UE și a recunoscut eforturile deja existente în România, precum camerele de audiere a minorilor în multe județe și implementarea unui sistem de acordare a voucherelor pentru cheltuielile imediate ale victimelor infracțiunilor.

„E un lucru bun că discutăm despre toate mijloacele de a-i face să se simtă în siguranță peste tot în UE. Trebuie să acționăm cât mai repede și este bine că există această preocupare la nivelul UE. În România, există, la nivelul instanțelor, camere de audiere a minorilor. Avem astfel de spații în multe județe, precum Arad, Dâmbovița, Timiș, Gorj, Mureș și Bihor etc. și mai sunt multe în curs de amenajare. ”, a mai declarat ministra Justiției.

 

CITEȘTE ȘI: Ponta, atac la Iohannis și Cioloș după Consiliul JAI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with