Image 1
Image 2

ȚARA OAȘULUI

Grădiniţă la standarde europene, inaugurată la Negreşti Oaş

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Zi de sărbătoare pentru preșcolarii, părinții, cadrele didactice și conducerea fostei Grădinițe nr. 7, astăzi Grădinița Licurici din Negrești Oaș. De luni, 5 septembrie ei își desfășoară activitățile în casă nouă. Asta pentru că printre prioritățile primarului Aurelia Fedorca și Consiliului local Negrești Oaș se numără educația.

În timp ce alții vorbesc de școli și grădinițe cu toaleta în fundul curții, în Capitala |ării Oașului, grădinițele și școlile sunt reabilitate și modernizate una după alta.

Oficialități județene și locale la inaugurarea grădiniței din Negrești Oaș

Emoționați și în același timp bucuroși, copiii însoțiți de părinți și bunici au venit la grădiniță cu buchete de flori în mână. Îmbrăcați în costume populare, ori în costume de balerine, copiii s-au bucurat de revederea cu colegii și dascălii lor. Au început noul an școlar în casă nou, într-o grădiniță modernă, dotată la standarde europene. În ultimii ani, grădinița lor a trecut printr-un amplu program de reabilitare și modernizare.
La festivitatea de începere a noului an școlar, desfășurată simultan cu inaugurarea alături de copii, părinți, cadrele didactice și personalul grădiniței s-au aflat oficilități locale, județene, și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe.
Primarul Aurelia Fedorca a salutat prezența inspectorului adjunct al Inspectoratului :colar Județean Satu Mare, Adrian Micovschi, a vicepreședintei Consiliului Județean Satu Mare, Lenunța Cornea, a președintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, a preotului protopop de Oaș, Marcel Malanca, a directorilor de școli și instituții din localitate.

Director: Grădinița dispune de toate dotările astfel încât cei 160 de copii să se poată dezvolta armonios

Protopopul și cei doi preoți ortodocși au rostit o rugăciune și le-au dat binecuvântarea copiilor și personalului grădiniței.
Festivitatea a început cu intonarea Imnului Național al României, iar directoarea grădiniției, Mărioara Pop le-a urat bun venit tuturor celor prezenți și a mulțumit consiliului local, echipei Primăriei Negrești Oaș și în mod special primarului Aurelia Fedorca pentru efortul depus pentre realizarea acestui proiect important.
“Este o zi pe care am așteptat-o cu toți, este ultimul punct al unei perioade care a însemnat nu doar eforturi ci și multe sacrificii și implicare, dar în același timp este și un nou început. Investițiile făcute de către Primăria Negrești Oaș transformă această unitate de învățământ într-una la cele mai înalte standarde europene. Dispune de toate dotările necesare astfel încât cei 160 de copii care o frecventează să poată învăța și să se poată dezvolta armonios. (…)

Avem acum condiții materiale deosebite, resursa umană foarte valoroasă, un colectiv caracterizat prin unitate, implicare, devotament. Avem o relație foarte bună cu părinții, comunitatea locală și beneficiem de sprijinul permanent al autorităților locale. Acest moment de împlinire nu ar fi fost posibil fără inițiatorul, promotorul acestui proiect, doamna primar Aurelia Fedorca. Doamna primar, vă mulțumim pentru implicare, pentru susținerea pe care ne-ați acordat-o, pentru că ne-ați impulsionat și încurajat în momentele dificile. Vă dorim succes în toate proiecte prezente și viitoare.

De asemenea, doresc să mulțumesc domnului viceprimar pentru sprijin, dar și Consiliului Local al orașului Negrești Oaș, echipei de implementare de la primărie, cadrelor didactice și personalului grădiniței”, a spus directoarea Mărioara Pop în discursul de deschidere a noului an școlar.

În Capitala Țării Oașului mai este de modernizat o singură școală și o grădiniță

La rândul ei primarul Aurelia Fedorca a început prin a le mulțumi autorităților locale și județene pentru prezență.
“Este o zi extraordinară, o zi așteptată de noi de ceva vreme, dar este o zi de mare bucurie și încununare a unui efort comun pentru că într-un fel sau altul fiecare am pus umărul pentru ca astăzi să venim într-o casă nouă, unde copilașii noștri, educatorii să aibă condițiile, confortul și siguranța necesară. Este o casă nouă care îndeplinește toate condițiile astfel încât să putem spune că le-am înmănuncheat pe toate. Ca orice parcurs n-a fost ușor. Am pornit de la a găsi surse de finanțare, apoi implementarea proiectelor. Am găsit casă în care să putem să ne desfășurăm actul educațional,” a spus primarul Aurelia Fedorca.

Pe lângă dezvoltarea orașului cel mai important obiectiv a fost educația, a mai spubliniat edilul. Practic în oraș aproape toată infrastructura de învățământ este finalizată. Mai sunt în curs de reabilitare și modernizare o școală și o grădiniță.

“În calitatea mea de primar și împreună cu colegii mei din consiliul local pe lângă prioritatea de a dezvolta orașul, de a face viața fiecărui negreștean mai bună, cel mai important obiectiv a fost educația copiilor noștri.

De aceea în urmă cu câțiva ani am început mai multe proiecte de reabilitare, de modernizare, dotare a tuturor unităților de învățământ.

Și iată că, după ce am reușit să finalizăm Grădinița 2, Grădinița din cartierul Decebal, Liceul teoretic, Liceul tehnologic, Școala Gimnazială nr. 3, creșa, prima creșă din oraș după 30 de ani, a venit și rândul Grădiniței nr. 7, dar de astăzi o să fie Grădinița Licurici. Mă uit la copilași și inima îmi bate cu bucurie. Ei de astăzi înainte vor învăța în casă nouă și sper că în curând să finalizăm Școala Gimnazială nr. 3, Liceul Tehnologic „Ioniță G. Andron”, Liceul Teoretic, Grădinița Nr. 2, Grădinița cu Program Prelungit din Cartierul Decebal, am construit o Creșă modernă – „Castelul Piticilor”, prima creșă din oraș după 30 de ani, continuăm și terminăm Școala Gimnazială Nr.1 și Grădinița cu Program Prelungit Nr.1, înțeleg că s-au demarat procedurile de achiziții. După aceea o să ne întâlnim cu toții, o să ne bucurăm pentru că tot ce înseamnă infrastructură de învățământ în orașul Negrești Oaș este complet reabilitată și dotată“, a mai spus primarul Aurelia Fedorca.

Potrivit edilului, printr-un proiect din fonduri europene au fost realizate lucrările de eficientizare energetică, precum izolarea fațadei, schimbarea întregului sistem de încălzire și înlocuirea acestuia cu unul mai prietenos cu mediul, pe biomasă. A fost schimbat sistemul de iluminat cu unul LED, au fost reparate acoperișul și trotuarele și realizate lucrări de recompartimentare interioară.

Printr-un alt proiect, din resurse de la bugetul local, a fost dotată grădinița cu mobilier modern, iar bucătăria cu echipamente profesionale. De asemenea, a fost instalat un sistem de control acces și alarmă pentru siguranța copiilor, au fost amenajate și dotate spații de joacă interioare și exterioare pentru ca cei mici să poată să se dezvolte armonios.
Inspectorul școlar adjunct Adrian Micovschi i-a mulțumit edilului și consiliului local pentru implicarea în reabilitarea și modernizarea infrastructurii locale și le-a urat succes copiilor și cadrelor didactice.

Un mesaj de felicitare și susținere a adresat și vicepreședintele Consilului Județean Satu Mare, Lenuța Cornea.
Apoi, copiii au dansat și au înălțat spre cer frumoasele baloane cu care au fost întâmpinați. În grădință, copiii au fost așteptați cu noi și noi surprize.

Toți cei prezenți au subliniat că acolo unde este o administrație implicată se pot realiza multe lucruri, iar amprenta primarului Aurelia Fedorca și a consiliului local se vede nu doar în educație ci și în alte domenii.
Oana Alexandru

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with