Image 1
Image 2

Greu a fost până acum, mai greu va fi de aici înainte

Cum s-a făcut, cum nu s-a făcut pachetul de măsuri pe care guvernul l-a aprobat în şedinţa din 25 septembrie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cum s-a făcut, cum nu s-a făcut pachetul de măsuri pe care guvernul l-a aprobat în şedinţa din 25 septembrie contează prea puţin. Important este cum va fi primită aşa-zisa reformă a lui Marcel Ciolacu.
Nemulţumiri au fost la discuţia premierului cu partenerii sociali. CES (Consiliul Economic şi Social) a dat aviz negativ. Liderii sindicali sunt nemulţumiţi.

Nu au observat decât că firmele vor fi împovărate de taxe şi impozite. Majorarea TVA, impozitele de 1% şi 3% pe care IMM-urile le vor plăti după ce depăşesc un anumit prag al cifrei de afaceri va conduce la un lanţ de falimente. O dezbatere propriu-zisă pe marginea setului de măsuri nu a avut loc. Până şi partenerii de guvernare, liberalii puşi în poziţie secundară, nu au cunoscut decât fragmentar măsurile gândite de Marcel Ciolacu şi echipa lui. Marcel Boloş, ministrul de finanţe, nu pare să fi fost persoana chemată să-şi spună cu fermitate punctul de vedere. S-a văzut că nu este un om politic, iar ca economist nu şi-a impus punctul de vedere. Drept urmare liderii PNL l-au pus la colţ.

Bună sau rea, reforma tot reformă rămâne. De undeva trebuia pornit. Dacă efectele vor fi catastrofale se mai pot ajusta anumite articole de lege.

Se poate bănui că vor apărea o serie de nemulţumiri în rândul bugetarilor. S-a tăiat prea puţin de sus, şi prea mult de jos. Prezentarea ditirambică a măsurilor luate, care, în opinia premierului vor aduce zeci, sute de miliarde de lei la buget, sunt doar cifre fără acoperire în realitate. Mărirea taxelor şi impozitelor nu micşorează evaziunea, ci o măreşte. Aspră pentru mediul de afaceri, fără efecte deosebite pentru reducerea aparatului bugetar, este foarte posibil să fie în avantajul PNL. Moşită de grupul lui Ciolacu, PNL se va spăla pe mâini arătând spre PSD. Dacă îl lasă pe ministrul Boloş fără sprijin politic, PNL poate transforma propriile eşecuri în succese.Prezentarea în faţa parlamentului va fi un spectacol rar. AUR, senatoarea Şoşoacă vor face un circ cum nu s-a mai văzut de la Corneliu Vadim Tudor. Mai mult, Vadim poate fi depăşit.

Pe lângă partea spectaculoasă, vor apărarea probleme foarte serioase. Cu siguranţă legea asumată va fi atacată la Curtea Constituţională. Preşedintele Iohannis probabil va dori să aibă şi el un cuvânt de spus când legea va ajunge la Cotroceni pentru promulgare.

Dacă partidele de opoziţie, USR şi AUR, vor profita din plin pentru a-şi face auzite vocile, sindicaliştii nemulţumiţi vor ieşi în stradă, probabil vor intra în grevă, unii pe drept, alţii doar pentru că aşa le cer liderii sindicali.

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât deja s-a intrat în campanie electorală.Toată lumea ştie că măsurile dure se iau la început de mandat. Guvernul nu şi-a dorit această reformă. Doar lipsa de bani l-a forţat pe primul ministru să se arunce în această aventură. Adevărul este că guvernul nu are bani. O duce de la o lună la alta făcând împrumuturi. Goana după bani a obligat guvernul să majoreze TVA-ul. Lipsa banilor la buget stă la baza intenţiei de a impozita cu 70% averile care nu pot fi dovedite prin veniturile proprii, salarii, moşteniri, dividende în cazul celor care au sau au avut firme.

De pildă proaspătul arestat Buzatu din Vaslui cu siguranţă are o avere mai mare decât câştigurile lui legale. Şi câţi politicieni nu sunt în situaţia aceasta. Numai că n-au fost prinşi cu un sac de bani în portbagaj. Dar indiferent de modul în care va fi primit acest set de măsuri, important rămâne că s-a demarat procesul de reformă. Până la urmă este vorba despre voinţă politică. Îl putem critica pe Marcel Ciolacu, însă trebuie felicitat că a îndrăznit să facă acest pas. Primul dintr-o serie care va trebui continuată, după alegerile de anul viitor. Anul 2025 trebuie să fie unul al reformelor adevărate, făcute cu ochii pe cifre, nu pe electorat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Un gest politic semnificativ pentru intențiile lui Ciolacu

Câteva acţiuni ale premierului Marcel Ciolacu din ultima vreme ne îndrituiesc să credem că liderul PSD se pregăteşte pentru cea mai înaltă funcţie în stat. De ce să pleci în Israel printre primii şefi de guvern de la izbucnirea războiului?

Sigla Informatia Zilei

PSD devine partid istoric

Asculta acest articol Social democraţia nu a fost inventată în România după revoluţia din decembrie 1989. La fel ca Radu

Sigla Informatia Zilei

Martiri fără voie

Asculta acest articol Oraş destul de neînsemnat în primele zile ale revoltelor din decembrie 1989, fără victime locale, fără incidente,