Image 1
Image 2

GRUPARE DESTRUCTURATĂ: Ce au descoperit mascaţii sătmăreni

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Poliţia Română face bilanţul în urma percheziţiilor domiciliare efectuate la data de 12 septembrie 2023.

Astfel, au fost descoperite şi indisponibilizate 15 arme letale, provenite în circuitul ilegal, 16 arme letale cu destinaţia vânătoare, deţinute legal, dar cu privire la care există suspiciunea că au fost utilizate la acţiuni de braconaj cinegetic, 13 arme neletale, supuse regimului autorizării, aflate în circuitul ilegal, 2.771 de cartuşe pentru arme letale, deţinute ilegal, 1 amortizor pentru armă letală şi un arc.

De asemenea, au fost descoperite şi ridicate 34 de kilograme de carne de vânat, 30 de trofee, 500 de grame de pulbere de vânătoare din categoria materiilor explozive, precum şi telefoane mobile, înscrisuri cu valoare probatorie şi sume de bani.

Totodată, au fost găsite 2 vulpi şi o căprioară, care au fost predate administratorului fondului de vânătoare, în vederea eliberării în mediul natural.

Pe parcursul anchetei, au mai fost scoase din circuitul ilegal 15 arme letale, dintre care 2 sustrase din Spania, 61 de cartuşe pentru arme letale, precum şi 205 grame de cannabis şi 1 gram de cocaină.

S-a reţinut că, anterior anului 2020, în judeţului Bistriţa Năsăud, 6 persoane bănuite ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care ar fi aderat pe parcurs şi alte persoane, având drept scop principal procurarea ilegală de arme de foc şi utilizarea acestora în acţiuni de braconaj cinegetic.

Astfel, în perioada noiembrie 2020 – septembrie 2023, membrii grupului ar fi sustras sau procurat ilegal arme de foc din Spania, pe care le-ar fi introdus pe teritoriul României şi le-a fi folosit în activităţi infracţionale.

Din cercetările efectuate a rezultat că bănuiţii ar fi vândut o parte din armele deţinute ilegal, iar o altă parte ar fi utilizat-o la partidele de vânătoare neautorizate.

Totodată s-a stabilit că aceştia ar fi procurat şi deţinut ilegal materii explozive şi ar fi confecţionat muniţie pentru arme letale.

În aceeaşi perioadă, alţi membrii ai grupului infracţional organizat ar fi deţinut droguri de risc (cannabis) şi droguri de mare risc (cocaină) pe care le-ar fi distribuit, fie în cantităţi mari către alţi membrii ai grupului în schimbul unor bunuri de valoare ( un autoturism de teren), fie le-ar fi comercializat în cantităţi mai mici către consumatori din judeţ.

La data de 12 septembrie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Bistriţa – Năsăud au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a 14 persoane şi plasarea sub control judiciar a două persoane.

La data de 13 septembrie a.c., a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bistriţa Năsăud, cu propunerea de arestare preventivă a 8 dintre persoanele reţinute, pentru 30 de zile.

Faţă de alte 6 persoane reţinute, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – B.T. Bistriţa-Năsăud au dispus măsura controlului judiciar.

La aceeaşi dată, instanţa a dispus arestarea preventivă a 4 dintre persoanele bănuite, arestarea la domiciliu pentru 3 persoane şi măsura controlului judiciar faţă de o persoană.

Reamintim că activităţile operative comune au fost desfăşurate cu sprijinul EUROPOL, în cadrul unui proiect finanţat prin granturile de valoare redusă EMPACT, privind traficul ilicit, comercializarea şi utilizarea armelor, implementat de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – I.G.P.R., în parteneriat cu CITCO-Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado din Spania.

La data de 12 septembrie a.c., poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – I.G.P.R. şi poliţiştii de la arme explozivi şi substanţe periculoase din Bistriţa-Năsăud, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Bistriţa – Năsăud şi reprezentanţi ai Guardia Civil – Spania şi Europol, au efectuat 28 de percheziţii la persoane bănuite de sustragerea sau procurarea ilegală de arme din Spania sau din alte ţări ale Uniunii Europene, introducerea armelor pe teritoriul României, plasarea armelor în circuitul ilegal şi trafic de droguri.

În perioada iunie 2022 – septembrie 2023, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa – Năsăud – Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu D.I.I.C.O.T. – B.T. Bistriţa – Năsăud, au documentat activitatea infracţională a mai multor persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor, uz de armă fără drept, nerespectarea regimului materiilor explozive, braconaj cinegetic, trafic de droguri de risc şi mare risc şi conducere fără permis.

Membrii grupării ar fi acţionat pe două paliere: sustragerea sau procurarea ilegală de arme din Spania sau din alte ţări ale Uniunii Europene, introducerea armelor pe teritoriul României şi plasarea armelor în circuitul ilegal, în vederea utilizării acestora la acţiuni de braconaj cinegetic şi la alte activităţi ilegale, respectiv distribuţia de droguri de risc şi mare risc în judeţul Bistriţa-Năsăud.

La data de 12 septembrie 2023, poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – I.G.P.R. şi ai structurile teritoriale de arme explozivi şi substanţe periculoase din Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj şi Suceava au efectuat 28 de percheziţii domiciliare, în judeţul Bistriţa-Năsăud, la persoanele bănuite.

Astfel, autorităţile române au efectuat în permanenţă un schimb de informaţii cu autorităţile din Spania care au facilitat identificarea, monitorizarea şi documentarea persoanelor bănuite.

De asemenea, D.I.I.C.O.T. şi D.G.A. au efectuat 2 percheziţii vizând infracţiunea de abuz în serviciu.

Operaţiunea a fost desfăşurată în contextul măsurilor luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru combaterea infracţionalităţii de orice fel şi pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

La acţiune au participat poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciului de Ordine Publică, Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului Criminalist şi Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud şi luptători de la acţiuni speciale din Bistriţa-Năsăud, Mureş, Cluj, Alba, Arad, Harghita, Covasna, Maramureş, Sălaj, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Sibiu, Suceava şi Neamţ, 2 ofiţeri spanioli din cadrul Guardia Civil – Unitatea Centrală a Informaţiilor şi un ofiţer din cadrul Europol – Ap. Weapons & Explosives.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România și critic literar cunoscut, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani.

LA DESPĂRȚIRE

O zi la Satu Mare cu Nicolae Manolescu 

Nicolae Manolescu, cel mai important critic literar al ultimei jumătăți de secol a încetat din viață. Avea 84 de ani. S-a stins brusc, fără să dea semne de oboseală. În urmă cu cinci ani, în preajma vârstei de 80 de ani se afla la Satu Mare. Era oaspetele de onoare a “Zilelor Poesis”.