
Se chema Gerhard Schröder, avea 38 de ani și în anul 1998 a ajuns cancelar din partea SPD.
La fel ca în România în cazul președinților, după încetarea funcției cancelarilor germani li se acordă o serie de beneficii. Astfel fostul cancelar a beneficiat din anul 2016 până în 2022 de stipendii, birou, personal, călătorii etc. de peste 3 milioane de euro.
După terminarea funcției fostul cancelar a lucrat ca lobbyst pentru Gazprom, de unde desigur a câștigat bani mulți.
După izbucnirea războiului pentru că Schröder nu a vrut să se dezică de președintele Putin și de companiile rusești comisia de buget a Bundestag-ului, inclusiv parlamentarii partidului său, SPD, i-au suspendat ” bursa”.
Fostul cancelar își cere drepturile în instanță. Pentru că, spune el, tuturor foștilor cancelari li s-a dat funcția pe viață, fără să se ia în considerare pentru câtă vreme au ocupat efectiv funcția de cancelar sau președinte.
Cazul lui este similar cu al fostului președinte Traian Băsescu care în urma unui proces s-a dovedit că a fost informator al Securității, având codul Petrov și-a pierdut toate drepturile. Băsescu a părăsit vila de lux și s-a mutat într-un apartament obișnuit, pe care și l-a repartizat când a fost primar general al Capitalei.
Atitudinea lui Schröder a iritat opinia publică și se consideră că pentru atitudinea lui instanța va fi de acord cu tăierea stipendiilor. În schimb nu se va atinge de pensia lui, dacă a contribuit.
Cu această ocazie se pune în discuție și asupra situației foștilor președinți, de asemenea finanțați din bani publici după terminarea mandatelor.
Dacă în Germania se poate de ce ar fi altfel în România. Chiar în această perioadă a izbucnit un scandal pe marginea cheltuitor de 7 milioane de euro alocați pentru reparații la vila de lux care urmează să o primească Klaus Iohannis după terminarea mandatului.
Fii primul care comentează