Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Gyorgy Frunda spune că legea ANI nu se poate adopta în zece zile

Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Postare ( Sablon)
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda crede că termenul impus de preşedinte pentru modificarea legii ANI în zece zile este nerealist, dar spune că legea va fi adoptată într-un termen rezonabil.

“Eu nu cred că în zece zile poţi să modifici legea ANI. Fiecare dintre noi doreşte s-o modifice cât mai urgent. Nu ştiu de ce această presiune de zece zile, când legea Curţii Constituţionale îmi dă un termen de 45 de zile, pentru înlocuirea textelor declarate neconstituţionale. Cred că s-au cerut zece zile, să se adopte în 30. Dar oricum legea va fi modificată în timp rezonabil”, a declarat Frunda pentru RFI.

Senatorul UDMR mai spune că măsura de a depune două tipuri de declaraţii, una publică, una confidenţială, “nu rezolvă mare lucru”. “După părerea mea, nu rezolvă mare lucru. Ceea ce este public, oricum… averea imobiliară, maşinile pentru care plăteşti impozit, veniturile care se înregistrează la agenţii fiscale, direcţii financiare, acestea pot fi făcute publice şi nu e nici o problemă cu declararea lor. Atunci, însă, când ţi se declară unde sunt sau cuantumul sumei respective poţi avea probleme, începând cu plaje mai accesibile şi mai puţin dureroase, când îţi vine o rudă şi-ţi cere un împrumut, pentru că ştie din declaraţia ta de avere că ai bani, până la infracţiuni comise împotriva averii tale”, explică parlamentarul, citat de Newsin.

El mai spune că ideea ca soţia demnitarului să-şi declare şi ea averea este inacceptabilă. “Nicăieri în lume, averea soţiei nu se declară, pentru că e dreptul ei la intimitate şi să facă ce vrea cu averea ei. Dejucarea acestei prevederi este foarte uşoară, să-ţi pui averea pe numele vărului de gradul doi, de exemplu, care nu intră în sfera de acoperire a legii, astfel încât la aceste lucruri trebuie să ne gândim”, precizează şeful Comisiei pentru Drepturile Omului.

Gyorgy Frunda acuză apoi ANI că “este un melanj de severitate nefondată”. “ANI aşa cum a fost desenată în lege nu este o cerinţă a Comisiei Europene, ci este o propunere benevolă a fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, depăşeşte orice standarde europene, este un melanj de severitate nefondată, care porneşte de la prezumţia că toţi demnitarii fură în România”.

Senatorul UDMR mai criticică instituţia pentru că au atacat membrii CCR. “Eu condamn conduita unor membri ai ANI, care fie au atacat membrii Curţii Constituţionale, că sunt controlaţi şi de asta au adus această decizie, fie fac o presiune imorală, absolut inacceptabilă asupra parlamentarilor, declarând că sunt mai mult de o sută de parlamentari controlaţi şi să vedem cu vor vota. Nu se poate admite o asemenea presiune”, conchide senatorul UDMR, Gyorgy Frunda.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns