Image 1
Image 2
Acasa

Huiduieli comandate, aplauze de complezență

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Rareori s-a văzut atâta indiferență din partea alegătorilor ca și în actuala campanie electorală. Pur și simplu cetățenilor nu le mai pasă cine va câștiga sau cine va pierde. Entuziasmul a dispărut, la fel ca ura față de un partid sau altul. Nu s-a declanșat mecanismul votului negativ, ceea ce avantajează enorm PSD. Nu s-a ivit nicio nouă forță care să atragă populația ca un magnet. Situația este aproape normală. Huiduielile, atâtea câte sunt, sunt comandate, în vreme ce aplauzele sunt de complezență. Guvernul încă se mai bucură de încredere, iar opoziția nu este respinsă cu brutalitate. Toate echipele de campanie sunt primite cu brațele deschise de alegători. Poporul a ajuns la convingerea că toți sunt la fel. Prin urmare fiecare formațiune politică se întinde atât cât îi permit structurile din teritoriu. Voturile se vor acorda în funcție de munca fiecărei echipe, dar decisive vor fi voturile cetățenilor cu carnete de partid. Europarlamentarele sunt alegeri în care  alegătorii înregimentați politic își vor spune cuvântul. Ei sunt cei ce se vor prezenta cu siguranță la vot. În acest sens strategii PNL afirmă că o prezență mai slabă la vot ar avantaja partidul lui Crin Antonescu.
Votul fiind eminamente politic, este foarte posibil ca europarlamentarele să nu fie ceea ce s-a dorit să fie, un test pentru prezidențiale. Un exemplu îl constituie Forța Civică. În vreme ce Mihai Răzvan Ungureanu crește spectaculos în sondajele pentru prezidențiale, partidul său nu pare să aibă prea mult succes la sondajele pentru alegerile europene. Liderul s-a distanțat de partid, nereușind să devină locomotivă. Ca și în cazul PP-DD, lipsa structurilor de partid din teritoriu își spun cuvântul. Fără baroni locali nu merge. Traian Băsescu a înțeles acest lucru. PMP nu a pornit la drum înainte de a-și fi creat  o rețea în teritoriu. Rezultatele, cel puțin la nivelul sondajelor, se văd. Popularii par să fie surpriza acestor alegeri. Desigur, un merit are și președintele Băsescu, însă decisive sunt echipele din teritoriu. Elena Udrea bate țara în lung și-n lat, dar dacă nu ar avea oameni în teritoriu eforturile sale ar fi zadarnice.
Cel mai așteptat rezultat este al PNL. Crin Antonescu  este în opinia PSD principalul obstacol în calea prezidențiabilului Victor Ponta. Dacă nu atinge pragul de 20%, Antonescu riscă să fie debarcat cu forța de la conducerea partidului. Călin Popescu Tăriceanu se pregătește să preia conducerea și să readucă PNL în USL. Adevărul este că PSD nu are nevoie de PNL la guvernare, ci la prezidențiale. Este greu de crezut că nucleul dur liberal se va preta la acest joc. Mai degrabă se va ajunge la o divizare. La o mai atentă analiză se poate ușor observa că doar o mână de privilegiați liberali au nevoie de reînvierea USL.  Se va pune în balanță identitatea doctrinară a PNL și avatajele de moment a câtorva liberali cu funcții. Vor fi sacrificați lideri liberali  puternici precum Antonescu, Iohannis, Ludorvic Orban și mulți alții ca să ajungă Victor Ponta președinte? Desigur există și varianta Tăriceanu președinte. Dar și în acest caz PNL va fi la cheremul PSD, poate sta mult și bine în opoziție, din simplul motiv că Tăriceanu nu va fi un președinte-jucător.

Ciornă automată
Sigla Informatia Zilei

Reîntoarcerea la cultură

Asculta acest articol Un fenomen straniu pare să se producă în ultima vreme. Tot mai multă lume se întoarce spre

Cart