Image 1
Image 2

Devine Alianța Dreapta Unită un adversar politic redutabil?

Încă de la începutul anului electoral noua combinație politică USR, Forța Dreptei și PMP impune o direcție nouă de atitudine față de putere.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Experiența politică a lui Ludovic Orban aduce un plus de dinamism de bună factură, fără populisme, fără excese.

 

Prima problemă majoră atacată este comasarea alegerilor. Se vede și din avion că la mijloc sunt interese electorale și nicidecum grija de a face economie. Nu se face nicio economie nici dacă s-ar organiza toate cele patru rânduri de alegeri concomitent.

 

În primul rând liderii Alianței Dreapta Unită explică de ce PSD și PNL se străduiesc să încropească un parcurs comun. Pentru că nici social-democrații, nici liberalii nu sunt siguri că pot obține rezultate care să le permită să facă singuri o majoritate parlamentară confortabilă.

 

Este posibil ca opoziția să obțină, la parlamentare, peste 50% din voturi? După cum merg lucrurile în toate țările UE, nu doar populismul, extremismul de dreapta, prinde teren, ci și suveranismul.

 

Nemulțumirile față de reglementările de la Bruxelles creează un puternic curent împotriva Comisiei Europene, a birocrației din ce în ce mai evidentă, mai greu de suportat, promovată de instituțiile UE.

 

Partidele de opoziție din întreaga Uniune Europeană au deja fixate țintele< guvernele naționale și supra-guvernul de la Bruxelles.

 

Spre deosebire de AUR, noua alianță electorală a dreptei românești atacă guvernul strategic, în punctele esențiale:  să nu se mai mărească impozitele și taxele, să nu se deturneze fondurile guvernamentale în scop electoral, să nu se comaseze alegerile.

 

Mai mult decât atât, speculând starea generală a populației, imensele nemulțumiri ale diferitelor categorii profesionale, Alianța Dreptei Unite anunță că va organiza  proteste.

 

Și AUR este tot o alianță, denumirea desfășurată  fiind Alianța pentru Unirea Românilor, însă spre deosebire de Alianța Dreptei Unite este catalogată drept extremistă.

 

Cele două alianțe pot prinde la mijloc alianța “stabilității politice” PSD-PNL.  Acum este nevoie de o stabilitate economică, de o securizare a  nivelului de trai.

 

Ce poate oferi guvernul PSD-PNL anul acesta? Poate garanta scăderea prețurilor la nivelul de dinainte? Poate majora pensiile și salariile așa cum tot promite, dar fără să crească nivelul taxelor și impozitelor? Nu poate.

 

Se pot onora promisiunile electorale fără să se recurgă la noi și noi împrumuturi externe? Nu se pot.

 

Pe de altă parte presiunea sindicatelor asupra guvernului este tot mai puternică. Pe agenda guvernului pentru următoarele luni, din martie până în septembrie, sunt înscrie o serie de promisiuni de majorare a salariilor din sectorul public. De unde bani dacă mediul de afaceri este sufocat de taxe și impozite?

 

Pe măsură ce opoziția, AUR și Alianța Dreapta Unită, se organizează din mers, găsind noi și noi puncte slabe în activitatea guvernului, PNL și PSD își caută punctele care le-ar putea uni.

 

Ce avantaje oferă un candidat prezidențial comun? PNL și PDL au avut un candidat prezidențial comun, pe Traian Băsescu? Cât a durat? Nici o jumătate de mandat.

 

La fel a eșuat și USL, proiectul politic inițiat de Victor Ponta și Crin Antonescu. De ce ar avea mai mult succes în realizarea unui proiect întins pe două mandate noua alianță PSD-PNL?

 

Situația este din ce în ce mai încurcată în tabăra PSD-PNL și pare tot mai limpede în Alianța Dreapta Unită. Cel puțin așa pare acum.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Destin de scriitor: G.M. Zamfirescu

Când bat tunurile, mai în ton cu realitatea tehnologică a zilelor noastre, când sunt lansate dronele, muzele se ascund.
Ca şi cum nu ar fi fost mai mult decât suficient un singur război, în altă zonă a lumii, şi mai fierbinte, a izbucnit un nou război, cu totul altfel decât cel din Ucraina.

Reformă sau supraimpozitare?

Reforma în viziunea coaliţiei PSD-PNL înseamnă a aduna mai mulţi bani la buget şi nicio economisire a cheltuielilor nesăbuite din sistemul de stat.