Image 1
Image 2

SFATURI PENTRU SĂNĂTATE

Importanța calității somnului

Importanța calității somnului
Privarea cronică de somn poate avea consecințe grave, inclusiv probleme de memorie și depresie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru a menține sănătatea fizică și mentală, somnul suficient este crucial. Cantitatea și calitatea somnului influențează starea noastră de bine, iar lipsa acestuia poate conduce la riscuri pentru sănătatea noastră. Cercetările arată că nevoile de somn variază în funcție de vârstă, iar calitatea somnului este la fel de importantă ca și durata acestuia.

În plus, factori genetici pot influența modul în care răspundem la somn și cât de mult avem nevoie de el. Etapele somnului sunt esențiale pentru recuperarea și refacerea corpului nostru.

O privare cronică de somn poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre, incluzând probleme de memorie, depresie, risc crescut de afecțiuni precum hipertensiunea arterială și diabetul, precum și alte efecte negative asupra funcțiilor cognitive și emoționale.

Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, sunt recomandate diverse obiceiuri sănătoase, cum ar fi stabilirea unui program regulat de somn, crearea unui mediu propice pentru odihnă, gestionarea alimentației și menținerea unei activități fizice regulate în timpul zilei.

De câte ore de somn ai nevoie în funcție de vârstă?
Orele de somn de care ai nevoie se modifică odată ce înaintezi în vârstă.

Experții Academiei Americane de Medicină a Somnului și ai Societăţii pentru Cercetarea Somnului recomandă ca într-un interval de 24 de ore:

nou-născuții de 0 la 3 luni să obțină între 14 și 17 ore de somn;
bebelușii de 4-12 luni să doarmă 12-16 ore;
copiii mici de 1-2 ani să aibă 11-14 ore de somn;
preşcolarii în vârstă de 3-5 ani să se odihnească 10-13 ore;
copiii de vârstă școlară, de 6-12 ani, să doarmă 9-12 ore;
adolescenții de 13-18 ani să aibă 8-10 ore de somn;
adulții cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să se odihnească 7 sau mai multe ore pe noapte;
adulții de 61-64 de ani să doarmă 7-9 ore;
adulții mai în vârstă, de 65 de ani sau mai mult să se odihnească 7-8 ore.
Așadar, pentru adulți, 8 ore de somn ar trebui să fie suficiente în mod obițnuit, dar dacă nu reușesc să doarmă atât, important este să nu fie mai puțin de 6 ore de somn pe noapte.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS  CAMPANIE GLOBALĂ

Populația poate raporta online reacțiile adverse ale medicamentelor

Reacțiile adverse  ale medicamentelor pot fi raportate acum de populație în cadrul campaniei globale #MedSafetyWeek desfășurată pe rețelele de socializare.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now