Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În fotbal victoriile sunt mai clare decât în politică

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Și după căderea regimului de dictatură comunistă sportul, în frunte cu regele fotbal, rămâne în continuare principalul element psihologic care ridică moralul poporului.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Victoriile în sport, spre deosebire de politică, sunt clare, evidente, câștigate prin munca protagoniștilor.

În sport, cu mici excepții, totul se face la vedere. În politică înțelegerile din culise exced principiile, valorile, normele morale, etica profesională, dând naștere la abuzuri de putere, excese, nedreptăți sociale, ilegalități în final  sărăcirea populației.

Iată, alegerile s-au încheiat de o săptămână și rezultatele finale, în câteva secții se votare, întârzie să apară.  Meciul România-Ucraina a durat 94 de minute, iar rezultatul s-a văzut pe panouri. O victorie  mare, trei la zero pentru naționala României.

Este un moment înălțător. Fotbalul este echivalentul marilor războaie în care moldovenii lui Ștefan cel Mare  îi  zdrobeau pe turci.

Din păcate victoriile fotbalului românesc la nivel european și mondial au fost destul de rare. Chiar sub nivelul perioadei de dinainte de 1989.

Alte priorități decât sportul, cultura, arta, educația se află pe agendele guvernanților, a politicienilor. Câte o mare victorie precum cea înregistrată la meciul dintre România și Ucraina nu aduce odată pentru totdeauna primăvara fotbalului românesc.

Atâta vreme cât nu se ajunge la rezultate sistemice, iar înfrângerile vor fi mereu mai multe decât victoriile problema generală a sportului nu este rezolvată.

În ciuda entuziasmului general în urma unei victorii la scor, cunoscătorii știu că  și în spatele fotbalului se află interese uriașe. Se poate face o paralelă între alegători și sportivi.

Cineva învârte, manevrează, beneficiază. Dar despre astfel de lucruri  nu este potrivit să se scrie în momente de mare reușită, de adevărată sărbătoare. Rămân destule zile pentru controverse, dezvăluiri, scandaluri.

Cu ocazia primei victorii în primul meci de la Euro 2024, antrenorul naționalei, Edi Iordănescu lansează o formulă “Generația de suflet”.

Cum s-ar putea aplica, transfera această etichetă  din fotbal în  politică? Există, acum, în anul celor patru serii de alegeri o “generație de suflet”?

În primul rând în politică, spre deosebire de fotbal, nu se disting generațiile. Cei care ajung la conducere au tendința de a confisca puterea. În același timp trebuie să facă față unor presiuni interne continue.

Dacă în partidele deja clasice, PSD și PNL este greu să distingi generațiile,  într-un partid ca USR,  lucrurile ar trebui să fie mult mai clare.

Din păcate USR se poate număra printre perdanții alegerilor trecute, europene și locale. Una din cauze ar putea fi lipsa de solidaritate, de unitate a generației tinere.

Lucrurile în general se schimbă după o legitate biologică. Vedem însă că  nucleele de putere din PSD și PNL domină viața politică din vremea lui Gică Hagi, Gică Popescu sau a generalului Iordănescu, tatăl actualului antrenor al naționalei de fotbal.

Putem aprecia, ca o concluzie, că între politică și fotbal nu se poate face o paralelă fără riscul de a greși. Generațiile politice nu pot fi comparate nici cu generațiile de artiști, de scriitori, de muzicieni. Oare de ce? Răspunsurile ar trebui să vină de la politicieni. Ei ar trebuie să explice de ce nu au și ei o “generație de aur”, o “generație de suflet”.

Mai mult decât atât, când politicul se amestecă în cultură, în sport, în mass media distruge din fașă orice mugurel care, lăsat să înflorească, s-ar putea constitui într-un element  al unei generații de aur, sau măcar al unei generații de suflet.

Putem măcar spera că lucrurile se vor schimba?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Patru alegeri, zece buletine de vot

S-a intrat în mult disputatul an electoral 2024. Patru rânduri de alegeri în România. În alte aproximativ 70 de țări vor fi alegeri tot anul acesta.