Image 1
Image 2
Acasa

ROADELE POPULISMULUI

În Olanda partidul unui fel de George Simion câștigă alegerile parlamentare

Surpriză de proporții la alegerile parlamentare din Olanda. Pentru prima oară în istoria democrației olandeze se înregistrează o victorie triumfală a populismului de dreapta.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Geerd Wilders, un George Simion din România, poate deveni prim ministru. Este ca și cum locul lui Marcel Ciolacu ar fi luat de George Simion. Rămâne însă de văzut dacă partidul lui Wilders poate forma  o alianță cu alte partide. Oricum negocierile pentru formarea unei  coaliții vor fi  dificile.

 

Semnalul pe care alegătorii olandezi îl dau acum este că lucrurile trebuie să fie altfel”, spune Wilders. „Olandezii trebuie să fie din nou numărul unu.” În programul său de partid liderul Partidului Pentru Libertate” cere interzicerea moscheilor și a Coranului și este în favoarea Nexit – ieșirea Țărilor de Jos din UE. De asemenea, vrea să închidă granițele, să nu mai permită refugiaților și lucrătorilor migranți să intre în țară și să desființeze protecția climei ca scop politic.

 

George Simion anunță insistent că AUR va câștiga peste 50% și va face guvernul. După  cum s-au petercut lucruriel în Olanda,, după cum acționează George Simion, după fuziunile  și înțelegerile pe care le face cu alte partide, scorul AUR este posibil să ajungă din urmă PSD și chiar să treacă de 30%.

 

Potrivit agenției de de presă ANP, Partidul Wilders pentru Libertate (PVV) este posibil să aibă 36 din cele 150 de locuri în camera a doua a parlamentului olandez.  “Este cam aceeași situație ca în Bundestagul german”, notează ANP.  În orice caz partidul lui Wilders obține de două ori mai multe locuri decât  a avut la alegerile precedente din 2021. Dacă și AUR își dublează locurile în parlament, România se va afla în aceași situație.

 

A doua cea mai puternică forță este alianța roș-verde condusă de fostul comisar UE Frans Timmermans, care poate spera la 25 de locuri – cu opt mai multe decât înainte.
Liberalul de dreapta al lui Rutte, VVD, cu candidatul de top Dilan Yesilgöz, i se aloca doar 24 de locuri – cu zece mai puține decât la alegerile precedente. Partidul fostului creștin-democrat Pieter Omtzigt , Noul Contract Social (NSC), care a fost înființat cu doar câteva săptămâni în urmă, are 20 de locuri, potrivit  calculelor.

 

Alți populiști de dreapta din Europa au sărbătorit triumful lui Wilders. „Felicitări pentru acest mare succes. Întreaga Europă vrea schimbare politică!”, a salutat voctoria liderul AFD din Germania, Alice Weidel. Premierul Ungariei Viktor Orban,  precum și Marine Le Pen din Franța au salutat și ei victoria populistului extremist Geert Wilders.

 

Totuși George Simion nu a făcut acest gest, dar nu se știe în ce direcție o va lua AUR după alegerile din 2024.

 

Cel puțin trei partide ar fi necesare pentru o majoritate capabilă să formeze o coaliție. Victoria electorală a VVD, care a marcat puncte cu lozinci anti-islam și xenofobe, în Olanda, care era considerată liberală, a șocat multe partide consacrate.

 

Nu doar organizațiile de refugiați și asociațiile musulmane au reacționat cu groază.
Dar încă nu este sigur dacă va avea cu adevărat succes cu apelul său pentru ca partidele de dreapta să lucreze cu el. „Cred că toți trebuie să sărim peste umbrele noastre acum”, a spus Wilders. Sub nicio formă nu trebuie ignorată voința alegătorilor.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with