Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

OFERTANȚI DE RĂSADURI

În Piaţa Someş din Satu Mare s-au înmulțit ofertanții de răsaduri

În Piaţa Someş din Satu Mare s-au înmulțit  ofertanții de răsaduri
Legumicultorii care au făcut o afacere din ceea ce înseamnă producţie de răsaduri sunt tot mai prezenți în Piața Someș din Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

De la o săptămână la alta s-a făcut remarcată creşterea acestor plante în dimensiuni, în vreme ce preţurile au rămas similare cu cele de săptămâna anterioară, cuprinse între 1 şi 2 lei firul, în funcţie de specie, mai puţin de soi.

 

Chiar dacă oferta a fost suficient de bogată în ultimul weekend, cumpărătorii nu s-au înghesuit să facă prea mari cumpărături probabil în aşteptarea ploii de la acest mijloc de săptămână. Putem însă spune că Piaţa Someş din Satu Mare a fost inundată de flori, mai ales “curgătoare”. Preţurile florilor în funcţie de specie au ajuns şi la 60 de lei ghiveciul. Cele mai ieftine s-au dovedit a fi petuniile de dimensiuni mai mici, la 3 lei ghiveciul.
Vremea deosebit de frumoasă de la sfârşitul săptămânii abia încheiate a îndemnat majoritatea sătmărenilor locuitori în blocuri, să iasă la iarbă verde, renunţând în parte la rigorile bucătăriei tradiţionale, implicit la ceea ce înseamnă cumpărăturile tradiţionale de legume din piaţă.
Influența vremii calde de duminică nu s-a resimţit în scăderea fie şi nesemnificativă a preţurilor. Ne-a surprins că deja a fost scoasă la vânzare la grămadă  loboda sălbatică pentru plăcinte, alături de alte verdeţuri precum ştevie, măcriş ş.a.

 

Exemple din oferta de legume și fructe

 

Iată câteva exemple din oferta de legume şi fructe ale săptămânii abia încheiate şi preţurile de comercializare în Piaţa Someş: cartofi 3,5 lei kilogramul; ridichi de lună roşii 2 – 2,5 lei legătura, ceapă verde 1,5 – 2 lei legătura; ceapă galbenă 3,5 – 6 lei kilogramul; arpagic la 18-20 de lei kilogramul; castraveţi şi roşii la 15 – 20 lei kilogramul; ardei 18 lei kilogramul; varză albă 6 lei kilogramul; varză murată 8 lei kilogramul; gulii, ţelină în funcţie de mărime la 3 – 5 lei bucata; hrean rădăcină la 20 de lei kilogramul, hrean dat pe răzătore şi pus în borcan de 330 de mililitri 10 lei; frunze de mărar şi de pătrunjel la 1,5 – 2 lei legătura; ştevie 2,5 – 3 lei legătura; leurdă 4 lei legătura; salată căpăţână 3 lei; măcriş 2 lei grămada; spanac 10 lei kilogramul; morcovi 5 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină 6 – 12 lei kilogramul; fasole boabe uscată 16 – 40 lei kilogramul; mere 5 lei kilogramul, sâmburi de nucă 35 lei kilogramul; ouă la un leu bucata; usturoi 20 – 25 de lei kilogramul; miere 25 – 40 de lei kilogramul ş.a.

 

 

Aşa cum anticipam, oferta de flori a fost una peste aşteptări, cu specii şi soiuri în diverse culori: lalele 2 – 3 lei firul, narcise galbene cu rând simplu şi dublu de petale 5 lei buchetul; bujori la 5 lei firul; piciorul cocoşului în ghivece mici 5 lei şi în ghiveci mare 10 lei; cineraria 20 de lei ghiveciul; bănuţei 4 lei ghiveciul; muşcate curgătoare la 10 lei ghiveciul; muşcate din soiuri mai mari, în funcţie de mărime până la 40 de lei ghiveciul; alte specii de flori care nu aveau afişat numele se ofereau la 40-60 lei ghiveciul; panseluţe 2 – 2,5 lei bucata; petunii mici 3 – 3,5 lei firul; garofiţe 8 lei ghiveciul;  ş.a.

 

 

Făceam vorbire despre oferta în creştere de răsaduri. Creşterea se referă la propriu inclusiv în ceea ce priveşte dimensiunile răsadurilor, comparativ cu cele din săptămâna anterioară. Probabil spre bucuria unor legumicultori de sfârşit de săptămână, plantele erau mai mari, mai viguroase, la preţul de 2 lei firul, când a fost vorba despre soiuri diferite de roşii, de ardei, de vinete, fiind ofertă inclusiv de varză, conopidă, cimbru, părunjel, ţelină ş.a. Acestea din urmă menţionate specii s-au ofertat la aproximativ un leu firul, în funcţie de capacitatea de negociere.

 

 

 

Citește și:

 

Satu Mare – La Piaţa de alimente nr. 1 lactatele sunt la mare căutare

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns