Image 1
Image 2
Acasa

SITUAȚIA ÎN PIEȚE

În piețe, mărţişoarele şi florile de sezon au fost vedetele sfârşitului de săptămână

În piețe, mărţişoarele şi florile de sezon au fost vedetele sfârşitului de săptămână
Am trecut de mijlocul lunii februarie, cu o vreme mai mult primăvăratică. Dacă în câmp deschis, în grădină, a rezistat cu bine uşoarelor îngheţuri ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. din ultimele nopţi pătrunjelul pentru frunze, salata şi spanacul care au început să apară pe piaţă alături de ceapa verde, sunt recoltate din sere/solarii, acolo unde chiar fără să se fi făcut foc, efectul de seră a dat căldura necesară dezvoltării plantlor. Nu sunt excluse nici spaţiile încălzite.

 

 

Asemeni anilor precedenţi, în luna februarie, legumicultorii şi comercianţii scot la vânzare legume din producţia anului abia încheiat, cantităţile fiind în continuă scădere ca urmare a insuficienţei spaţiilor de depozitare şi păstrare în condiţii optime pe vreme de iarnă. Vorbim aici despre morcovi, pătrunjei, gulii şi cartofi, alături de oferta modestă, în continuă scădere de mere şi pere.

 

 

 

Pe mese se regăsesc sâmburii de nucă, un aliment care, indiferent de perioada calendaristică, rezistă. Fiind primăvară peste puţin timp, cel puţin aşa arată prognozele meteorologice pe termen mai lung, comercianţii au scos la vânzare arpagicul, noutatea momentului, dar şi stufatul, ambele stau la baza obţinerii cepei verzi şi/sau pentru consum.
În marile magazine ceapa galbenă se vinde la aproximativ 3,9 lei kilogramul, cu tendinţe de creştere în zilelele următoare, cartofii la 3,5 lei kilogramul, sfecla roşie la 2 – 2,5 lei kilogramul, ţelină la 5 -6 lei kilogramul, varza albă şi varza roşie la 3,9 lei kilogramul şi lista ar putea continua. Iată că în rândul noutăţilor, pe mesele din piaţă a apărut varza nouă, cu etichetă de Halmeu, dar se poate că numai eticheta este românească, mai ales că preţul este la 5 lei kilogramul, iar produsul în sine are altă ţară de origine.

 

 

 

Toate preţurile legumelor şi ale fructelor autohtone vor creşte cu siguranţă în zilele următoare, susţin legumicultorii, pe motivul că sunt în scădere stocurile, iar verdeţurile proaspete precum salata, ceapa verde, ridichile, abia încep să apară, fiind vorba despre producţia din spaţii protejate încălzite sau nu. Legumicultorii sătmăreni, aşa cum am mai scris, încălzesc serele/solariile pentru a menţine în ele temperaturile potrivite dezvoltării răsadurilor care deja sunt pe cale de a fi plantate pentru obţinerea în extrasezon a răsadurilor de roşii, a castraveţilor, a ardeilor, chiar şi a vinetelor.

 

 

 

 

Oferta din piețe

 

 

Pe o vreme deosebit de frumoasă prin prisma valorilor termice, cu tendinţe evidente de creştere spre orele prânzului, am făcut o vizită de documentare în Piaţa Someş, din Satu Mare. Am constatat cu anume surprindere faptul că, unii comercianţi/ legumicultori anticipează venirea primăverii. Au scos deja la vânzare arpagicul, la preţul de 20 de lei kilogramul, vorbim aici despre ceapa galbenă, ceapa albă şi ceapa roşie. În cazul celor două din urmă menţionate legume, preţul arpagicului este la 25 de lei kilogramul.

 

 

 

Majoritatea meselor din piaţă erau acoperite cu prelate, ceea ce dovedea că sub acestea, mai există marfă nevândută din zilele anterioare. Fără teama de a greşi, excluzând vânzătorii de vinuri şi rachiuri naturale din fructe, puţini la număr, am mai numărat 10 – 15 vânzatori de legume-fructe, care ofereau dovleac de copt, alături de spanac, la 15 lei kilogramul şi câteva cofraje mici cu aşa zisele ouă de casă, ofertate la 1,5 lei bucata.

 

 

 

Aşa numitele vedete ale perioadei, aşa cum anticipam, s-au dovedit legume precum: morcovii, pătrunjelul rădăcină şi guliile, cartofii, alături de o ofertă săracă de mere şi pere, dar şi de varză murată, al cărei preţ încă se menţine la 8 – 10 lei kilogramul. Verdeţurile au fost reprezentate de frunzele de pătrunjel şi de mărar, de spanac puţin şi salată căpăţână.

 

 

 

 

Cartofii sunt la preţurile din toamna anului trecut

 

 

Pe mesele tot mai goale am remarcat prezenţa  morcovilor la 5 lei kilogramul, a rădăcinilor de pătrunjel la 10-12 lei kilogramul, a guliilor la preţuri între 3 şi 6 lei bucata în funcţie de mărime, a cartofilor de la 1 la 3,5 lei kilogramul, ambalaţi în saci de 5 kilograme; a sfeclei roşii la 4 – 5 lei kilogramul, varza albă crudă, etichetată ca fiind nouă la 5 lei kilogramul; spanac 15 lei kilogramul; dovleacul plăcintar la 5 lei kilogramul, dar se vindea şi la bucată,  mere la 4 – 5 lei kilogramul, pere la 10-12 lei kilogramul, ridichi negre la 5 lei kilogramul, rădăcină de hrean la 15 – 17 lei kilogramul, ceapă galbenă la 5 – 6 kilogramul, usturoi la 25 de lei kilogramul, fasole boabe de diverse culori, de la 15 lei la 40 de lei litrul, frunze de pătrunjel la 1,5 – 2 lei legătura, la fel şi mărarul verde.

 

 

 

Vinurile albe şi roşii se ofereau la preţuri de 12-15 lei litrul, dar şi rachiuri naturale din fructe la 25 – 35 de lei litrul.
Apropierea sărbătorii de Dragobete, apoi de 1 martie şi de 8 martie, a stimulat florarii să crească oferta de flori la ghiveci. Am văzut panseluţe la 3 lei firul, primule la 10 lei ghiveciul, narcise la 20 de lei ghiveciul. Erau cel puţin trei vânzători care căutau să-şi atragă cumpărătorii. Pe o masă mare, au expus şi comercianţii de mărţişoare. Cele mai ieftine au fost cele pentru copii la 2-5 lei bucata, iar la preţuri de zeci de lei au fost mărţişoarele aşa numite mai pretenţioase.

 

 

 

O situaţie similară cu cea descrisă mai sus s-a făcut remarcată şi în Piaţa agroalimentară din municipiul Carei, acolo unde, la fel ca şi la Satu Mare a apărut arpagicul la 15 lei kilogramul, spanacul la 14-15 lei kilogramul, flori la fir şi sau la ghiveci, la preţuri rezonabile. Căutare au avut panseluţele care au fost cumpărate de careieni pentru a fi plantate în cimitire.  Iată câteva preţuri de la Carei: cartofi 1 – 3,5 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină 5 – 8 lei kilogramul; morcovi 2-4 lei kilogramul; varză crudă 3 – 4 lei kilogramul; varză murată la 7 – 10 lei kilogramul; varză nouă la 5 lei kilogramul; gulii 2 – 5 lei bucata; ţelină 2 – 5 lei bucata; ceapă galbenă 3- 4 lei kilogramul; ceapă verde la 3 lei legătura; usturoi 18 -25 de lei kilogramul; ridichi negre  2 – 3,5 lei kilogramul; sfeclă roşie 1,5 – 2,5 lei kilogramul; dovleac de copt 1-2 lei bucata; mere 2-4 lei kilogramul; pere 7 lei kilogramul; 25-30 de lei kilogramul de sâmburi de nucă; diverse condiment uscate – mărar, cimbru ş.a. la 1 – 2 lei legătura.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Prognoze pentru piaţa imobiliară în anul 2024

 

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Cart