Image 1
Image 2

LOCUINȚE ÎN ROMÂNIA

Prognoze pentru piaţa imobiliară în anul 2024

Piaţa imobiliară din România a înregistrat un 2023 cu preţuri în creştere, cerere ridicată şi ofertă tot mai restrânsă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aproape jumătate dintre cumpărători se aşteaptă la noi majorări ale preţurilor în 2024.

 

Conform unui studiu Imobiliare.ro şi Unlock Market Research, 47% dintre cumpărători se aşteaptă să vadă creşteri ale preţurilor pe piaţa imobiliară. Dintre aceştia, cei mai mulţi (49%) consideră că majorările se vor situa în intervalul 10%-20%, în timp ce 13% dintre ei cred că scumpirile ar putea să depăşească 20%. Alţi 30% dintre respondenţi sunt de părere că preţurile ar urma să crească pe parcursul anului în curs cu până la 10%.

 

Totodată, 23% dintre cumpărători consideră că pe parcursul anului acesta nu se vor înregistra fluctuaţii semnificative la nivelul preţurilor practicate pe piaţa imobiliară, în timp ce alţi 30% anticipează unele scăderi ale preţurilor. Dintre aceştia din urmă, cei mai mulţi respondenţi (37%) consideră că ne putem aştepta să vedem ieftiniri cu 10%-20%, în timp ce aproape 30% sunt de părere că preţurile proprietăţilor ar putea să se reducă şi cu mai bine de 20% în 2024.

 

Majorări ale preţurilor sunt anticipate şi de către principalii jucători activi în sectorul imobiliar. Principalele argumente sunt cererea care se menţine la un nivel ridicat, oferta tot mai restrânsă de locuinţe disponibile la vânzare şi pachetele de finanţare mai atractive la care se anticipează că vor avea acces cumpărătorii în 2024.

 

Un alt aspect important scos la iveală de studiu este acela că încrederea românilor în agenţiile imobiliare şi serviciile oferite de acestea a crescut considerabil faţă de anii anteriori. Astfel, 72% dintre respondenţi spun că vor apela în 2024 la serviciile oferite de un agent sau de o agenţie imobiliară.

 

Studiul a fost realizat în intervalul noiembrie-decembrie 2023 pe un eşantion de 800 de persoane, cu vârstă de peste 18 ani, din cele mai mari şase oraşe ale ţării şi are o marjă de eroare maximă de +/-3%.

 

Anul trecut, unele dintre cele mai semnificative majorări ale preţurilor apartamentelor s-au putut observa în acest interval de timp, în rândul marilor oraşe, în Braşov şi Iaşi, cu aproape 11%, respectiv cu circa 9%. De altfel, în 2023 oraşul Braşov a ajuns să se poziţioneze pe locul al doilea la nivel naţional în clasamentul celor mai scumpe centre regionale majore ale ţării pentru cumpărători.

 

O altă evoluţie spectaculoasă observată pe parcursul anului trecut este şi cea de pe piaţa rezidenţială din Oradea. În acest caz, avansul se apropie de 14% în 12 luni. Chiar şi în aceste condiţii, Cluj-Napoca rămâne în continuare cel mai scump oraş din ţară pentru cei care vor să cumpere un apartament.

 

În Cluj-Napoca, preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare s-a apropiat la sfârşitul anului trecut de pragul de 2.600 euro/mp util. Spre comparaţie, în decembrie 2022 proprietarii şi dezvoltatorii solicitau, în medie, 2.428 euro/mp util. Scumpiri au apărut pe ambele segmente de piaţă, mai semnificative fiind cele observate în cazul apartamentelor aflate în imobile vechi, construite înainte de anul 2018. Un apartament nou cu 2 camere putea fi cumpărat la sfârşitul anului trecut cu un preţ mediu de 2.695 euro/mp util.

 

Braşov: Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare s-a majorat cu aproape 11% în 12 luni, ajungând la 1.747 euro/mp util. Oraşul Braşov depăşeşte Capitala şi devine al doilea cel mai scump din ţară pentru cumpărători, după Cluj-Napoca. Majorări ale preţurilor au fost identificate pe ambele segmente de piaţă, mai mari fiind cele observate în cazul proprietăţilor din imobile vechi. Chiar şi în aceste condiţii, apartamentele noi se vând la preţuri mult mai mari faţă de cele vechi, 2.044 euro/mp util.

 

Bucureşti: Preţurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Capitală au crescut cu aproape 4% într-un an. Avansul a fost mai semnificativ în cazul locuinţelor vechi. Acestea continuă să se vândă, însă, cu preţuri mai scăzute decât cele disponibile în ansamblurile rezidenţiale construite după 2018. În cazul apartamentelor noi cu 2 camere s-a putut observa o scădere cu 3,5% a preţurilor.

 

Constanţa: Oraşul se poziţionează pe locul al patrulea în topul celor mai scumpe din ţară pentru cei interesaţi de cumpărarea unui apartament. După un avans cu circa 5% faţă de decembrie 2022, preţul mediu solicitat la vânzare pentru locuinţele de pe plan local a ajuns la sfârşitul lui 2023 la 1.555 euro/mp util.

 

Iaşi: Un avans semnificativ a putut fi observat în ultimul an la nivelul preţurilor solicitate. Dacă în decembrie 2022 locuinţele erau listate la vânzare cu 1.375 euro/mp util, în decembrie 2023 media se situa în jurul valorii de 1.500 euro/mp util. Apartamentele noi din Iaşi s-au scumpit cu aproape 11% în 12 luni, mai mult decât cele disponibile pe piaţa veche.

 

Timişoara: Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la sfârşitul anului trecut la 1.507 euro/mp util, după un avans cu circa 4% în 12 luni. Cele mai semnificative creşteri au putut fi observate în cazul proprietăţilor noi. Preţul mediu de listare la vânzare a ajuns, în acest caz, la 1.800 euro/mp util în decembrie 2023.

 

CITEȘTE ȘI:

STUDIU DE PIAŢĂ: Ce preţuri la apartamente sunt în alte ţări şi cum stă România?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with