Image 1
Image 2

LEGUME ȘI FRUCTE AUTOHTONE

În piețele din Satu Mare şi Carei, noutatea o reprezintă oferta de arpagic

Am intrat în cea de a doua decadă a lunii februarie. Valorile termice diurne, cu mult peste cele ale lunii martie şi/sau aprilie, aduc în atenţie  faptul că primăvara este pe aproape,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… chiar dacă, de pe la mijlocul acestei săptămâni, valorile termice vor scădea considerabil, revenind la cele specifice perioadei calendaristice.

Dacă valorile termice au favorizat activitatea din sere şi din solarii, nu înseamnă că ar fi în creştere oferta de legume a perioadei pe care o traversăm. Asemeni anilor precedenţi, în luna februarie, legumicultorii şi comercianţii scot la vânzare legume din producţia anului abia încheiat, cantităţile fiind în continuă scădere ca urmare a insuficienţei spaţiilor de depozitare şi păstrare în condiţii optime pe vreme de iarnă.
În ciuda vremii primăvăratice din zilele precedente, pe fondul ofertei în continuă scădere, s-a redus şi numărul cumpărătorilor. Mulţi dintre ei, au preferat să intre în supermarketuri la cumpărături. Acolo oferta este suficient de bogată, iar preţurile sunt încă accesibile. În marile magazine ceapa galbenă se vinde la aproximativ 3,9 lei kilogramul, cartofii la 3,5 lei kilogramul, sfecla roşie la 2 – 2,5 lei, ţelină la 5 -6 lei kilogramul, varza albă şi varza roşie la 3,9 lei kilogramul şi lista ar putea continua.

 

Preţurile legumelor şi fructelor autohtone, în creștere

 

Toate preţurile legumelor şi ale fructelor autohtone vor creşte cu siguranţă în zilele următoare, susţin legumicultorii, pe motivul că sunt în scădere stocurile, iar verdeţurile proaspete precum salata, ceapa verde, ridichile, vor apărea pe piaţă ceva mai târziu, fiind vorba despre producţia din spaţii protejate. Legumicultorii sătmăreni, aşa cum am mai scris, încălzesc serele/solariile pentru a menţine în ele temperaturile potrivite dezvoltării acelor legume care sunt mai puţin pretenţioase la căldură. Primele verdeţuri din acest an precum ceapa verde, salata, în cantităţi mai mari vor apărea pe piaţă spre sfârşitul acestei luni.
Pe o vreme deosebit de frumoasă prin prisma valorilor termice, dar pe fondul unui cer noros, după ploaia căzută în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, duminică 11 februarie, am făcut o vizită de documentare în Piaţa Someş, din Satu Mare. Este lesne de intuit, că presiunea atmosferică scăzută, teama de ploaie, a redus numărul potenţialilor cumpărători din piaţă. Relativ scăzut a fost şi numărul celor care au ieşit mai ales cu legume la vânzare. Am constatat cu anume surprindere faptul că, unii comercianţi/legumicultori anticipează venirea primăverii. Au scos déjà la vânzare arpagicul, la preţul de 20 de lei litrul, în timp ce, în urmă cu o săptămână, în unele magazine specializate, arpagicul se vindea la 12 lei kilogramul.
Majoritatea meselor din piaţă erau acoperite cu prelate, ceea ce dovedea că sub acestea, mai există marfă nevândută din zilele anterioare. Fără teama de a greşi, excluzând vânzătorii de vinuri şi rachiuri natural din fructe, puţini la număr, am mai numărat 10 vânzatori de legume-fructe, printre care se mai număra şi dovleacul de copt, alături de spanac, la 15 lei kilogramul.
Nu este o noutate pentru nimeni că în această perioadă, oferta din pieţe a scăzut considerabil, fiind tot mai puţini comercianţi şi cumpărători, iar preţurile se menţin constant, încă accesibile. Aşa numitele vedete ale perioadei s-au dovedit legume precum: morcovii, pătrunjelul rădăcină şi guliile, cartofii, alături de o ofertă săracă de mere şi pere, dar şi de varză murată, al cărei preţ încă se menţine la 8 lei kilogramul. Verdeţurile au fost reprezentate de frunzele de pătrunjel şi de mărar.

 

Cartofii sunt la preţurile din toamnă

 

Pe mesele tot mai goale am remarcat prezenţa morcovilor la 5 lei kilogramul, a rădăcinilor de pătrunjel la 12 lei kilogramul, a guliilor la preţuri între 3 şi 6 lei bucata în funcţie de mărime, a cartofilor la 2-5 şi 3,5 lei kilogramul, ambalaţi în saci de 5 kilograme; a sfeclei roşii la 4 – 5 lei kilogramul, varza albă crudă la 4 – 5 lei kilogramul, varza murată la 8 lei kilogramul, indiferent că era vorba despre căpăţână sau măruntă; conopida 10 lei; spanac 15 lei kilogramul; dovleacul plăcintar la 5 lei kilogramul, dar se vindea şi la bucată,  mere la 4 – 5 lei kilogramul, pere la 12 lei kilogramul, ridichi negre la 5 lei kilogramul, rădăcină de hrean la 15 – 17 lei kilogramul, ceapă galbenă la 5 – 6 kilogramul, usturoi la 25 de lei kilogramul, fasole boabe de diverse culori, la 15 lei litrul, frunze de pătrunjel la 1,5 – 2 lei legătura, la fel şi mărarul verde.

 

Vinurile albe şi roşii se ofereau la preţuri de 12-15 lei litrul, dar şi rachiuri natural din fructe la 25 – 35 de lei litrul.
O situaţie similară cu cea descrisă mai sus s-a făcut remarcată şi în Piaţa agroalimentară din municipiul Carei, acolo unde, la fel ca şi la Satu Mare a apărut arpagicul la 15 lei kilogramul. Iată câteva preţuri de la Carei: cartofi 1 – 3,5 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină 5 – 8 lei kilogramul; morcovi 2-4 lei kilogramul; varză crudă 3 – 4 lei kilogramul; varză murată la 7 – 10 lei kilogramul; gulii 2 – 5 lei bucata; ţelină 2 – 5 lei bucata; ceapă galbenă 3- 4 lei kilogramul; usturoi 18 -25 de lei kilogramul; ridichi negre  2 – 3,5 lei kilogramul; sfeclă roşie 1,5 – 2,5 lei kilogramul; dovleac de copt 1-2 lei bucata; mere 2-4 lei kilogramul; pere 7 lei kilogramul; 25-30 de lei kilogramul de sâmburi de nucă; diverse condiment uscate – mărar, cimbru ş.a. la 1 – 2 lei legătura. Cumpărătorii au fost puţini, oferta în scădere şi preţurile “îngheţate”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with