Image 1
Image 2

CERERE ȘI OFERTĂ

În piețele sătmărene verdeţurile sunt puţine în raport cu cererea

În piețele sătmărene verdeţurile sunt încă puţine în raport cu cererea
S-a încheiat şi prima decadă a lunii martie, cu vreme caldă, cu valori termice peste valorile medii multianuale de până acum. Cu toate acestea, legumicultorii sătmăreni n-au reuşit să ţină pasul cu ceea ce ar însemna producţia de legume timpurii.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Data din calendar ne spune că am intrat în primăvara calendaristică, în vreme ce valorile termice sunt cele care probabil ar trebui să fie la început de lună aprilie. Sâmbătă 9 martie şi duminică 10 martie, după ce au fost depăşite primele sărbători ale primăverii 1 şi 8 martie, pieţele sătmărene au început să-şi reia menirea ca spaţii de comercializare a legumelor şi a fructelor, aşa cum au fost anterior şi vor rămne şi pe mai departe.

Împinşi de curiozitatea gazetărească, am făcut o vizită în Piaţa Someş din Satu Mare, în acest sfârşit de săptămână. Vremea era numai bună pentru plimbare. Valorile termice dădeau şansa petrecerii timpului în mod plăcut, pe vreme noroasă, dar fără ploaie.
Mesele ce vreme de aproape o săptămână au fost ocupate de mărţişoare şi de flori specifice perioadei pe care am traversat-o, şi-au recăpătat utilitatea, fiind uşor reocupate de legumicultori, doar că oferta este încă modestă.

 

 

Oferta de legume s-a dovedit redusă. Alături de spanacul la 15 lei kilogramul şi ceapa verde la 2,5 lei legătura, au apărut urzicile care se ofereau la grămadă, dar la preţ peste cel al spanacului.

 

La ora vizitei noastre nu mai era salată căpăţână, dar nici tradiţionalele ridichi de lună. Erau în schimb frunze de leurdă, la 3 lei legătura. Vă prezentăm şi câteva aspecte referitoare la oferta de legume şi preţurile de valorificare a acestora, din zilele de sâmbătă, 9 şi duminică 10 martie, care a fost la nivelul săptămânii anterioare. Vorbim aici despre o sărăcie de verdeţuri.

 

Fiind început de martie, dar şi debut al primăverii calendaristice, legumicultorii şi comercianţii nu au sosit cu prea multe noutăţi. Au scos la vânzare legume din producţia anului 2023, cantităţile fiind în continuă scădere ca urmare a insuficienţei spaţiilor de depozitare şi păstrare în condiţii optime pe vreme de iarnă. Vorbim aici despre morcovi, pătrunjei, gulii şi cartofi, alături de ofertă modestă, în continuă scădere de mere şi pere. Pe mese se regăsesc sâmburii de nucă, un aliment care, indiferent de perioada calendaristică, rezistă.

 

Fiind primăvară peste puţin timp, cel puţin aşa arată prognozele meteorologice pe termen mai lung, comercianţii au scos la vânzare arpagicul, noutatea momentului, dar şi stufatul, ambele stau la baza obţinerii ce pei verzi şi/sau pentru consum. Preţurile legumelor sunt la valorile celor de săptămâna anerioară.
Cultivatorii de cartofi ţin la preţ, fiind vorba despre 3 – 3,5 lei kilogramul. Se ofereau şi cartofi pentru animale la 1 leu kilogramul in sac de 10-15 kilograme. Până şi banala varză murată este mai scumpă în piaţă, decât în unele magazine, fiind vorba despre 8 – 10 lei kilogramul, în vreme ce deja se aduce la Satu Mare, varză nouă la 5 lei kilogramul.

 

Duminică, majoritatea meselor din piaţă erau acoperite cu prelate, ceea ce dovedea că sub acestea, mai există marfă nevândută din zilele anterioare. Fără teama de a greşi, excluzând vânzătorii de vinuri şi rachiuri naturale din fructe, puţini la număr, am mai numărat câţiva vânzatori de legume-fructe, apicultori cu miere şi tinctură de propolis. Au existat şi ouă cu ştampila pe ele, dar preţul era tot 1,5 lei bucata, în vreme ce în magazine, ouăle costă între 75 şi 90 de bani bucata.
Aşa numitele vedete ale perioadei, aşa cum anticipam, s-au dovedit legume precum: morcovii, pătrunjelul rădăcină şi guliile, ţelina, cartofii, alături de o ofertă săracă de mere şi pere, dar şi de varză murată, al cărei preţ încă se menţine la 8 – 10 lei kilogramul, frunze de leurdă, frunze de mărar şi de pătrunjel.

 

 

Pe mesele tot mai goale am remarcat prezenţa  morcovilor la 5 lei kilogramul, a rădăcinilor de pătrunjel la 10-12 lei kilogramul, a guliilor la preţuri între 3 şi 6 lei bucata în funcţie de mărime, a cartofilor la 3- 3,5 lei kilogramul, ambalaţi în saci de 5 kilograme, dar era ofertă şi la un leu kilogramul, cartofi mărunţi, poate pentru animale; a sfeclei roşii la 4 – 5 lei kilogramul, varza albă crudă, etichetată ca fiind nouă la 5 lei kilogramul; mere la 4 – 5 lei kilogramul; prune uscate la 20 – 25 de lei kilogramul; magiun de prune la 30-35 de lei kilogramul; ridichi negre la 5 lei kilogramul; rădăcină de hrean la 15 – 17 lei kilogramul; ceapă galbenă la 6 lei kilogramul; usturoi la 25 de lei kilogramul; fasole boabe de diverse culori, de la 15 lei la 40 de lei litrul; frunze de pătrunjel la 1,5 – 2 lei legătura, la fel şi mărarul verde.
Vinurile albe şi roşii se ofereau la preţuri de 12-15 lei litrul, dar şi rachiuri naturale din fructe la 25 – 35 de lei litrul.

 

 

Prețuri în piaţa din Carei 

 

 

Existenţa unui număr considerabil de legumicultori în comunele din vecinătatea municipiului Carei, pare să fie de folos celor care se aprovizionează cu legume din Piaţa Agroalimentară. În ultima perioadă se remarcă o creştere a ofertei de verdeţuri mai ales. La fel ca şi la Satu Mare a apărut arpagicul la 15 lei kilogramul, spanacul la 14-15 lei kilogramul, flori la fir şi s-au la ghiveci, la preţuri cuprinse între 5 lei firul şi 15 lei buchetul.  Desigur, vorbim despre zambile, azalea,lalele ş.a. Căutare au avut şi au şi pe mai departe panseluţele care au fost cumpărate de careieni pentru a fi plantate în cimitire.  Iată câteva preţuri de la Carei: cartofi 1 – 3,5 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină 5 – 8 lei kilogramul; morcovi 2-4 lei kilogramul; varză crudă 3 – 4 lei kilogramul, cu reclama varză nouă, comercializată şi la 5 lei kilogramul; varză murată la 7 – 10 lei kilogramul; gulii 2 – 5 lei bucata; ţelină 2 – 5 lei bucata; ceapă galbenă 3- 4 lei kilogramul; salată căpăţână 3 lei; ceapă verde şi ridichi de lună la 2,5 lei legătura; usturoi 18 -25 de lei kilogramul; ridichi negre  2 – 3,5 lei kilogramul; sfeclă roşie 1,5 – 2,5 lei kilogramul; mere 2-4 lei kilogramul; pere 7 lei kilogramul; 25-30 de lei kilogramul de sâmburi de nucă; diverse condiment uscate – mărar, cimbru ş.a., la 1 – 2 lei legătura. Se cuvine subliniat faptul că pomicultorii careieni au scos la vânzare puieţi de pomi fructiferi la 15 lei bucata, dar şi arbuşti fructiferi precum coacăz negru şi roşu, mur, zmeur, la 10 lei bucata.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Cererea pentru piaţa arabă va decide preţurile mieilor de Paşte

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with