Image 1
Image 2

MESELE DE SĂRBĂTORI

Cererea pentru piaţa arabă va decide preţurile mieilor de Paşte

Cererea pentru piaţa arabă va decide preţurile mieilor de Paşte
Oierii susţin că preţul mielului de Paşte va fi la 40-50 de lei kilogramul în carcasă, iar iezii vor fi mai ieftini, pentru că vor fi mai mici.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prezenţa cărnii de miel/ied pe mesele de Paşte este ceva greu de asigurat în condiţiile actuale, când veniturile populaţiei, indiferent că vorbim despre persoane aflate în câmpul muncii sau despre pensionari, au scăzut în puterea de cumpărare.

 

Cu o lună înainte de Paştele Catolic, în vreme ce încă n-a început căutarea de miei pentru a fi livraţi în ţări ale Europei de Vest, în mod expres în Italia, oierii din zona de Sud a României, vorbesc despre preţuri.

 

Aşa cum susţin aceştia, citaţi de publicaţia Agroinfo, preţurile mieilor şi ale iezilor vor fi dictate de evoluţia pieţei ovinelor pe piaţa asiatică – arabă. Funcţionând regulile pieţii, dacă cererea va fi mai mare, sigur preţurile plătite de arabi vor fi mai bune comparativ cu cele de pe piaţa internă, iar oferta de miei pentru piaţa românească o să scadă, pe fondul creşterii preţurilor.

 

Aşa cum mulţi dintre cititorii ziarului nostru au remarcat în timp, greutatea optimă în viu a unui miel la sacrificare este de aproximativ 20 de kilograme.
După jupuire, rămân în carcasă aproximativ 12 kilograme. La un preţ de 20 de lei kilogramul în viu, apropiat de cel de anul trecut, kilogramul de carcasă o să coste minimum 40 de lei, iar dacă se ia în seamă afirmaţia oierilor referitoare la creşterea cu 20% a preţului, carcasa o să coste minimum 45 de lei kilogramul, poate chiar 50 de lei.

 

În aceste condiţii, un miel de 20 de kilograme în viu, poate costa minimum 400 de lei, dacă nu chiar 500. Considerabil mai ieftini, prin prisma greutăţii, vor fi iezii, care puţin probabil să ajungă la 20 de kilograme în viu.
Adevărul este că, iedul, carnea acestuia, are un alt gust comparativ cu cel al mielului, fiind mai dulce, mai puţin aromată.

 

Oierii pun creşterea de preţ cu aproximativ 20% comparativ cu cel de anul trecut, pe seama secetei, a scumpirii furajelor atât grosiere, cât şi concentrate, comparativ cu anii precedenţi.
Piața arabă consumă anual între 3.000 și 4.000 de tone de carne de miel din România. În funcție de prețul de acolo, ciobanii noștri decid cât mai vând și pe piața internă.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Carnea de vită și miel detectează și distruge celulele canceroase

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns