Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În România nu se poartă dezbaterile electorale TV

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
O dezbatere directă gen Biden-Trump ar face diferența între Ciucă și Ciolacu. Din păcate în România nu se poartă confruntările directe, bărbătești, ca între cavalerii adevărați.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președinții de consilii județene, primarii, în frunte cu primarul general al Capitalei, au refuzat orice duel în direct cu contracandidații lor. Fiecare a alergat pe culoarul lui, cei în funcție avantajați de palmaresele lor, dar mai ales de susținerea din partea partidelor din care fac parte.

S-a văzut foarte clar la alegerile locale că șansele independenților sunt aproape de zero. Slabe șanse de victorie au și candidații partidelor mici la funcțiile de primari și președinți de consilii județene.

La alegeri, indiferent de natura lor, principalii jucători sunt partidele mari. Și în politică, la fel ca la un campionat european sau mondial, nu se poate înscrie ce echipă vrea.

Echilibrul politic din România, și așa fragil, este deteriorat și mai mult prin apariția unor personaje care vor să candideze la cea mai înaltă funcție în stat.

Primul care și-a anunțat intenția este Mircea Geoană. Desigur, din poziția de secretar general adjunct NATO este mai vizibil decât dacă ar fi un civil oarecare.

Ar fi mai potrivit decât principalii pretendenți, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu? Nu se știe. Pentru că orice funcție, mai ales funcția supremă în stat, schimbă omul de cele mai multe ori în mod radical.

Traian Băsescu, de pildă, în unele situații și Klaus Iohannis, au ajuns să vorbească despre ei înșiși la persoana a treia. Ca și când persoana în sine nu ar fi decât un umil subordonat al Președintelui. Ar fi benefic pentru România dacă președinții aleși s-ar considera umili subordonați ai Constituției și nu s-ar prosterna la ei înșiși admirându-se în oglindă.

Tradiția dezbaterii finale TV între candidații la președinție care s-au calificat în turul doi a fost întreruptă de Klaus Iohannis. El a refuzat o întâlnire directă Viorica Dăncilă la alegerile din anul 2019 pe motiv că nu stă de vorbă cu reprezentantul unui partid corupt ca PSD.

Precedentul creat, pe urma lor a mers  primarul capitalei Nicușor Dan, apoi majoritatea candidaților la alegerile de primari din întreaga țară.
Ce s-ar fi întâmplat dacă Joe Biden refuza o confruntare față în față cu Donald Trump? Nu se mai punea problema înlocuirii candidatului prea în vârstă a Partidului Democrat.

Nu doar sănătatea șubredă, mersul încet, vorbitul mai greu, este problema care pune în discuție retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială.
Oamenii din anturajul său vorbesc că președintele dă semne de senilitate. Lucrul acesta nu ar fi fost atât de vizibil dacă nu se organiza o dezbatere preliminară TV Biden-Trump.

Cu toată prestația dezatruoasă, mediat după dezbatere simpatizanții lui Biden au început să facă donații pentru campania electorală. Ritmul a crescut la un milion de dolari pe oră.

De altfel alegerile în SUA costă mult. În urmă cu patru ani Biden și Trump au cheltuit aproximativ aceeași sumă, circa patru miliarde de dolari fiecare.

Dacă ne întoarcem la situația de la noi din țară, sumele cheltuite de fiecare candidat sunt relativ modeste. Se discută deja că în spatele lui Mircea Geană ar sta un miliardar.

PSD și PNL, ca partide cu pondere mare în parlament, primesc subvenții substanțiale de la stat. Toți candidații care întrunesc 5% primesc înapoi banii cheltuiți în campanie.

Prin urmare cei care se întreabă de ce la președinție candidează de exemplu Kelemen Hunor, care statistic nu are șanse să se califice în turul doi, răspunsul este că va primi banii cheltuiți în campanie. Așa cum vor primi și ceilalți candidați, de la Mircea Geoană la George Simion, de la Elena Lasconi la Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Pentru cheltuielile electorale decontate din bani publici, proveniți din dările la stat, candidații ar trebui să ofere publicului măcar spectacolul confruntărilor directe la televiziune.

Profităm de ocazie pentru a ne lăuda că întrebarea de la dezbaterea din 1996 “Domnule Iliescu, credeți în Dumnezeu?” a fost preluată de Emil Constantinescu din “Informația Zilei din data de 26 octombrie 1996. Întrebarea i-am pus-o candidatului prezidențial Ion Iliescu la întâlnirea cu alegătorii și presa în clubul uzinei Unio din Satu Mare.

Dezbaterile directe au importanța lor. Mulți dintre câștigării alegerilor de primari din 9 iunie nu și-ar fi reînnoit mandatele dacă ar fi fost organizate dezbateri TV în direct.

Problema datei alegerilor prezidențiale ar fi tranșată ușor dacă Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu ar accepta să participe la o dezbatere TV. Să nu se mai vorbească pe la spate, ci să stea față-n față ca marii pistolari din Vestul sălbatic sau precum cei trei mușchetari și cu D’Artagnan patru.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

De la o extremă la alta

Asculta acest articol La sfârşitul săptămânii trecute, guvernul a decis să trimită spre parlament un proiect de lege care va