Image 1
Image 2

SCHIMBĂRI CLIMATICE

Închiderea de proiect pentru adaptarea la schimbările climatice a municipiului Satu Mare

Închiderea de proiect pentru adaptarea la schimbările climatice a municipiului Satu Mare
Un nou proiect cu finanțare europeană a fost finalizat cu succes. În parteneriat cu Institutul Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Protecția Mediului București, Municipiul Satu Mare a realizat un plan de măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice, riscuri și vulnerabilități climatice evaluate și un inventar al emisiilor de gaze cu efect de seră.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conferința de finalizare a proiectului cu finanțare europeană “Elaborarea planului de atenuare și adaptare la schimbările climatice în municipiul Satu Mare” a avut loc marți, 20 februarie, de la ora 10:00, în sala de ședințe a Consiliului Local al municipiului Satu Mare.

 

Prin proiectul în valoare de 584.832 de lei, municipiul Satu Mare, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Protecția Mediului București a realizat inventarul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul reședinței de județ, analiza climatului și a semnalului schimbării climei, evaluarea riscurilor și vulnerabilităților climatice și un plan de măsuri pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice pentru urbea de pe Someș.

 

Municipiul Satu Mare se numără printre cele șase reședințe de județ din România care au aplicat acest proiect prin care se elaborează un plan de adaptare la schimbările climatice. Totodată, trebuie menționat faptul că autoritățile locale din municipiul Satu Mare au colaborat foarte bine cu Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Protecția Mediului, o instituție cu renume național, dar și internațional.

 

 

Din partea Primăriei municipiului Satu Mare au participat primarul Kereskenyi Gabor și viceprimarii Cristina Tămășan Ilieș, respectiv Adelin Ghiarfaș, precum și alți reprezentanți ai autorităților locale.

 

Satu Mare este și trebuie să rămână un oraș verde! În parteneriat cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Mediului București, instituție de renume internațional cu care avem o colaborare foarte bună, am elaborat Planul de măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice pentru municipiul Satu Mare. Ne pregătim permanent să facem față provocărilor climatice și să protejăm mediul înconjurător”, a declarat primarul Kereskényi Gábor la conferința de închidere a proiectului.

 

Ministerul Mediului este operator de program

 

Trebuie menționat faptul că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este Operator de Program pentru Programul “Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” (RO-Mediu), Schema de Granturi Mici „Elaborarea planurilor de atenuare și adaptare la schimbările climatice în municipalități”, și este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European SEE 2014-2021.

 

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea unui set de acțiuni și a unui sistem de monitorizare și control al implementării acestora care să ducă la reducerea amprentei de carbon a Municipiului Satu Mare, respectiv la reducerea poluării din diverse surse preidentificate.

 

 

Acesta este în concordanță cu obiectivul programului RO-Mediu, respectiv de îmbunătățire a stării mediului înconjurător în ecosisteme și reducerea efectelor adverse ale poluării și ale altor activități ale omului.

 

 

Mulțumesc frumos pentru invitația de a participa astăzi la această conferință de închidere a proiectului.
De asemenea, trebuie să profit de această ocazie pentru a vă felicita că sunteți unii din promotorii de proiect care ați reușit să închideți proiectul înainte de termenul de eligibilitate al programului, și sunt convinsă că și cu rezultate bune.

 

 

Aș fi foarte bucuroasă ca atunci când facem vizita de monitorizare post implementare proiect să pot să văd în orașul dumneavoastră primele măsuri de implementare a acestui plan de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Să văd o parte din pereții verzi de care vorbim, acele pahare specifice, și sunt convinsă că și împreună vom reuși să implementăm parte din aceste măsuri prevăzute în planul de adaptare și atenuare în următorul exercițiu de finanțare“, a declarat Marisanda Piriianu, reprezentant al Ministerului Mediului.

 

Obiectivele generale vizate prin acest proiect

 

În cadrul conferinței de marți, 20 februarie, s-a discutat despre obiectivele generale ale proiectului, dar și activitățile care s-au derulat în cadrul acestuia. Este vorba despre:

* elaborarea unei Strategii de atenuare și adaptare la schimbările climatice în Municipiul Pitești, care să conțină și planurile aferente, inclusiv prin consultarea factorilor decidenți relevanți cu privire la acțiunile propuse în strategie/planuri;

* stabilirea unui mecanism de monitorizare și control a acțiunilor propuse;

* alocarea unei echipe responsabilă de monitorizarea și implementarea strategiei;
stabilirea unor obiective dimensionate fizic și temporal, pentru a demara acțiunile
propuse.

De asemenea, rezultatele directe obținute în cadrul proiectului sunt:

* elaborarea unei strategii de atenuare și adaptare la schimbările climatice la nivelul Municipiului, inclusiv a planurilor de acțiune aferente și a măsurilor de planificare verde-albastru;

* desfășurarea unui număr de 5 workshop-uri cu factori decidenți relevanți pentru acțiunile de reducere a impactului asupra mediului la nivelul Municipiului;

* elaborarea unui studiu în vederea identificării zonelor cu risc ridicat la schimbările climatice;

*elaborarea unui studiu privind identificarea zonelor cu capacitate scăzută de drenare a apelor pluviale;

* elaborarea unui studiu de fezabilitate privind îngroparea cablurilor electrice/de telecomunicații în subteran.

 

Citește și:

Cu cât au mai scăzut emisiile de gaze cu efect de seră?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with