Image 1
Image 2
Acasa

CONTROLUL EMOȚIILOR

Infidelitatea poate fi un efect al atașamentului anxios

Dacă ți-ai pus vreodată întrebarea: “oare eu îmi voi înșela partenerul?” posibil că ai răspuns automat “nu”, ținând cont de valorile, atitudinile și raționamentul tău.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Însă ceea ce ai omis în momentul deliberării pentru răspunsul tău sunt gândurile tale automate, subconștiente și sistemul tău emoțional. Este posibil ca acestea din urmă să-ți ofere o cu totul altă perspectivă. Răspunsurilor tale automate, emoționale și comportamentelor ce rezultă în urma lor nu le pasă de fericirea sau bunăstarea ta pe termen lung. Acestea sunt răspunzătoare pentru mulțumirea ta acum.

 

 

Un studiu realizat în 2007 de Walsh, Miller și Westfall a constatat că 23 la sută dintre bărbați și 20 la sută dintre femei au raportat infidelitate (act sexual cu o altă persoană) la un moment dat în relațiile lor pe termen lung. Acestea sunt procente cu greutate. Și putem observa că femeile au o probabilitate la fel de mare să înșele ca bărbații.
Deci, ce îi determină pe oameni să înșele? Teoria atașamentului poate conține unele dintre răspunsuri. La baza sa, teoria atașamentului este o teorie a reglării și a controlului emoțiilor. Adică, multe dintre comportamentele noastre în relații emană din dorința noastră instinctuală de a scădea anxietatea și de a ne crește sentimentul de securitate și apartenență. Deoarece persoanele cu diferite stiluri de atașament experimentează aceste emoții în grade diferite, este probabil să se comporte diferit atunci când interacționează cu ceilalți.

 

 

Persoanele evitante tolerează greu conectarea emoțională cu partenerul

 

 

Articolul de față abordează problematica infidelității prin prisma modelelor emoționale bazate pe atașament, însă e necesar să specificăm că există multe motive pentru care cineva poate înșela. Când vorbim de atașamentul anxios, avem cele două tipuri: atașamentul anxios rezistent și atașamentul anxios evitant. Pe baza modului de funcționare a stilurilor de atașament, s-ar părea că persoanele evitante înșală deoarece fug de apropierea în relații. Iar oamenii cu o anxietate rezistentă înșală deoarece aleargă spre conectarea cu o ființă umană.
Atunci când o persoană cu un atașament anxios evitativ se simte blocată într-o relație neprofitabilă, aceasta începe să-și aleagă partenerul în gândurile sale, e cu un picior în ușă deja, cum s-ar spune. Chiar și atunci când partenerul este cald și iubitor, atitudinea unui evitant este foarte tare influențată.
Persoanele evitante pot simți anxietate și emoții negative care se activează la apropierea și conectarea cu partenerul. Însă nu conștientizează sursa stresului emoțional, astfel, ca mecanism de apărare, se pot plânge de manierismele, coafura sau aspectul general al partenerului. Ca reacție, partenerul va acorda adesea evitantului mai multă atenție și apropiere decât poate acesta tolera. Astfel, evitantul ajunge să caute atenție în brațele altei persoane, însă nu dintr-o nevoie de dragoste sau conectare profundă. Mai degrabă, acesta pare să vadă conexiunea sexuală ca pe o distracție binevenită. Adesea, aceste persoane nu au intenția de a părăsi relația.

 

Anxioșii sunt activați emoțional de distanța partenerului

 

 

În schimb, persoana anxioasă poate fi foarte supărată atunci când partenerul nu este disponibil emoțional sau evită apropierea și afecțiunea. Acesta ajunge să se simtă inundat de un potop de emoții negative și astfel poate să se gândească la un potențial abandon sau chiar trădare. În mod ironic, persoana anxioasă este de obicei îngrijorată de faptul că partenerul evitant este infidel. Anxiosul poate, de asemenea, să observe că, dacă ar înșela, partenerul evitant probabil „nici nu ar observa”.
Toate aceste emoții și gânduri negative lasă persoana anxioasă dornică de căldură emoțională și securitate. Adesea, aceștia le spun partenerilor că au nevoie de mai multă căldură din partea lor și de o mai mare legătură emoțională. Ei se plâng că partenerul nu le satisface nevoile.

 

Confruntându-se cu un sentiment de dorință cronică și iminentă, o persoană anxioasă poate simți nevoia să își facă „o poliță de asigurare”. Cu alte cuvinte, anxioșii pot simți că, dacă relația s-ar sfârși, ar fi atât de cpleșiți, încât nu ar putea face față. Aceștia pot încerca să acapareze un alt partener romantic, astfel încât să aibă pe cineva la care să se ducă în caz că relația lor principală eșuează. Desigur, apropierea și flirtul necesare pentru a încheia aceste polițe de asigurare pot conduce persoana anxioasă pe un teren periculos. Aceștia sunt mai predispuși să acționeze atunci când simt o atracție foarte puternică pentru o altă persoană. Deși persoana anxioasă poate fi mai vulnerabilă în a acționa în acest fel, este foarte puțin probabil să poată face față vinovăției după consumarea faptului sau să tolereze consecințele descoperirii sau ale mărturisirii (pentru că nu pot tolera vinovăția).

Dacă vă surprideți într-o astfel de situație, sfaturile de mai jos v-ar putea fi de folos:
1. Nu înșelați. Dacă simțiți cu adevărat o tentație puternică în acest sens, atunci, după standardele sociale generale, este probabil să existe o problemă semnificativă în relația voatră principală care trebuie abordată direct cu partenerul.
2. Dacă aveți de gând să înșelați, atunci trebuie să vă asumați responsabilitatea pentru a vă confrunta cu consecințele. Dacă știți că nu veți putea face față consecințelor, recitiți punctul 1.
3. Dacă decizi în avans că ai de gând să înșeli, fă acest lucru onorabil și încheie relația primară. În mod alternativ, poți să îi ceri partenerului o relație deschisă și să vezi dacă este dispus să rămână conectat emoțional la relația cu tine în timp ce ai relații sexuale cu altcineva. (Mai mulți oameni fac asta decât credeți.)
4. Dă-ți seama că sexul nu este suficient pentru îmbunătățirea lucruruilor. Este posibil să câștigi minute de plăcere, euforie, confort și eliberare în schimbul unor ani de durere.
5. Dacă ești o persoană evitantă, realizează că ceea ce partenerul vostru își dorește probabil mai mult decât orice, e să îți exprimi direct iubirea și afecțiunea. De asemenea, înțelege că, chiar dacă nu simți o nevoie puternică de sex, partenerul tău poate vedea lipsa aptetitului sexual ca pe un semn că nu îl mai iubești sau nu mai ai sentimente romantice pentru el. Atunci se poate îndrepta spre o altă persoană.

6. Dacă ești o persoană anxioasă, realizează că partenerul tău poate avea nevoie de timp și spațiu de unul singur, departe de tine. Fii conștient că acest lucru nu trebuie să însemne că te înșeală sau și-ar dori să o facă. De asemenea, amintește-ți că sistemul tău emoțional este hipervigilent când percepe semne de pericol în relație și este posibil să fii puțin paranoic. Acest lucru te va face să te simți gelos și nesigur. Gelozia și nesiguranța poate face ca tu să fii mai predispus să înșeli.
7. Încearcă să pui un pic de frână. Poate poți tolera puțin singurătatea sau, dimpotrivă, mai multă apropiere din partea partenerului tău. Și dacă nu o poți tolera sau simți nevoia să acționezi în exterior pentru a-ți calma distresul, atunci ia în considerare apelarea la un consilier de cupluri.
În concluzie, infidelitatea nu face pe nimeni o persoană rea. E uimitor cum atât de mulți oameni buni și minunați pot lua decizii care le dăunează sau pe care le regretă ulterior. Înainte de a acționa, ia în considerare măsura în care comportamentul tău are potențialul de a face bineți și altora, în comparație cu probabilitatea ca acesta să facă rău.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with