Image 1
Image 2
Acasa

BRUTĂRII AMENDATE

Inspectorii de muncă sătmăreni au aplicat 4 amenzi în valoare de 20.000 de lei la brutării din județ

Inspectorii de muncă sătmăreni au aplicat 4 amenzi în valoare  de 20.000 de lei la brutării din județ
În perioada 9 - 12 aprilie, s-a desfăşurat Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

S-au făcut verificări privind şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniul ”fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase” –cod CAEN 107 (CAEN:1071,1072 şi 1073), din cadrul Programului Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pe anul în curs.
Potrivit lui Cristian Sasu, inspector-șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare (ITM), obiectivele campaniei au fost următoarele: identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în domeniul amintit; eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii în muncă.

Deficiențe în ce privește relațiile de muncă

 

Cu ocazia campaniei, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare din domeniul relaţiilor de muncă au efectuat un număr de 14 controale, din care  2 au fost efectuate noaptea. Ca urmare a acestora au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi în valoare totală de 6.000 lei şi 2 avertismente. Pentru deficienţele constatate în domeniul relaţiilor de muncă,  au fost dispuse 9 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate. Principalele deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost: lipsă copie CIM (contract individual de muncă) şi pontaje la locul desfăşurării activităţii, date eronate transmise în baza de date REGES, nu s-au acordat 48 de ore libere consecutiv în repausul săptămânal, nu au informat inspectoratul privind utilizarea frecventă a muncii de noapte, nu s-a respectat acordarea  salariului minim în domeniul industriei alimentare.

Abateri în domeniul securității și sănătății în muncă

 

De asemenea, în timpul campaniei au fost verificaţi 12 angajatori în domeniul  securităţii şi sănătăţii în muncă, având un număr de 202  lucrători, inspectorii de muncă dispunând 11 măsuri pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale şi s-au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi în valoare de 14.000 lei şi 9 avertismente.
Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost: controlul medical periodic nu este efectuat pentru toţi lucrătorii, nu sunt desemnaţi şi instruiţi lucrători pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, angajatorul nu a prezentat dovada verificării ISCIR, la termenul scadent a unor echipamente de muncă, nu este organizată activitatea de prevenire şi protecţie, componenţa CSSM nu a fost corect stabilită, semnalizarea de securitate incompletă, etc.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with