Image 1
Image 2
Acasa

Institutul de Politici Publice a prezentat implicatiile “Strategiei Europa 2020 pentru dezvoltarea locala durabila”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mai multe informatii despre Strategia Europa 2020 Programul National de Reforma 2011 - 2013 se pot obtine accesand www.ec.europa.eu/eu2020
Mai multe informatii despre Strategia Europa 2020 Programul National de Reforma 2011 - 2013 se pot obtine accesand www.ec.europa.eu/eu2020

Vineri, 30 martie 2012, in sala XXI a Consiliului Judetean, reprezentanti ai Institutului pentru Politici Publice Bucuresti (IPP) au prezentat implicatiile “Strategiei Europa 2020 pentru dezvoltarea locala durabila – actori, politici publice prioritare, oportunitati”.

Evenimentul a avut loc la initiativa primarului municipiului, Iuliu Ilyes, alaturi de care Institutul pentru Politici Publice colaboreaza de multi ani pe probleme legate de administratia publica locala.

Participanti la intalnirea de lucru

In deschiderea intalnirii de lucru, directorul adjunct al Institutului de Politici Publice Bucuresti, Adrian Moraru, a punctat ideea bunei colaborari a institutiei pe care o reprezinta cu edilul Satmarului. La Satu Mare a avut loc cea de-a sasea intalnire din tara pe problema accesarii fondurilor europene si a prezentarii cadrului financiar 2014 – 2020. Au participat din partea Institutului de Politici Publice din Capitala alaturi de directorul adjunct Adrian Moraru, director de programe Elena Iorga si manager general Alexandra Soci.

Am remarcat prezenta in sala a numerosi reprezentanti ai Institutiei Prefectului, Consiliului Judetean Satu Mare, Inspectoratului Scolar Judetean, sindicatelor din invatamant, Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, pe senatorul Valer Marian, Tiberiu Gunthner si deputatii Viorel Buda, Erdei Istvan, primari, viceprimari si specialisti ai mai multor organizatii nonguvernamentale.

Primarul Iuliu Ilyes a vorbit despre strategia pe plan local

Inainte de a intra in agenda discutiei, primarul Iuliu Ilyes a rostit cateva cuvinte: “Suntem in situatia in care trebuie sa ne gandim la perspectiva noastra ca si comunitate, sa vedem cu alti ochi tot ceea ce inseamna perspectiva europeana. La Satu Mare ne-am intalnit cu modul de actiune european odata cu primele finantari de preaderare , in anul 2000, momente care ne-au oferit o experienta valoroasa si cu numeroase rezultate.

Dar iata ca anul 2014 bate la usa si experienta avuta nu e suficienta. A sosit momentul in care orice interventie in gandirea strategica este foarte importanta, oferindu-ne elemente esentiale in deschiderea de noi cai de gandire pentru a realiza o strategie pe plan local”.

O solutie la iesirea din criza

Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice a prezentat apoi Strategia Europa 2020 si Programul National de Reforma 2011 – 2013. Potrivit reprezentantului IPP, “vreau sa inteleaga toata lumea cum ne afecteaza aceste documente strategice si de ce e important sa intelegem lucrurile din timp, mai ales ca din ele decurg programele de finantare. Cadrul general al Strategiei ne ajuta sa ne facem o idee pe ce vor veni banii europeni in viitor.

Strategia 2020 succede celebra Strategie Lisabona, care a fost un mare esec, in mai 2010 concluziile trase fiind acelea ca obiectivele de la Lisabona nu au fost atinse. Strategia Europa 2020 vrea sa fie si o solutie la iesirea din criza si o viziune ce sa conduca la cresterea ocuparii, productivitatii si coeziunii economice, sociale si teritoriale”.

Prioritati si obiective

Prioritatile Strategiei Europa 2020 sunt cresterea inteligenta, cresterea sustenabila si cresterea favorabila a incluziunii. Pe langa aceste prioritati, s-au stabilit cinci obiective europene si nationale, tinte mari. Este vorba de rata de ocupare a populatiei cu varsta intre 20 – 64 de ani, Uniunea Europeana propunandu-si o tinta de 75% in 2020, iar Romania una de 70%, investitiile in cercetare si dezvoltare – tinta UE fiind 3% din PIB, iar a Romaniei de 2% (in prezent fiind de 0,5%)”.

Alte obiective ale Strategiei Europa 2020 sunt energia si schimbari climatice, educatie – rata parasirii timpurii a scolii – tinta tarii noastre fiind 11,3%, cea a UE 10%, acum fiind de 17% si rata populatiei cu varsta de 30 – 34 de ani absolventa a unei forme de educatie tertiara si promovarea incluziunii sociale mai ales prin reducerea saraciei.

Programul National de Reforma 2011 – 2013

Romania a elaborat Programul National de Reforma 2011 – 2013, instrument programatic prin care statele europene implementeaza Strategia Europa 2020. Potrivit reprezentantului IPP Bucuresti, “chiar daca termenele sunt trans-guvernamentale, finantarile europene si strategia continua dincolo de caracterul partinic astfel incat indiferent ce se intampla, ce guvern va conduce tara, care va fi alesul local, tintele generale sa reprezinte un plan de tara”.

Programul National de Reforma 2011 – 2013 are ca reforme prioritare pe termen scurt sau mediu cresterea eficientei si transparentei administratiei publice locale si imbunatatirea mediului de afaceri. Au fost stabilite obiectivele nationale si masurile pentru atingerea lor pe urmatoarele capitole: ocupare, incluziune sociala, cercetare, dezvoltare, inovare, energie si schimbari climatice si educatie. Mai multe informatii despre Strategia Europa 2020 Programul National de Reforma 2011 – 2013 se pot obtine accesand www.ec.europa.eu/eu2020.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with