Image 1
Image 2
Ciornă automată

Inteligența Artificială transformă prezicerea dezastrelor: O nouă eră de anticipare inspirată de natură

Inteligența Artificială transformă prezicerea dezastrelor: O nouă eră de anticipare inspirată de natură
Folosind principii inspirate din comportamentul colectiv al animalelor, inteligența artificială deschide noi orizonturi în anticiparea și gestionarea dezastrelor, transformând imprevizibilul în previzibil.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

De la colapsurile financiare până la pandemiile globale și crizele climatice, omenirea a fost deseori luată prin surprindere de dezastre de proporții. Cu toate acestea, o nouă eră se profilează la orizont, în care inteligența artificială (AI) își folosește capabilitățile pentru a anticipa astfel de evenimente catastrofale. Inspirându-se din complexitatea și eficiența sistemelor naturale, AI-ul promite o lume în care imprevizibilul devine previzibil.

 

 

În inima Berlinului, Iain Couzin, un cercetător britanic, își dedică studiile comportamentului colectiv al animalelor, de la băncile de pești la roiurile de lăcuste și grupările de păsări. Fascinat inițial de estetica acestor formațiuni naturale, Couzin a descoperit curând că înțelegerea principiilor lor organizatorice ar putea oferi perspective profunde asupra lumii noastre.

 

 

Formațiunile similare unor roiuri nu sunt limitate la regnul animal. Oamenii, de asemenea, se adună în structuri complexe, fie că vorbim despre mulțimile de pe stadioanele sportive, din rețelele sociale, sau chiar despre rețelele neuronale ale creierului uman. „Piața financiară modernă poate fi văzută ca un roi de algoritmi interconectați,” explică Couzin, subliniind universalitatea acestor sisteme complexe.

 

 

Descifrarea tainelor acestor „roiuri” a reprezentat multă vreme o provocare colosală pentru oamenii de știință, datorită complexității lor. Totuși, directorul Institutului Max Planck pentru Biologie Comportamentală a găsit un aliat prețios în inteligența artificială. Printr-o abordare inovatoare, AI-ul este capabil să urmărească indivizi în cadrul unor grupuri, să recunoască tipare de comportament și să extragă modele din cantități uriașe de date. Această tehnologie nu numai că a deslușit misterul comportamentelor de roi pentru Couzin, dar are și implicații vaste în afara cercetării academice.

 

 

Deși mulți asociază revoluția AI cu interacțiuni cotidiene cu programe precum Chat GPT sau generatoare de imagini ca Midjourney, aplicarea AI în decodarea complexității naturale se desfășoară mai discret, dar cu impact profund. „Aceste tehnologii ne permit să privim lumea în moduri noi,” afirmă Couzin.

 

 

În colaborare cu un coleg, el a dezvoltat TRex, un software avansat care, prin utilizarea de senzori, poate identifica și analiza comportamentele animalelor în cadrul unui grup. Învățând atât de la om, cât și autonom, TRex se îmbunătățește constant, oferind posibilități nelimitate de aplicare, de la cercetare la industrii variate, fiind disponibil online ca software cu sursă deschisă.

 

 

Astfel, inteligența artificială deschide calea spre o lume în care capacitatea de a anticipa și de a ne pregăti pentru dezastre majore nu mai este un vis îndepărtat, ci o realitate în creștere. Inspirându-se din natură, AI-ul ne învață că, chiar și în cele mai complexe sisteme, ordinea și previzibilitatea pot fi obținute.

 

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with