Image 1
Image 2
Ciornă automată
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Evenimente răsunătoare nu au avut loc în ultimele zile, în afara victimelor româneşti din sud-estul Algeriei. Au plutit doar, în subteranele vieţii politice, şi tendinţe, şi în egală măsură şi analize, pe teme ale justiţiei.

A fost socotită relevantă propunerea unui grup parlamentar de fortificare a imunităţii parlamentare.

Grupul de iniţiativă este unul restrâns, dar poate fi socotit reprezentativ pentru tendinţele exprimate în Parlamentul actual şi anume de întărire a rezistenţei împotriva justiţiei. Parlamentul dă impresia unei unităţi aflată în plină pregătire împotriva asalturilor ulterioare ale procurorilor. Implicit se crează şi imaginea, similară cu cea din filmele poliţiste, a unei instituţii în plină activitate de înarmare în aşteptarea unor inevitabile atacuri.

Cum trăim vremuri de pace, în locul grenadelor şi a mortierelor, parlamentarii pregătesc un nou regulament, în speranţa că acela îi va pune la adăpost. În paralel, dar în aceeaşi ordine de idei, un fost ziarist acum proemeninent reprezentant liberal în Parlamentul României pregăteşte o campanie de eliberare a deţinuţilor din închisori. În viziunea acestuia, aceşti deţinuţi sunt deţinuţi politici şi, aşadar, este firesc ca odată cu schimbarea regimului politic, celulele să fie eliberate de martirii luptei împotriva lui Traian Băsescu şi a PDL.

Nu ştim dacă iniţiativele de mai sus vor izbuti sau nu, viitorul ne poate oferi cele mai neaşteptate surprize. Deocamdată aceste încercări sunt supuse unor teste. Astfel proiectul noului statut al parlamentarului a fost expediat la biroul preşedintelui Băsescu în speranţa că acesta îşi va exprima public opiniile.

Dar toate acţiunile mai sus enumerate, pe lângă multe altele, deşi la prima vedere copilăreşti au scopul de a exercita presiuni asupra justiţiei. O uriaşă presiune asupra justiţiei se exercită şi fără acţiunile mai sus pomenite.

Se vor vedea în cele din urmă efectele acestuia. Instituţiile statului nu sunt baricadate, nu sunt ascunse în adăposturi blindate, în buncăre, angajaţii lor sunt oameni în toată firea, deci oameni normali, care trăiesc, aud şi văd, fiecare dintre ei având şi un sistem neurovegetativ. Puţini dintre ei au caractere „beton”, care să ignore contextul social-politic în care trăiesc şi ei şi familiile lor. Chiar dacă ar fi extratereştri şi tot ar ceda.

Nu sunt necesare dispoziţii exprese, ordine de circulaţie interioară, comenzi dictate prin telefon sau porta-voce. Ei vor înclina, în acţiunile lor, spre puternicii zilei, spre grupările politice ce conduc procesul social, fără să fie duşi în faţa unui pluton de execuţie. DNA, Procuratura generală, SRI, etc îşi vor îndrepta paşii pe trasee convenabile puterii, fără ca puterea să mişte vreun deget. Ne aflăm într-un proces complex de repoziţionare pe tabla şahului politico-social. Trăieşte cine poate, scapă cine poate! Întâi patru ani, apoi încă patru ani, sunt în total opt ani, aproape un deceniu. Timp de opt ani, credem, nu se va schimba mai nimic, iar puterea de acum va guverna România.

Astfel că tema participării militare a României în Mali este exclusiv militară. Vom oferi logistică, vom instrui soldaţi malezi, aceasta în cazul când decidem să ne implicăm alături de Franţa. Deocamdată aşteptăm un punct de vedere al Casei Albe, de care trebuie să ţină seama, şi Băsescu, şi Ponta, şi Antonescu.

 

Ciornă automată

O privire de ansamblu asupra lucrurilor bune și mai puțin bune

Amenințarea crescută a sărăciei, terorismul economic, brambureala politică la nivel mondial, nu foarte diferită de la o țară la alta, obligă partidele politice la o reconsiderare a programelor pentru găsirea unor soluții pentru revenirea măcar la normalitatea de dinainte de pandemie.