Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După milenii de cultură a onoarei Japonia a dat cu bâta-n baltă la Pearl Harbor atacând SUA înainte de a-i declara război. Drept pedeapsă americanii, tot fără niciun avertisment, deci lăsând onoarea la o parte, au aruncat două bombe atomice asupra a două orașe omorând zeci de mii de oameni nevinovați.

Întâmplarea face ca omul de la care se așteaptă rezolvarea unei probleme cruciale pentru România să fi fost obligat să-și întrerupă o vizită oficială în Japonia.
Aceasta este singura legătură a situației din România anului 2018 și Japonia anilor 1940. Din fericire.

Sunt însă situații care induc ideea unui război în care nu se respectă regulile onoarei. În același timp, niciunul dintre combatanți nu este dispus să-și facă harakiri, nici măcar la nivelul a ceea ce în comunism se chema autocritică.

În cazul nostru cele două entități aflate în stare de război nedeclarat sunt PSD și DNA. Un partid de guvernământ, cu o majoritate parlamentară confortabilă, pornit pe revoluționarea din temelii a societății, consideră că o instituție numită DNA conduce țara cu dosare. Adică îi fură puterea.

S-a mers și mai departe. ALDE, partid asociat la guvernare, prin vocea liderului său, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, afirmă că DNA a încercat o lovitură de stat, încercând să dărâme guvernul. Se referă la anchetarea unor miniștri după adoptarea Ordonanței 13.

Se consideră că această situație – și este vorba despre deschiderea unor dosare penale pentru politicieni din cele două partide – nu mai poate continua. Ca o primă măsură i s-a cerut ministrului de Justiție să propună o soluție. Toată lumea s-a gândit că Tudorel Toader va propune revocarea șefei DNA.

Ministrul Toader, un sofist desăvârșit, dar și un jurist de mare clasă, a scăldat-o. Nu propune nici revocarea, dar nu este de acord nici cu metodele de conducere ale Laurei Kovesi. Nu a atacat pe neașteptate, ca la Pearl Harbor, nici nu a aruncat bombe atomice asupra DNA.

În stilul său caracteristic ministrul Tudorel Toader a anunțat că “marele anunț” va fi prezentat într-o altă zi de joi. Așa cum a mai spus, va prezenta un raport în fața parlamentului.

Evident, un raport în care își va spune punctul de vedere asupra activității DNA, a Parchetului General și DIICOT. Dar poporul vrea sânge. Lumea așteptă revocarea Laurei Kovesi. Nu pentru că ar avea o părere negativă despre Laura Codruța Kovesi, ci pentru a vedea ce se va întâmpla dacă se va cere revocarea ei.

Laura Kovesi este un politician adevărat. Coferința de presă susținută miercuri seara a avut toate caracteristicile pentru a fi încadrată în zona politicului.
Acțiunile DNA au fost receptate de ani de zile, și încă sunt, politice în sensul cel mai pur al cuvântului. DNA, în ciuda unor erori, a unor abuzuri, a reușit să destructureze rețelele de tip mafiot girate de oameni politici.

Acesta este marele merit al DNA și din această cauză Kovesi are toate datele unui lider politic, mai puțin a unui jurist. Acest lucru nu i se poate lua. Dacă se va propune revocarea Laurei Codruța Kovesi va primi o aură de martir, deschizându-i-se calea spre o carieră politică de excepție. Ea poate deveni candidatul prezidențial cu prima șansă la alegerile din 2019. Evident, cu condiția ca Iohannis să nu-și mai dorească un nou mandat.

Viaţa în containere

Nu-mi aduc aminte ca preşedintele Klaus Iohannis sau primul ministru Marcel Ciolacu să fi vizitat ruinele rămase în urma exploziei de la Crevedia. Motivele sunt evidente. Nu ar fi fost primiţi cu pâine şi sare, ci cu huiduieli şi urlete de durere.

Haos generalizat, pigmentat cu alerte teroriste

Peste 300 de alerte teoriste în principalele orașe din Europa. Ciocniri violente la Cairo între poliție și protestanții pro-palestinieni. Țările arabe, Egiptul, Iordania nu vor să primească refugiați palestinieni din Gaza.