Image 1
Image 2

AUR şi George Simion dictează agenda zilei

Sigla Informatia Zilei
AUR şi George Simion dictează agenda zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ceea ce trebuie reţinut din evenimentele din 10 mai este că George Simion, cu o mână de oameni, reuşeşte să dicteze agenda zilei. Câteva propoziţii bine plasate, “Aveţi noroc că ne-am lăsat cuţitele acasă”, expresii care pot fi auzite zi de zi, oră de oră, pe stradă, în pieţe, fac din deputatul AUR Darius Pop, eroul zilei.

O tânără cu trei-patru capete goale de cartuşe, plasate în aşa fel încât să fie găsite la intrarea în parlament, face furori la toate televiziunile.
O înjurătură la adresa deputatului UDMR, Csoma Botond îi oferă acestuia şansa să afle lumea că el este liderul grupului parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor.

Pe urmele versurilor lui Coşbuc “Şi m-ai scuipat şi m-ai bătut/ Şi câine eu ţi-am fost”, lovit, fără să se vadă vreo urmă, Ludovic Orban a avut parte şi el de o atenţie de care, în ultima vreme, se bucură mai rar.

De pierdut, din punct de vedere al vizibilităţii publice, cel puţin la prima vedere, s-ar părea că au avut doar profesorii care au protestat. AUR au profitat de protestul lor şi şi-au făcut jocul de-a violenţele. Totuşi, până la urmă toată lumea a înţeles că şi cadrele didactice, prost plătite în raport cu şoferii de la parlament şi de la guvern, pot avea un cuvânt de spus.

Un prilej de a arăta că sunt o forţă socială care nu poate fi neglijată, se iveşte acum la sfârşit de an şcolar, când sindicatele din învăţământ şi-ar putea face auzite vocile. O grevă generală i-ar putea face mai atenţi pe guvernanţi, care într-adevăt par să trăiască într-o lume paralelă. Ei nu pot fi treziţi la realitate decât prin proteste, greve şi mitinguri.

Când toată lumea cere să facă economie, guvernanţii cheltuie, irosesc banul public după bunul plac, ca şi cum bugetul de stat le-ar aparţine de drept, ca o moştenire de la unchi, mătuşi şi bunici. La un minister se pregătea cumpărarea unui parc de 60 de maşini noi. La alt minister s-au majorat salariile când toată populaţia trăieşte de pe o zi pe alta. Parlamentarii şi-au majorat taxa forfetară cu 7 500 de lei pe lună. O sumă pentru care nu trebuie să prezinte nicio dovadă fiscală.
:i exemplele pot continua. Toate cheltuielile de la stat, necontrolate, dau apă la moară aşa-zişilor extremişti de la AUR. Sunt regretabile violenţele, mai mult de limbaj, dar la aşa guvernare, aşa tratament. Merită aplaudat în piaţă guvernul PNL-PSD-UDMR? Pentru care fapte?
După cum se prezintă acum situaţia în ţară, starea generală a populaţiei, este greu de crezut că în această campanie electorală se vor putea organiza mitinguri festiviste, cu trăiască partidul xyz sau zyx, cu aplauze şi flori aruncate în calea candidaţilor. Partidele ştiu deja că obiectele foarte utile în campania electorală următoare vor fi umbrelele care să-i apere pe candidaţii PSD şi PNL de ouăle aruncate de “uslaşii” lui George Simion. Grupul de presiune stradală care acţionează în numele AUR, cel puţin deocamdată, nu-şi merită denumirea de uslaşi, dar dacă guvernul Ciolacu nu-şi va schimba conduita faţă de guvernul Ciucă, lucrurile vor degenera.
În disperare de cauză, puşi tot mai mult în umbră de AUR, militanţii USR îşi vor reactiva vechile obiceiuri, scandaluri în parlament, atacuri pe stradă împotriva liderilor PSD, obstrucţionarea lucrărilor din parlament.

Pentru USR va fi mai uşor să strige “Jos Ciolacu” decât le este acum să strige “Jos Ciucă”. USR a crescut exact pe acelaşi procedeu practicat acum de AUR. Sperând că, totuşi, se poate ivi o ocazie de a intra într-un guvern de dreapta, într-o combinaţie cu PNL, PMP, Forţa Dreptei şi alte partide, USR s-a îmblânzit, poate prea mult. Pe de altă parte, nu se vede nicio strategie personală la Cătălin Drulă, un lider cam moale pentru un partid născut, totuşi, în stradă. Înafară de spectacolul stradal, George Simion mai are vreo strategie? Desigur. Zilele trecute se lăuda că este curtat şi de PSD şi de PNL. O rezervă nu strică niciodată. În ciuda aparenţelor, alianţa PNL-PSD este fragilă. Un important grup de lideri liberali nu acceptă nici acum relaţia “contra naturii” cu PSD. În teritoriu, aproape în fiecare judeţ, relaţiile dintre organizaţiile judeţene PNL şi PSD sunt tensionate, aproape de divorţ.

La alegerile din 2024 cele două partide vor fi în competiţie. Obligatoriu la europarlamentare, pe viaţă şi pe moarte la locale, luptele, neînţelegerile dintre liberali şi social-democraţi nu vor putea fi ascunse la infinit. Neavând structuri locale puternice, o problemă pentru AUR, ca de altfel şi pentru USR, vor fi alegerile locale. Asta nu înseamnă că nu vor putea strica jocurile celorlalte partide, prin acţiuni fulger dintr-un judeţ în altul. Acţiunea de la Carei, cu ocazia vizitei preşedintei Ungariei la amplasarea statuii lui Kolcsey Ferenc, este un exemplu.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Câteva posibile teme pentru europarlamentare

Campania electorală, pentru comasatele europarlamentare cu localele, va fi ca în ghicitoarea cu lupul capra și varza care trebuie trecute o punte. Cum treci puntea când ai un lup, o capră și o varză?